Glasba

Četrt stoletja hita Barbie Girl: 1,1 milijarde ogledov in navdušenje, ki ne pojenja

Oslo, 28. 09. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pesem skupine Aqua, ki je lestvice napadala leta 1997, tudi po 25 letih od izida ostaja zapisana v spominu poslušalcev in trdno zasidrana na glasbenih repertoarjih radijskih postaj. Nepogrešljiva pa je tudi na zabavah v duhu devetdesetih, kjer osvaja s svojim značilnim uvodom: ''Hiya, Barbie. Hi, Ken. Do you wanna go for a ride? Sure, Ken. Jump in!'' Skladbe v novem filmu o lutki Barbie ne bo, mnenje o odločitvi pa so si ustvarili tudi člani norveško-danske zasedbe, ki se ob pomembni obletnici podajajo na turnejo.

Rožnat videospot, v katerem sta člana zasedbe Aqua poustvarila lika, o katerih pripoveduje pesem, je do današnjega dne pritegnil veliko število poslušalcev in tako nanizal kar 1,1 milijarde klikov na portalu YouTube. Očaranost nad skladbo in video izdelkom, ki navdušujeta že četrt stoletja, pa je sprožila (logično) vprašanje, ali bo pesem del novega filmskega projekta o priljubljeni lutki Barbie.

Skupina Aqua
Skupina Aqua FOTO: Profimedia

Odgovor, ki je presenetil mnoge – tudi tiste, ki so spremljali razvpito tožbo podjetja Mattel, ki je v devetdesetih tožilo skupino Aqua in tožbo tudi izgubilo – je na neki način razočaranje. Pesmi v filmu Grete Gerwig ne bo, kar se zdi neverjetno tudi dansko-norveški zasedbi, ki je ob odločitvi zbegana.

Lene Nystrøm, pevka skupine, ima svojo teorijo. Uporaba pesmi za potrebe filma se ji zdi preveč na prvo žogo. Njen glasbeni kolega Søren Rasted pa se ob situaciji zabava: "Morali bi reči, da smo sodelovanje zavrnili mi. Ryan Gosling ni dovolj dober!" Vsekakor pa so navdušeni nad idejo o filmu, ki bo pripovedoval zgodbo najbolj priljubljene igrače številnih deklic, pri čemer so enotni: "Kljub vsemu bo film in njegova tematika naši skupini prinesel mnogo publicitete."

Člani Aque so na dodatno pozornost javnosti že pripravljeni. 23. septembra so ob 25. obletnici znova izdali prvenec Aquarium, pripravljajo pa načrt in urnik za novo turnejo. Medtem ko se nekateri bandi od svoje daljne preteklosti nekoliko distancirajo, je Aqua ponosna na svoje nišne izdelke, ki so nepogrešljiv del popularne kulture.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dobro naoljena skandinavska mašina, ki je v devetdesetih hite izdajala kot za šalo, je ponosna predvsem na skladbo Barbie Girl. "Nastala je v časih, ko uporaba 'autotuna' ni bila mogoča. Enostavno moral si zadeti noto," je pojasnil Rasted, Nystrømova pa priznala: "Ne vem, koliko slušalk sem razbila v jezi. Mesece sem bila jezna. Na koncu mi je uspelo, pesem je izpadla magično, vendar mi je vzelo ogromno časa, da sem to priznala."

Skupina je želela izdati zabavno pesem, pri čemer niso mnogo razmišljali o besedilu: "Imeli smo samo vrstico: 'C'mon Barbie, let's go party' in bili smo mnenja, da je odlična!" Pri tem dodajajo, da so inspiracijo iskali v poplavi plastičnih operacij, ki so takrat prevzele tržišče in lepotno industrijo. "Še zmeraj pa smo želeli samo, da je to zabavna pesem, o kateri nismo preveč razmišljali. Refren je med poslušalci deloval odlično!"

Celotna stvar je nato z videospotom čudovito zaživela in prepričala publiko. "Vse je eksplodiralo čez noč," se spominja Nystrømova, "ko smo jo poslali v Združene države, so naši telefoni ponoreli." Skupina navkljub navdušenju ni bila pripravljena na negativne reakcije, pesem je bila po besedah nekaterih izrazito šovinistična: "Vedeli smo, kakšen je naš namen, po komentarjih, ki smo jih slišali, smo bili močno prizadeti, to je bilo težko pogoltniti."

Zasedba je kasneje dokazala, da zna izkoristiti začetni uspeh in nato občinstvu ponudila tudi hita Doctor Jones in Turn Back Time, oba sta se povzpela na sam vrh lestvic: "Tako smo dokazali, da nismo samo 'skupina, ki je proizvedla en hit'." Člani Aque, ki se z veseljem spominjajo preteklosti, so navdušeni tudi nad tem, kar jim prinaša prihodnost: "Dobra melodija nikoli ne umre, vedno znova nam lahko nekaj ponudi. Barbie Girl je popoln primer tega," so si enotni sedaj, ko stojijo na pragu nove turneje, ki bo pod odri zagotovo združila več generacij. 

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tip_23_lj
28. 09. 2022 15.46
+2
Men osebno en boljših komadov 90ih za partyje.
Perovsky
28. 09. 2022 09.21
+14
Čas pred telefoni... net je bil luksuz takrat. Good times. Ljudje bolj prizemljeni in povezani.... sedaj pa...
slo_veter
28. 09. 2022 08.34
+3
nekako ponazarja današnje svetovne nazore.
devlon
28. 09. 2022 08.00
+16
Glasba od 1994 do 2000 je bila res najboljsa. Morda ker sem bil v takih letih, da se je samo plesalo. Evo, sem kar na yt si zdajle dal nineties dance trance... Zlo fajn
Kazimir Plemeniti
28. 09. 2022 08.55
+9
Glasba iz mladosti je skor za vsakega neka naostalgija...
juventina10
28. 09. 2022 10.26
+4
ali pa 70-80,ko se je ustvarjala najboljša plesna glasba.