Glasba

Kakšno je bilo glasbeno leto 2019?

Ljubljana, 26. 12. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 15 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
9

V iztekajočem se letu se je veliko dogajalo na glasbenem področju tako doma kot na tujem. Preberite si naš pregled pomembnejših dogodkov v svetu glasbe, vidnejših koncertov pri nas in sosedih ter preverite izbor tujih in domačih albumov. Svoje favorite nam lahko zapišete v komentarjih.

Janez Bončina - Benč je 70 let zaznamoval s koncertom v Cvetličarni.
Janez Bončina - Benč je 70 let zaznamoval s koncertom v Cvetličarni. FOTO: Miro Majcen

Že takoj na začetku leta je "stari rocker, ki mu delo ne diši", kot se je nekoč sam poimenoval Janez Bončina – Benč, praznoval 70-letnico v ljubljanski Cvetličarni, kamor je v goste povabil tudi Neco Falk in Akija Rahimovskega ter zapel večino svojih uspešnic.

Februarja nas je prvič obiskal mladi in talentirani Tom Odell, ki je nekakšen Jerry Lee Lewis, Elton John ali Nick Cave za generacije milenijcev in nas s koncertom v ljubljanski Cvetličarni prepričal, da upanje za rock'n'roll pri mladih generacijah še obstaja.

Mladi Tom Odell je navdušil v ljubljanski Cvetličarni.
Mladi Tom Odell je navdušil v ljubljanski Cvetličarni. FOTO: Miro Majcen

Isti mesec je v Cankarjevem domu legendarna Tereza Kesovija z razprodanim koncertom v Cankarjevem domu predstavila najlepše, kot je mogoče, saj je praznovala svoja visoka jubileja: 60 let briljantne glasbene poti in osebni praznik, 80. rojstni dan. 17. februarja je ekstravagantna pevka Raiven izdala EP REM, ki ga je predstavila marca v SiTi Teatru in kasneje tudi na Exitu. Tam so poleg nje slovenske barve zastopali še Elvis Jackson, Senidah in Atlas Erotika.

Tereza Kesovija je v Cankarjevem domu praznovala 60 let kariere in 80. rojstni dan.
Tereza Kesovija je v Cankarjevem domu praznovala 60 let kariere in 80. rojstni dan. FOTO: Miro Majcen

Konec februarja je Neneh Cherry, "tista raperska punk babica z dušo v soulu", po slabih sedmih letih spet obiskala Slovenijo. Zaslovela je pred 30 leti z albumom Raw Like Sushi, lani pa izdala peto ploščo Broken Politics, ki jo je s svojo zanimivo zasedbo predstavila na tokratnem koncertu v Ljubljani.

Marca je Andrej Šifrer še koncertno zaznamoval lansko 40-letnico albuma Moj žulj v razprodanem Cankarjevem domu. Letos je izšel še album 40 let: Moj žulj s priredbami njegovih pesmi slovenskih rockerjev. Na odru so se mu pridružili Matevž Šalehar - Hamo, Domen Don Holc (Koala Voice), Tina Marinšek, pa tudi Siddharta, Manouche, Dennis Seaton iz britansko-jamajške zasedbe Musical Youth ter Dave Cooke in Bill Thorpe, s katerima je naredil prve posnetke leta 1977.

Andrej Šifrer je izvedel razprodani koncertni spektakel 40 let: Moj žulj v Cankarjevem domu.
Andrej Šifrer je izvedel razprodani koncertni spektakel 40 let: Moj žulj v Cankarjevem domu. FOTO: Miro Majcen

Na prvi april je v naše kraje prišla metalcore zasedba Bullet For My Valentine iz Walesa, ki je po precej odlašanja in napovedovanja vendarle obiskala Slovenijo in v neverjetnem koncertnem "šusu" nastopila na razprodanem koncertu pred ekstatičnim občinstvom napolnjene dvorane Kina Šiška.

