Glasba

Ditka v svet poslala nov album: bučni aplavzi, nasmehi in solzne oči

Ljubljana , 03. 07. 2022 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
1

Do zadnjega kotička poln atrij Narodne in univerzitetne knjižnice je bil pravšnje prizorišče za koncert, na katerem je Ditka v svet poslala svojo svežo uglasbljeno poezijo. Feriju Lainščku so se pridružili še ostali velikani slovenske poezije. Med drugim so iz Ditkinih ust zazveneli čustveni verzi Karla Destovnika Kajuha, ki so v duhu vojne v Ukrajini dobili prav poseben pomen: "Biti mlad v teh težkih časih, to se pravi brez mladosti biti mlad, zreti starega sveta propad, skrivati premnogo nad, to se pravi biti mlad ... Pa je vendar sreča biti mlad, biti mlad in poln nad!" Ditkine nove iskrene stvaritve so požele bučne aplavze, nasmehe in solzne oči. Na odru so se ji na to posebno poletno noč pridružili številni gostje, tudi Tinkara Kovač.

Četrti Ditkin album Med nama je angel prinaša svežo uglasbljeno poezijo slovenskih velikanov. Tokrat ne le iz pod peresa Ferija Lainščka, ampak lahko prisluhnemo tudi brezčasni poeziji Cirila Zlobca, Kajetana Kovača, Janeza Menarta in nekoliko družbeno kritičnim temam v poeziji Srečka Kosovela in Karla Destovnika Kajuha. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bogati aranžmaji so delo Gorazda Čepina, lepe in spevne melodije izpod prstov Ditke pa na visok in čustven nivo dvignejo tudi nekoliko zahtevnejše tematike naših največjih poetov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Most med starim in novim 

Na koncertu v butičnem ambientu Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani je Ditka skupaj s svojo spremljevalno zasedbo tako premierno predstavila vse pesmi z novega albuma, v kombinacijami z nekaterimi njenimi največjimi uspešnicami, kot so Ne bodi kot drugi, Dober dan življenje in Ne bodi, kar nisi. "Od sreče in hvaležnosti bi mi lahko počilo srce,"  je svoje občutke po koncertu strnila Ditka. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je povedala za naš portal, njeni prejšnji albumi Ne bodi kot drugi, Ne spreminjaj me in Ne bodi, kar nisi, ki so bili ustvarjeni v sodelovanju s Ferijem Lainščkom, predstavljajo lepo zaključeno celoto: "Zelo veliko mi pomeni, da česar koli se lotim, ima neko rdečo nit in pomeni nekaj več tudi na simbolni ravni. Pri novem albumu sem tako vseeno želela, da je zopet v ospredju uglasbena poezija Ferija Lainščka, saj je ta zgodba, ki sva jo spletla skupaj, nekaj izjemnega, in želim si, da bi me vedno spremljala. Hkrati pa sem se odločila, da tokrat uglasbim tudi nekaj drugih pesnikov in tako na nek način odprem še ena nova vrata. Ta album si predstavljam kot most med starim in novim."

 Kot je povedala Ditka, je bil zanjo ustvarjanje novega albuma precejšnji izziv: "Ko imaš svojega najljubšega pesnika in se v njegovih besedah tako najdeš, kot se jaz v Lainščkovih, je kar težko preklopiti. Vsak izmed petih drugih pesnikov, ki sva jih izbrala z mojim očetom Gorazdom, ima prav tako svojo zgodbo in dobro je poznati ozadje, da lažje razumeš pomene pesmi." 

Ditka
Ditka FOTO: Nika Hölcl Praper

Da je lahko uglasbila pesem Karla Destovnika Kajuha, je najprej prebrala roman, ki opisuje njegovo življenjsko zgodbo, šele takrat je pričela brati njegove pesmi: "Če ne bi poznala njegove zgodovine, bi sporočilo njegove poezije dojemala povsem drugače. Tudi tokrat bo največ uglasbene ljubezenske lirike, se pa bo ta album, skladno z načinom pisanja določenih pesnikov, dotaknil tudi malce bolj občutljivih in družbeno kritičnih tem, ki na žalost sovpadajo s trenutnim dogajanjem v svetu."

Čisto na vsako skladbo posebej je zelo ponosna, nam je zaupala: "Vsaka pesem je bila izbrana z določenim namenom in ustvarjena v najboljši energiji. Če bi v tem trenutku izbrala eno, pa je to pesem Ferija Lainščka, Med nama je angel. Je sicer tudi naslovna pesem Ferijeve zadnje pesniške zbirke. Ponosna sem, kako mi je iz nekaj kratkih verzov uspelo ustvariti pesem, ki je izjemno čutna, polna upanja in ljubezni. Prav takšna, ki jo v teh negotovih časih potrebujemo."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

halkon
03. 07. 2022 20.41
+1
ena boljsih slovenskih pevk.. pojme pesmi ki si jih bomo prepevali se desetletja