Glasba

Eilisheva najmlajša, McCartney najstarejši nastopajoči v zgodovini Glastonburyja

London, 21. 06. 2022 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, P.Z.
Komentarji
1

Beatle Paul McCartney bo na glasbenem festivalu Glastonbury postal najstarejši nastopajoči doslej. Na najslavnejšem britanskem glasbenem festivalu pa bo nastopil le dan za tem, ko bo 20-letna Billie Eilish nastopila kot najmlajša doslej.

Festival Glastonbury, ki so ga bili zadnji dve leti prisiljeni odpovedati zaradi pandemije covida-19, se tako vrača z nekdanjim Beatlom Paulom McCartneyjem, ki bo na slovitem piramidnem odru nastopil v soboto zvečer. To bo po letu 2004 njegov drugi nastop na tem odru. Že maja je razkril, da bo njegov nastop poln uspešnic iz časov, ko je bil član skupin Beatles in Wings, pa tudi nekaterih njegovih najbolj znanih pesmi iz samostojne kariere.

Paul McCartney
Paul McCartney FOTO: Miro Majcen

 Med vajami za nastop pa se je pošalil, da je večina občinstva za njegov nastop "odštela lep kupček denarja, pripeljala mame in očete" in ne želi slišati njegovih "manj znanih pesmi". Za njegov letošnji nastop pričakujejo, da bo pritegnil še posebej veliko množico in bi se lahko kosal z nastopi The Rolling Stones leta 2013 in Adele leta 2016.

McCartney se je rodil 18. junija 1942 v pristaniškem mestu Liverpool na severozahodu Anglije. Pri 15. letih je spoznal Johna Lennona, s katerim sta ustanovila skupino Quarrymen, iz katere so sčasoma nastali The Beatles. McCartney, Lennon, George Harrison in Ringo Starr so imeli izjemen kulturni vpliv v svojem obdobju. Bili so sinonim za daljše lase in množice kričečih oboževalk, slavna je tudi fotografija četverice na prehodu za pešce na londonski Abbey Road. Abbey Road je tudi naslov enega od 13 studijskih albumov. Skupina je sprožila t.i. beatlemanijo s pesmimi, kot so Love Me Do, Please Please Me, A Hard Day's Night, Let It Be, And I Love Her, Yesterday in Yellow Submarine, a se je zaradi ustvarjalnih razlik med McCartneyjem in Lennonom, ki sta bila glavna avtorja skupine, leta 1970 razšla.

V zgodovini popularne glasbe The Beatles veljajo za najbolje prodajano zasedbo, saj je njihova založba EMI ocenila, da so doslej prodali več kot milijardo plošč in kaset. Od nekdanje slavne liverpoolske četverice je poleg McCartneyja živ še Starr.

Billie Eilish
Billie Eilish FOTO: Profimedia

Na najslavnejšem britanskem glasbenem festivalu pa bo 80-letni glasbenik nastopil le dan za tem, ko bo 20-letna Billie Eilish nastopila kot najmlajša doslej. Zveznica je povabilo na festival sprejela z navdušenjem, v nedavnem intervjuju pa priznala, da se počuti ''počaščena, hkrati pa se sprašuje, kako si je to čast sploh zaslužila.''

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Big M
21. 06. 2022 10.43
+1
Fuuuul zanimivo 👀 vau!