Aprila je Zoran Predin obeležil 40 let glasbene kariere, v kateri je izdal kar 39 albumov, bil je ustanovni član legendarne skupine Lačni Franz in si nato zgradil še samostojno kariero. Predin je lahko ponosen na ogromno stvari, od zdaj tudi na razprodani koncert v Cankarjevem domu.

Aprila je zasedba Cypress Hill postala prva latino rap skupina na Pločniku slave, kultna domača zasedba Borghesia pa je Orto fest zavzela v okviru promocije zadnjega albuma Proti kapitulaciji. Tega je predstavila v celoti, drugi del pa posvetila svojim koreninam z nekaj najbolj znanimi pesmimi iz svojega kataloga.

Lenny Kravitz je na noge dvignil dvorano Stožice.
Lenny Kravitz je na noge dvignil dvorano Stožice. FOTO: Miro Majcen

Konec istega meseca je ameriški rocker Lenny Kravitz drugič obiskal Slovenijo, tokrat ljubljanske Stožice. Delil je pozitivne vibracije, s svojim iskrenim in srčnim rockom pa mesec dni pred svojim 55. rojstnim dnem na koncert privabil okoli devet tisoč ljudi. Postregel je z debelima dvema urama svojih največjih hitov in poskrbel za enega od koncertov leta.

1. maja je za antologijski nastop poskrbela Madonna, ki je še pred evrovizijskim nastopom v Tel Avivu pričarala vizualno poslastico, saj je na podelitvi nagrad Billboard v Las Vegasu zapela v duetu s kolumbijskim pevcem Malumo. Pesem Medellín sta izvedla ob pomoči njenih številnih hologramov, sicer pa je bila letos kraljica popa tudi najbolj "googlana" glasbenica, sredi maja je nastopila na Eurosongu, za kar naj bi dobila milijon dolarjev oz. slabih 900 tisoč evrov. Njen nastop je bil precej "razglašen", saj je konkretno "fušala", čeprav je simbolično pozvala k izraelsko-palestinskemu miru.

Laibach je maja v Cankarjevem domu predstavil album The Sound of Music.
Laibach je maja v Cankarjevem domu predstavil album The Sound of Music. FOTO: Miro Majcen

Istega meseca je mlada kantavtorica Manca Berlec izdala svoj prvenec Gola, ki ga je uspešno predstavila v živo na koncertu. Glasbenico smo prvič spoznali pred petimi leti, ko je v oddaji Slovenija ima talent zlati gumb zanjo stisnil Branko Čakarmiš.

Sredi maja je Laibach, domači fenomen svetovnih razsežnosti, v velikem slogu v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma predstavil svoj album The Sound of Music. Občestvo je uvodoma, kot je že v navadi, z izjemnim govorom nagovoril prečastiti Peter Mlakar, Laibach pa se je retorično spraševal, "kako rešiti težavo, kot je Koreja".

Benjamin Clementine je drugič obiskal Kino Šiška.
Benjamin Clementine je drugič obiskal Kino Šiška. FOTO: Miro Majcen

Nekaj dni pozneje je unikatni poet Benjamin Clementine v Kinu Šiška spesnil vižo "Hvala, Ljubljana", ob svojem drugem gostovanju na naših tleh pa potrdil, kako velik umetnik je. Tokrat je nastopil s pariškim godalnim kvintetom, ki je še dodatno ozaljšal njegove milo zveneče viže.

Maja se je na oder vrnil priljubljeni pevec Sebastian in navdušil oboževalke, na začetku jeseni pa so se spet združila dekleta iz zasedbe Bepop in uprizorila vrsto uspešnih nastopov na različnih koncih Slovenije.

Konec maja je bila prava "invazija" Nemcev na Ljubljano, in sicer na koncert Die Ärzte, saj se je v Ljubljani prvič oglasil "najboljši bend na svetu", kar si je prislužil v 37 letih obstoja. Na mesece vnaprej razprodanem koncertu je bila namreč praktično 95-odstotna nemška udeležba.

