Glasba

Epski poskus Jorje Smith je spodletel

Ljubljana, 16. 04. 2023 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
9

Kje lahko prav pride Dominic Fike?

JORJA SMITH - Try Me

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najuspešnejša mlada britanska soularka med poskusom ustvariti epsko songovsko vizitko ni ravno uspela. Komad Try Me ima dober nastavek, saj se zdi, da ga bo prihajajoči korus in še posebej refren pognal v višave, ki so jih s podobnimi ritmično izdano poudarjeno vodenimi vinjetami do sedaj dosegli Nelly Furtado, še prej Peter Gabriel in tako nazaj. Try Me ne ustvari želenega suspenza. Dejansko najbolj razočara paravan, ki ga ima na voljo bobnar oz. bobnarji. Produkcijsko je njihovo delo nekoliko razvrednoteno. Preveč zadržano pa nastopi tudi Sithova, preverjeno vokalno sposobna premikati stene oz. strehe dvoran. Jorjo Smith je čim prej potrebno znova spraviti v dobro voljo.

 

Ocena: 3

 

DOMINIC FIKE - Dancing In The Courthouse

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Floridčan Dominic Fike ostaja enigmatičen. Nekateri njegovi komadi so ne le brezzvezni, pač pa se pogosto zdi, da kantavtor in multinstrumentalist namerno fuša. V teh smislu je bil njegov albumski prvenec What Could Possibly Go Wrong pravzaprav nepojasnjeno uspešen, pri čemer ta vsebuje pop, hiphop in celo nekaj rocka - koherentnega songa, ki bi ga lahko označili kot elegantni spoj dveh ali treh različnih žanrov, pa od nikoder!? Tekstura Fikovega novega poskusa prepričati še zadnje skeptike odstira le za milimeter stabilnejšo avtorjevo pripovedno premiso. A tudi to vsaj delno pokvari povsem infantilen uvod v refren. Muzikalno še naprej ne (povsem) prepričljiv.

 

Ocena: 3

 

KAYTRAMINÉ ft. PHARRELL WILLIAMS - 4eva

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaytranada in Aminé sta Kaytraminé. Prvi je proslavljeni haitsko-kanadski producent in remiksar, drugi je artistično navdahnjeni raper. Zraščenost imen obeh hiphop ustvarjalcev preseneča le do točke, ko obudimo spomin na številna Kaytranadina sodelovanja (Anderson Paak, Kali Uchis, Estelle, Lucky Daye, Syd, Kelela, Little Dragon, Freddie Gibbs, Durand Bernarr idr.) in vztrajno soliranje Aminéja, pri čemer Oregončanov komercialni domet do zdaj ni bil kaj prida. Novonastali glasbeni nukleus dveh slogovno sorodnih keativcev preseneča le z resnostjo in nakazano dolgotrajnostjo, ki naj bi jo potrjevala imenska skovanka. Upajmo, da obe postavki (z)držita. Kajti komad 4eva je spričo velikanskega potenciala svežega dvojca idejno sorazmerno šibak. Kot da se vrla muzika v družbi svojega idola načeloma bi lahko zokrožili, da gre v primeru vznika Kaytraminé za dvojno porcijo post Pharrellovskega vzgiba šele ogrevata za nekaj večjega, nekaj še mnogo boljšega.

 

Ocena: 3,5

 

POST MALONE - Chemical

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Marsikdo pozdravlja raperjevo najnovejšo stilistično preobrazbo. Toda vsi ti imajo v žepu figo. S Chemicals je poblaznjeno uspešni super-mellow-pop-raper zašel v indie-pop. Vsaj hiphopa ne bo več skrunil! V bistvu je pričujoči single, ki nakazuje Maloneovo vrnitev v izdajateljski ritem in s tem skorajšnji novi album, izrazite melodije niti nima. Avtorjev prepoznaven (ali raje prepoznavno zmodificiran) vokal se v tem smislu še nekaj trudi, toda spremljava je harmonska revščina na ravni garažnih popevkarjev. Hkrati s tem pa se zdi, da Malone novih žanrskih pregibov do nadaljnjega ne bo niti odkrival niti prakticiral. Ali pač. Zanj je Kemikalija, pa saj to sam pogosto priznava, kritična točka.

 

Ocena: 2,5

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jani.
16. 04. 2023 14.57
+2
Longyohn
16. 04. 2023 12.59
+9
Objave tega morajo bit del nekega večjega eksperimenta ni druge razlage da bi toliko časa vztrajal...
AshBurton
16. 04. 2023 12.36
+9
Js pa spustujem ttga modela...nisem se videl,da bi nekdo tako vztrajal pri eni stvari in bil pri tem tako neuspesen!vsaka ti cast za vztrajnost...je pa res skoda,da z Niko nista bila tako vztrajna pri ustvarjanju zivljenja v Angliji!
osiveli_ritmični_gimnastik
16. 04. 2023 14.00
+1
Koprivnik
16. 04. 2023 12.29
+5
Kje je pa Brane?
Aijn Prenn
16. 04. 2023 12.35
+5
Ko je nastopil Korl III, so ga izgnali iz GB
sc0rpion
16. 04. 2023 11.50
+10
Kakšen negativec je ta M.A.
Aijn Prenn
16. 04. 2023 12.03
+13
Pazi, da te ne proglasi za svojga fena, pol boš pa meu!?
osiveli_ritmični_gimnastik
16. 04. 2023 12.24
-10
Pozdravljeno zvesti feni, med katere spadaš tudi ti škorpijon. Vem da občasno masturbiraš ob pogledu na moje zapise s fotkami. Ja Ja. Želim vam lepo nedeljo, naj vas deževen dan ne vrže iz tira.