Glasba

Disko legendi Rodgersu in dirigentu Salonenu švedska nagrada polar

Stockholm, 13. 03. 2024 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K. Z.
Komentarji
1

Ameriška disko legenda Nile Rodgers, njegovi sta med drugim uspešnici Le Freak in Good Times, ter finski dirigent in skladatelj Esa-Pekka Salonen sta prejemnika letošnje švedske glasbene nagrade polar, je javnost obvestila žirija. Nagrado, spremlja jo milijon švedskih kron, jima bodo izročili 21. maja.

Danes 71-letni Nile Rodgers in Bernard Edwards, ki sta sestavljala skupino Chic, sta skupaj napisala pesem Le Freak. Ta govori o tem, da jima leta 1977 niso dovolili vstopa na novoletno zabavo v slavni newyorški diskoteki Club 54, čeprav sta imela posebno povabilo legendarne pevke in supermodela Grace Jones. Pesem je postala najbolj prodajan singel v zgodovini slavne glasbene založbe Atlantic Records.

Nile Rodgers je ameriški glasbeni producent, kitarist, skladatelj in filantropist, v svoji dolgoletni glasbeni karieri pa je sodeloval s številnimi zvezdniki.
Nile Rodgers je ameriški glasbeni producent, kitarist, skladatelj in filantropist, v svoji dolgoletni glasbeni karieri pa je sodeloval s številnimi zvezdniki. FOTO: AP

Rodgers je v preteklosti kot producent sodeloval tudi z nekaterimi največjimi zvezdami v glasbeni industriji, kot so Sister Sledge (We Are Family), Diana Ross (Upside Down), David Bowie (Let's Dance), Madonna (Like A Virgin) in Daft Punk (Get Lucky). Po oceni žirije so njegove pesmi ustvarjene "tako dobro, da nas bodo vse preživele".

Esa-Pekko Salonena, ki je med drugim glasbeni direktor simfoničnega orkestra San Francisco in častni dirigent filharmonikov Los Angelesa in Londona, je žirija označila za inovatorja pri komponiranju in dirigiranju klasične glasbe. Njegove skladbe segajo od obsežnih del za orkester do virtuoznih del za solistične instrumentaliste in komorne zasedbe ter filmskih partitur.

"Nemirna inovativnost Esa-Pekke Salonena ga žene k temu, da nenehno spreminja klasično glasbo v 21. stoletju. Znan je tako kot skladatelj kot dirigent, trenutno pa je glasbeni direktor Filharmonije v San Franciscu," so zapisali v njegovi biografiji.
"Nemirna inovativnost Esa-Pekke Salonena ga žene k temu, da nenehno spreminja klasično glasbo v 21. stoletju. Znan je tako kot skladatelj kot dirigent, trenutno pa je glasbeni direktor Filharmonije v San Franciscu," so zapisali v njegovi biografiji. FOTO: AP

Letošnja nagrajenca švedske glasbene nagrade polar bosta nagrado, ta vključuje denarno nagrado v višini milijon švedskih kron (približno 89.500 evrov), prejela na slovesnosti v švedski prestolnici Stockholm 21. maja.

Švedsko glasbeno nagrado polar, ki jo pogosto označujejo kot Nobelovo nagrado v glasbi, je leta 1989 ustanovil zdaj že pokojni menedžer svetovno slavne švedske pop skupine ABBA Stig Anderson. Vsako leto izberejo dva ali tri nagrajence.

Lani so nagrado polar prejeli beninska pevka Angelique Kidjo, ustanovitelj glasbene založbe Island Records, Britanec Chris Blackwell, in estonski skladatelj Arvo Part.

V preteklosti so to nagrado med drugim prejeli Iggy Pop, Paul McCartney, Grandmaster Flash, Metallica, Afganistanski narodni glasbeni inštitut, Sting, Bob Dylan, Ravi Shankar in Dizzy Gillespie.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marshallmathers
13. 03. 2024 11.51
+1
Niso jima dovolili v legendarni Studio 54, ne v Club 54.