Wu-Tang Clan na Sea Star Festivalu v Umagu.
Wu-Tang Clan na Sea Star Festivalu v Umagu. FOTO: Miro Majcen

Konec maja so britanski oboževalci le dočakali vrnitev Spice Girls, ki pa so jih na britanski turneji zaznamovali katastrofalno ozvočenje in ostale organizacijske težave. Prav tako je zadnje dni maja na hrvaškem festivalu Sea Star v Umagu nastopil kultni newyorški hip hop kolektiv Wu-Tang Clan, ki je v raperskem poskakovanju združil tako Hrvate kot Slovence. Pozabiti pa ne gre novomeških prvakov Dan D, ki so se deset let po velikem koncertu s Simfoniki vrnili na oder ljubljanskih Križank. Na skoraj razprodanem koncertu so predstavili album Knjiga pohval in pritožb (Milo za drago) ter vse njihove najljubše pesmi v vštekanih in izštekanih verzijah.

Zadnje dni maja so v Ljubljani peto leto zapored podelili glasbene nagrade zlata piščal. Skladba leta 2018 je postala Medrevesa Siddharte, ki je postala tudi izvajalec leta, hkrati pa je za album Nomadi prejela laskavi naziv album leta.

Sting se je vrnil v Stožice.
Sting se je vrnil v Stožice. FOTO: Miro Majcen

4. junija je Ljubljano spet obiskal Sting in priznal, da je "lepo spet biti tukaj". 67-letni Gordon Sumner ima za seboj skoraj petdesetletno kariero, ki jo začel že v sedemdesetih z zasedbo The Police, tokrat pa nas je obiskal z novo turnejo My Songs. Predstavil je svoje največje uspešnice v novi preobleki in navdušil zbrano občinstvo v prijetno polnih Stožicah.

Tom Jones je premierno prepeval v Stožicah.
Tom Jones je premierno prepeval v Stožicah. FOTO: Miro Majcen

Sredi maja je naše kraje prvič obiskal "šarmer iz Walesa", 79-letni Tom Jones, in kljub letom obljubil, da se bo vrnil. Z zanimivim repertoarjem je pokazal razpon in spoštovanje do glasbene zgodovine, saj je prepričal tako glasbene poznavalce kot tiste, ki poznajo zgolj nekaj njegovih največjih uspešnic. Maja se je v Ljubljani ustavil tudi Steve Aoki, dvakratni Guinnessov rekorder, zvezdnik svetovnega formata in večkrat nagrajeni "tortamojster" ter eno najbolj razvpitih popkulturnih imen desetletja.

Konec junija smo obeležili 10. obletnico smrti kralja popa Michaela Jacksona, ki je odšel pri svojih petdesetih letih zaradi odpovedi srca, kar je bila posledica prevelikega odmerka zdravil. Za vedno se je v zgodovino glasbe zapisal z uspešnicami, kot so Thriller, Beat it, Billie Jean, Smooth Criminal, Bad, Black or White.

The Cure so bili prvič na Hrvaškem in hkrati osrednje ime 14. INmusic festivala v Zagrebu.
The Cure so bili prvič na Hrvaškem in hkrati osrednje ime 14. INmusic festivala v Zagrebu. FOTO: Miro Majcen

14. izdajo festivala INmusic v Zagrebu je na peklensko vroč prvi festivalski dan odprla slovenska alter rock zasedba Infected, nato so se zvrstili Kurt Vile, The Hives, Skindred, Johnny Marr, Foals, za samo češnjo na torti prvega dne pa je nastopila še Siddharta. Navdušila so še velika imena, kot so The Cure, Garbage, Suede in LP.

Zadnji junijski konec tedna je bil na Ljubljanskem gradu rezerviran za nov mednarodni blues festival Bluesland. Prvi dan so nastopili Bad Notion, Manu Lanvin, Mike Sponza in Ana Popovic, festival pa sta zaključila izvrstna kitarista Kirk Fletcher in Eric Gales, nastopili so še Shuffle Truffle in Rosedale.

