8°C

‘Dojenček' z Nirvanine naslovnice albuma znova v tožbo

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
P.Z. /
KOMENTARJI
20
Spencer Elden ne namerava odnehati. Po tem, ko je kalifornijski sodnik zavrnil njegovo tožbo, se bo mladenič, ki je kot dojenček krasil naslovnico albuma Nevermind, znova podal v napad.

Spencer Elden je v tožbi proti skupini Nirvana navedel, da umetniško delo, ki se je leta 1991 znašlo na naslovnici priljubljenega albuma Nevermind, predstavlja spolno zlorabo otrok. Po tem, ko je pred desetimi dnevi kalifornijski zvezni sodnik tožbo že zavrnil, se je odločil, da poskusi še enkrat.  

Spencer Elden
Spencer EldenFOTO: Profimedia

30-letnik je drugo vlogo v spremenjeni obliki vložil v sredo zvečer in tako ujel zadnji rok, ki ga je za možnost ponovne pritožbe navedel sodnik Fernando M. Olguin. V tej je zapisal, da so vpleteni (toži člane zasedbe in upravitelje zapuščine Kurta Cobaina ter fotografa Kurta Weddla) ''namenoma komercialno tržili otroško pornografijo, ki prikazuje Spencerja, in tako izkoristili lascivno naravo njegove podobe za promocijo albuma Nevermind, skupine in glasbe Nirvane, hkrati pa z njeno pomočjo zaslužili na desetine milijonov dolarjev.''

Spencer je znano fotografijo v preteklosti že poustvaril, z njo pa je skušal tudi zaslužiti.
Spencer je znano fotografijo v preteklosti že poustvaril, z njo pa je skušal tudi zaslužiti.

Najnovejša pritožba vključuje tudi priloženo izjavo Roberta Fisherja, umetniškega direktorja naslovnice Nevermind, ki je bil 22. decembra iz primera odstranjen kot tožena stranka. 21. decembra je bilo v procesu priloženo umetniško delo, ki naj bi predstavljalo Fisherjev izvirnik. Ta predstavlja drugega golega otroka v pozi, ki ne kaže nobenih genitalij. Eldenova pritožba tako poudarja in namiguje na dokaz, da se je skupina šele naknadno premišljeno odločila, da naslovnica ubere drugo umetniško smer.

PREBERI ŠE
Sodnik zavrnil tožbo 'dojenčka' iz Nirvanine naslovnice albuma Nevermind

Pravniki, ki zastopajo Nirvano, so v predlogu za zavrnitev tožbe 22. decembra trdili, da je Elden v vseh letih prostovoljno sodeloval v aktivnostih, ki so ga povezovale s slovito naslovnico. Svoj čas je kopije naslovnice podpisoval in jih prodajal, nekoč pa je fotografijo proti plačilu tudi poustvaril. S tem so dokazali, da fant v preteklosti ni utrpel nikakršne škode, vztrajali pa so tudi pri mnenju, da je od izida albuma do danes minilo preveč časa, zato zadeva ne more biti predmet tožbe. "Nobenega dvoma ni, da bodo Eldenove trditve znova označene za neutemeljene," so zapisali odvetniki skupine.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.