Glasba

Društvo mrtvih pesnikov v toplo jesen pošilja pesem Mraz

Novo mesto, 19. 10. 2022 18.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novomeška zasedba ne želi napovedovati zime in energetske krize, čeprav v toplo in sončno jesen pošilja svojo novo skladbo Mraz, skupaj s pripadajočim videospotom. Nasprotno – avtor besedila Alan Vitezič si v njem želi bližine in topline v trenutkih, ko v nas samih ali v medsebojnih odnosih zaveje mraz.

Društvo mrtvih pesnikov predstavlja novo pesem Mraz.
Društvo mrtvih pesnikov predstavlja novo pesem Mraz. FOTO: Alan Orlič Belšak

Skupina Društvo mrtvih pesnikov z novo pesmijo Mraz napoveduje izid vinilnega albuma, ki bo izšel prihodnji mesec. Mraz se je DMP zalezel v kosti in mu nato zlezel v srce v koronskem času, sprva v električni in kmalu še v akustični obliki, za katero je godalno priredbo napisal frontman in kitarist skupine Alan Vitezič, svoj ustvarjalni del pa so prispevali še klaviaturist Boštjan Artiček, basist Tomaž Koncilija, bobnar Marko Zajc ter kitarist Peter Dekleva, čigar delo sta še produkcija in končna zvočna podoba skladbe. 

Na podlagi posnetkov, ki so jih med koncertom v živo zabeležile kamere v režiji Urške Žnidaršič, so pesniki zmontirali videospot. Na posnetku kot spremljevalna vokalistka sodeluje Nina Radkovič, za poteze z lokom pa so zaslužni člani godalnega kvarteta Corcoras (violinista Jera Rot in Marijan Dović, violist Mathias Wähner in violončelistka Ana Arh).

Zdi se, da je Mraz naslednja v nizu skladb, ki jih zaznamuje prepoznaven slog, ki Društvu mrtvih pesnikov že četrto desetletje zagotavlja priljubljenost. V osnovi gre za čustveno intenzivno balado, ki jo člani skupine od začetne umirjenosti prek stopnjevanja napetosti, izražene s kontrastiranjem glasbenih elementov, privedejo do energetsko nabitega in obenem katarzičnega klimaksa, ki poslušalca ne pusti hladnega in odpira morda zatrte ali včasih celo potlačene emocije.

Nov skladba bo gotovo eden od paradnih konjev na letošnji akustični turneji skupine DMP po Sloveniji, kjer bodo lahko poslušalci slišali jesensko dozorele Pesnike. V živo se bodo predstavili že ta petek, 21. 10., v domžalskem klubu Blunout.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.