Ed Sheeran je v Celovcu pel pred 66 tisoč ljudmi, razglasili pa so ga tudi za glasbenika desetletja.
Ed Sheeran je v Celovcu pel pred 66 tisoč ljudmi, razglasili pa so ga tudi za glasbenika desetletja. FOTO: Miro Majcen

28. junija je v nam bližnjem Celovcu nastopil Ed Sheeran, ki ga je na dveh razprodanih koncertih poslušalo 66 tisoč ljudi, z nastopoma pa je pokazal, zakaj je številka ena moškega popa. Sheerana so konec leta razglasili za glasbenika desetletja, obenem pa se je s skoraj 200 milijoni premoženja zavihtel na prvo mesto lestvice najpremožnejših britanskih glasbenikov, starih do 30 let.

Konec junija je 25-letni raper Stormzy kot prvi britanski temnopolti samostojni glasbenik nastopil kot vodilni nastopajoči na festivalu Glastonbury. Nosil je neprebojni jopič z narisano britansko zastavo, s katerim je izrazil nasprotovanje napadom z noži v Londonu.

29. junija nas je vnovič obiskal legendarni kitarist Mark Knopfler, ki je dejal, da ga vsi ljudje sprašujejo, kdaj se bo upokojil, a jim sam odgovarja, da "le zakaj, če tako rad igra". Zaigral je vsem dobro poznane viže, številne navdušil, po dobrih šestih letih pa tako vnovič napolnil ljubljanske Stožice. 12. avgusta je glasbenik sicer dopolnil 70 let.

Elton John na zadnjem koncertu v Avstriji.
Elton John na zadnjem koncertu v Avstriji. FOTO: Miro Majcen

Tudi 72-letni glasbeni genij Elton John je že od lanskega septembra na poslovilni turneji Farewell Yellow Brick Road, ki jo je začel lani v ZDA. V avstrijskem Gradcu je 3. julija v več kot dveh urah in pol pokazal, zakaj je eden največjih glasbenih izvajalcev vseh časov.

Julija je Marcus Miller že četrtič navdušil slovensko občinstvo. Basist, ki se v svoji 30-letni karieri ponaša s kar dvema grammyjema, je tokrat nastopil v okviru Ljubljana Festivala.

Mladi ameriški rockerji Greta Van Fleet so 9. julija na svojem prvem koncertu v Avstriji razprodali nastop na novem prizorišču METAStadt na Dunaju. V zgodovino in prihodnost rocka so popeljali skoraj šest tisoč navdušencev, med katerimi je bilo tudi veliko Slovencev.

Drugi teden julija je kot po navadi rezerviran za festival Pivo in cvetje v Laškem. Nastopili so ameriški rockerji Rival Sons, popularna zasedba Tabu in prekaljeni Magnifico, svingovsko navdahnjena Alice Francis in tudi Oto Pestner ter Omar Naber.

Skunk Anansie so "zagrešili" enega od koncertov leta.
Skunk Anansie so "zagrešili" enega od koncertov leta. FOTO: Miro Majcen

Konec julija je legendarna pesem Bohemian Rhapsody zasedbe Queen iz leta 1975 postala prva pesem pred letom 1990, ki je na YouTubu presegla milijardo ogledov. To so obeležili tudi tako, da so ponudili novo različico originalnega videospota v visoki ločljivosti. Prav tako je zadnje dni julija vrhunsko rock ekstazo ponudila zasedba Skunk Anansie v Kinu Šiška. Ta ni bila prvič v Sloveniji, a kdor jih je v živo videl prvič, si bo zagotovo zapomnil in brez slabe vesti lahko dejal, da je videl enega najboljših koncertov v svojem življenju. Z izjemnim nastopom so naredili prerez četrtstoletne kariere in brez dvoma "zagrešili" enega od koncertov leta.

Zadnji dnevi julija niso bili najbolj ugodni za Katy Perry, saj je sodišče v Los Angelesu odločilo, da je njena pesem Dark Horse iz leta 2013 plagiat, ker je preveč podobna pesmi Joyful Noise raperja Marcusa Graya iz leta 2009, ki nastopa kot Flame.

Hamo & Tribute 2 Love so trikrat razprodali CSK v Trnovem.
Hamo & Tribute 2 Love so trikrat razprodali CSK v Trnovem. FOTO: Miro Majcen

Poletje ni bilo prijazno do 58-letnega srbskega alter glasbenika Dušana Kojića - Koje, poznanega po zasedbah Šarlo Akrobata in Disciplina kičme (Disciplin A Kitschme), saj ga je v Veliki Britaniji, kjer je obiskal svojo sestro, zadela možganska kap. Na hitro so ga hospitalizirali in dali v umetno komo.

Na vsakoletni metalski veselici Metal Days so se konec julija v Tolminu letos zvrstili Dimmu Borgir, Arch Enemy, Dream Theater, Tarja, Soilwork, Neurosis, Rotting Christ, Hypocrisy, God is an Astronaut, Korpiklaani, Fintroll in številni drugi. Na začetku avgusta pa so v idiličnem okolju Tolmina doneli punk ritmi. Na devetem (razprodanem) festivalu Punk rock holiday so bili zvezde festivala kalifornijski punk rockerji NOFX, nastopili pa so še Pennywise, Frank Turner & The Sleeping Souls, Sick of it All, Ignite, Less Than Jake, Good Riddance in drugi.

Nina Pušlar je izdala šesti album Nina, veliki samostojni koncert pa je imela 6. septembra v ljubljanskih Križankah, ko je bil poseben gost tudi Jan Plestenjak. Na začetku septembra se je poslovil Stane Mancini, pevec, ki je leta 1962 zmagal na prvi Slovenski popevki. Njegove najbolj znane pesmi so Mandolina, Non capito, Le z menoj, Lastovke in Kako sva si različna, ki jo je prepeval ob Marjani Deržaj. Disko diva Gloria Gaynor, poznana po mega uspešnici I Will Survive, je dopolnila 70 let, sredi septembra pa je odšel tudi 75-letni pevec glasbene skupine The Cars, Ric Ocasek.

The Chemical Brothers v zagrebškem Domu sportova.
The Chemical Brothers v zagrebškem Domu sportova. FOTO: Miro Majcen

Potem ko si je superzvezdniška K-pop zasedba BTS avgusta vzela odmor od nastopanja, so se člani zasedbe po enem mesecu že vrnili na velike odre. Septembra je Kino Šiška 10-letnico praznoval z brezplačnim koncertom, na katerem so nastopili Laibach, Matter, Klemen Klemen ter Zala in Gašper, rockerski "šef" Bruce Springsteen, poimenovan The Boss, pa je upihnil 70 svečk.

1. oktober je bil datum, ko je zasedba Hamo & Tribute 2 Love izdala odličen nov album 4K in kar tri večere razprodala CSK v Trnovem. Rdeča nit albuma je kot vedno seveda "lubezen", tokrat pa se ukvarja tudi z ljubeznijo do okolja in naše matere narave. Začetek oktobra so 30 let proslavili tudi knapovski rockerji Orlek, ki so v Kinu Šiška obeležili častitljivi jubilej s številnimi gosti.

Patti Smith v Trstu
Patti Smith v Trstu FOTO: Miro Majcen

12. oktobra je manchestrski elektronski duo The Chemical Brothers, ki ga sestavljata Tim Rowlands in Ed Simmons, nastopil v zagrebškem Domu sportova, letos pa sta obeležila tri desetletja delovanja. Koroški kantavtor Adi Smolar je praznoval svojo 60-letnico v Cvetličarni, pri nas so prvič nastopili ameriški rockerji Alien Ant Farm ter P.O.D. in nam ponudili nekaj nostalgije po 90. letih, kot pozneje tudi nemška techno zasedba Scooter, ki je konec novembra premierno nastopila v Sloveniji, z njo pa so norele ljubljanske Stožice. Siddharta je imela dva razprodana koncerta v Cvetličarni, na katerih so obeležili 20-letnico svojega prvenca ID, dvakrat razprodani koncert pa je v Trstu imela tudi "botra punka" Patti Smith, ki je Slovence še posebej navdušila drugi večer, ko je recitirala pesmi Srečka Kosovela.

Decembra sta v Kinu Šiška sta rohneli metal zasedbi Lacuna Coil in Eluveitie, nato so nas prestrašili in krepko z umetno krvjo poškropili ameriški grozljivi rockerji GWAR, vsakoletni Ritem mladosti pa je letos v Stožicah postregel z osmimi legendami slovenske glasbe, od Modrijanov, Klemna Klemna, Pera Lovšina do Neishe, Jana Plestenjaka, Perpetuum Jazzile, Tabujevcev in Big Foot Mame.

New Power Generation v Kinu Šiška
New Power Generation v Kinu Šiška FOTO: Miro Majcen

Za konec leta smo lahko uživali še v (zagotovo) enem boljših koncertov leta, in sicer zasedbe New Power Generation, originalne skupine Princea, ki je zavzela Kino Šiška. Pankrti so nastopili v čast 25-letnice ljubljanskega kluba Orto bar, po nekaj letih se je spet na odre vrnila skupina Niet, ki je imela vrsto uspešnih koncertov po različnih koncih Slovenije, Magnifico je na tradicionalnem božičnem koncertu že tretje leto zapored napolnil ljubljanske Stožice, posebna gosta pa sta bila Oto Pestner in trio Sestre. Jan Plestenjak pa je uspešno leto zaključil z dvema gala koncertnima večeroma v Cankarjevem domu. Na odru se mu je pridružila vokalna skupina Kvatropirci, med obiskovalci enega od dveh koncertov pa je bil tudi predsednik vlade Slovenije Marjan Šarec z družino. Jan bo za piko na i dodal še nastop 27. decembra z županovim koncertom na Glavnem trgu v Kranju.

Pankrti so počastili 25-letnico Orto bara.
Pankrti so počastili 25-letnico Orto bara. FOTO: Miro Majcen

Pop albumi 2019:

1. Billie Eilish - When we all fall asleep, where do we go?
2. Lizzo - Cuz I Love You
3. Michael Kiwanuka - Kiwanuka
4. Jonas Brothers - Happiness Begins
5. FKA Twigs - Magdalene
6. Taylor Swift - Lover
7. Lana Del Rey - Norman Fucking Rockwell!
8. Ed Sheeran - The No.6 Collaborations Project
9. Ariana Grande - Thank U, next
10. James Blake - Assume Form
11. Charli XCX - Charli
12. Thom Yorke - ANIMA
13. Pink - Hurt 2B Human
14. Carly Rae Jepsen - Dedicated
15. Madonna - Madame X

Rock/alter albumi 2019:

1. Liam Gallagher - Why me? Why not
2. The Racounteurs - Help Us Stranger
3. Tool - Fear Inoculum
4. Nick Cave & The Bad Seeds - Ghosteen
5. Pixies - Beneath the Eyrie
6. The Black Keys - Let's Rock
7. The National - I Am Easy To Find
8. Rival Sons - Feral Roots
9. Coldplay - Everyday Life
10. The Cranberries - In The End
11. Foals - Everything Not Saved Will Be Lost – Part 1
12. Hot Chip - A Bath Full of Ecstasy
13. Alter Bridge - Walk the Sky
14. Jenny Lewis - On the Line
15. DIIV - Deceiver
16. Sharon Van Etten - Remind me Tomorrow
17. Santana - Africa Speaks
18. Peter Doherty and the Puta Madres - Peter Doherty and the Puta Madres

Rap/R&B albumi 2019:

1. Tyler, The Creator - Igor
2. Post Malone - Hollywood's Bleeding
3. Banks - III
4. Anderson .Paak - Ventura
5. Danny Brown - uknowhatamsaying
6. Young Thug - So much fun
7. Mega Thee Stallion - Fever
8. Emeli Sande - Real Life
9. Lil Nas X - 7
10. Solange - When I get home
11. Summer Walker - Over it
12. Mahalia - Love and compromise
13. 2 Chainz - Rap or go to the league
14. Kanye West - Jesus is king
15. Chaka Khan - Hello Happiness

Metal albumi 2019:

1. Slipknot - We are not your kind
2. Opeth - In Cauda Venerum
3. Cattle Decapitation - Death Atlas
4. Nile - Vile Nilotic Rites
5. Candlemass - The Door to Doom
6. Devin Townsend - Empath
7. Korn - The Nothing
8. Eluveitie - Ategnatos
9. Lacuna Coil - Black Anima
10. Cult of Luna - A dawn to fear
11. Rotting Christ - The Heretics
12. In Flames - I, the mask
13. Abbath - Outstrider
14. Flashgod Apocalypse - Veleno
15. Alcest - Spiritual Instinct

Slovenski albumi 2019:

1. Hamo & Tribute 2 Love - 4K
2. Torul - Hikikomori
3. Dan D - Knjiga pohval in pritožb / Laibach - Party Songs (EP)
4. Nina Pušlar - Nina / Raiven - REM (EP)
5. Vlado Kreslin - Kaj naj ti prinesem, draga / Kreslinovanje (v živo)
6. Bordo - Izštekani
7. Vazz - Jacob
8. Tretji kanu - Plovemo
9. Okustični - Enkratna, neponovljiva
10. Mrigo & Ghet - Vse
11. Manca Berlec - Gola
12. Ditka - Ne bodi, kar nisi
13. Mary Rose - Resničen svet
14. Orlek - Živel Rokenrol
15. Andrej Šifrer - 40 let: Moj žulj / Andrejalin! (v živo)

OPOMBA: Izbori albumov leta 2019 so izbor avtorja in ne uredništva 24ur.com.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klemen Udov? Clementino
26. 12. 2019 14.53
+6
Spoštovani pisec tega članka... Album Laibach - The Sound of Music je izšel 23. novembra LANI!
g.noj
26. 12. 2019 13.15
+1
Zamudil Marcus Millerja. To je pa škoda.
TvojPrijatelj
26. 12. 2019 12.41
+2
Avtor članka, a te res ni niti malo sram? Glavnega glasbenega dogodka letošnjega leta v SLO, ki je bil 5.10. pa nisi niti omenil?
Angelina145
26. 12. 2019 15.02
+2
hondica
26. 12. 2019 11.44
+4
Glasba od danes do jutri, pojutrišnjem bo že pozabljena.
Pacek22
26. 12. 2019 11.00
-2
Tool so bili zame letos največje presenečenje. Nov album po letu 2006 :)
bekson74
26. 12. 2019 09.55
+8
glasba je bila u k....., pr nas sami balkanezerji pobirajo €vriće in jih nosijo tam dol doma...naši pa ??
zaraella
26. 12. 2019 09.11
-2
važno da je nastopil Plestenjak in mnogi ostali kr'neki in da se je celo predsednik z družino udeležil tega veledogodka,pa nimam nič proti naši glasbi. O Eluveitie in Lacuna Coil pa nič, pa niso ravno neznani.....
el capitano
26. 12. 2019 09.10
+6
Slovenska glasba v glavnem zaostaja za svetovno produkcijo. Resne aktualne zvezde v Slovenijo ne prihajajo. Globalno pa je leto dalo, kar nekaj zanimive glasbe..