Glasba

Glasba v letu 2022

Ljubljana, 31. 12. 2022 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
8

V tokratnem glasbenem pregledu smo se dotaknili domačih albumskih izdaj v iztekajočem se letu, pokukali, kako je bilo s koncerti, ter sestavili jagodni izbor tujih pop, R&B, rock, metal ter rap in hip-hop plošč v letu 2022.

Kaj je ponudila domača glasbena scena v letu 2022?

Kamniški trio Matter je ponudil nov, zrel četrti izdelek Haos, ki je pokazal, da so Dacho, Tunja in Luka še vedno trdno na poti domačega (t)rapa. Precej zvočno in verbalno trši izdelek je ponudila ena redkih raperk na domači sceni Fraw Blanka, ki je s prvencem Stranski učinki opozorila, da je svet "zajeban" in predočila svojo glavno predpostavko "ne ga fejkat!".

Mrfy so izdali izvrsten drugi album Use in dvakrat razprodali Kino Šiška.
Mrfy so izdali izvrsten drugi album Use in dvakrat razprodali Kino Šiška. FOTO: Urša Premik

Kar pet let je Manca Špik zbirala na kup vsa svoja glasbena sodelovanja, vse duete in jih strnila v album Le enkrat se živi. Novomeška zasedba Mrfy, ki deluje že skoraj desetletje, je izdala album Use, na katerem je praktično vse, saj je njihovo koronsko ustvarjanje plod treh let čiste kreative, ki jih je popeljala v sam vrh "novega vala" domačega rocka.

Hamo & Tribute 2 Love so maja izdali album 22, ki je izšel tudi v vinilni obliki, izdajo pa so kronali z uspešnim nastopom v ljubljanskih Križankah. Izreden izdelek modernega popa so na istoimenskem prvencu ponudili Batista Cadillac, saj je bilo v preteklih letih nemogoče preslišati njihove hitiče, kot sta npr. Pust me do besede in Magnolije.

Mlada vipavska rockerska zasedba Jet Black Diamonds je obelodanila EP izdajo Večvredne romance, raper Nipke pa je po sedmih letih ponudil album Retro, na katerem je veliko spevnih poskočnic za njegove oboževalce, kajpak tudi z retro pridihom.

Joker Out so ob bok drugemu albumu Demoni razprodali Križanke in napovedali "prvi koncert v zgodovini" v Stožicah, 6. oktobra 2023.
Joker Out so ob bok drugemu albumu Demoni razprodali Križanke in napovedali "prvi koncert v zgodovini" v Stožicah, 6. oktobra 2023. FOTO: Miro Majcen

Poleti je izšel tudi četrti Ditkin album Med nama je angel z uglasbeno poezijo slovenskih velikanov, saj na njem prisluhnemo tudi poeziji Cirila Zlobca, Kajetana Kovača, Janeza Menarta ter Srečka Kosovela in Karla Destovnika Kajuha. Prekaljena glasbenica, ki ima tudi malo šolo rokenrola, Neisha je ponudila nov album Dvigam jadra, na katerem je veliko duetov, med njimi s Hamom, Đurom in Zoranom Čalićem.

Ljubljanski shoegaze neopsihadelični rockerji Haiku Garden so junija izdali drugi album Loose Contacts / Tense Present, s hitrejšimi ritmi in intenzivnejšo zvočno podobo, album pa v živo predstavili 1. julija v Gala hali na Metelkovi.

Mladi rocker Domen Don Holc, ki je najbolje poznan kot kitarist zasedbe Koala Voice, je izdal odličen samostojni prvenec Mlada leta, na katerem je predstavil pesmi zadnjih petih let svojega ustvarjanja. Prvokategorniki domačega "novega vala" Joker Out so z razprodanimi Križankami, polnimi vreščečih oboževalk, hkrati napovedali koncert v Stožicah, ki bo 6. oktobra 2023.

 Batista Cadillac so med koronskim časom iz dua postali sekstet in izdali odličen istoimenski prvenec.
Batista Cadillac so med koronskim časom iz dua postali sekstet in izdali odličen istoimenski prvenec. FOTO: Matic Kremžar

Prekaljeni novogoriški rockerji Avtomobili so izdali odličen album Sijaj in nastopili na nekaj dobro obiskanih koncertih, Kranjčan Tomaž Štular, ki deluje pod imenom Bordo, je postregel s tretjim izdelkom, albumom Izgubljeni. Na njem nam nastavlja družbeno ogledalo, ki je v zadnjih letih dodobra popokalo, hkrati pa presojo prepušča nam, poslušalcem.

Giani Poposki, poznan kot prvi glas zasedbe Noctiferia, je pod imenom Phuturoid samostojni prvenec Free Heavy, na katerem je poleg težkih kitarskih riffov ponudil tudi elektronske zvočne anomalije. Raper Arne in producent Tao sta po lanski EP izdaji Zorni kot izdala svež album AVKM. Arne je na njem razgrnil svežo ljubezen z Ženo (Nežo Mihelič), ki prav tako orje ledino najbolj prodornih domačih raperk mlajše generacije.

 Tomaž Štular, bolje poznan pod imenom Bordo, je izdal album s pomenljivim naslovom Izgubljeni.
Tomaž Štular, bolje poznan pod imenom Bordo, je izdal album s pomenljivim naslovom Izgubljeni. FOTO: Peter Penko

Veliko vrnitev je z albumom Atamorgana uprizoril Matjaž Ezgeta, bolj poznan kot Ezy-G, ki je pred skoraj tremi desetletji oral rap ledino v dvojcu Dandrough in z odličnim prvencem Ko pride bog. Pod odličen tretji album Kodeks se je podpisal Vazz, svoje kritične misli in verbalne izlive pa je na albumu H2SO4 ponudila primorska raperka Masayah.

Rokerji Bogunov so dve leti po prvencu obelodanili nov album Dolazimo u miru, za katerega pravijo, da govori o negotovi in spreminjajoči se družbi, hitrosti življenja in duhu časa. Jeseniška zasedba Grega Habič Band je konec oktobra izdala osmi studijski album z naslovom Never Back Down, ki krepko zareže v rockersko preteklost in sedanjost. Žanrsko prepletene, na trenutke zasanjane, včasih melanholične, a vedno presunljivo melodične pesmi sta pod imenom Not Exactly Lost zvočno utelesila Tine Grgurevič BOWRAIN in Luka Uršič KALU.

Rammstein so konec maja dvakrat "zakurili" stadion v avstrijskem Celovcu, pred tem pa izdali osmi album Zeit.
Rammstein so konec maja dvakrat "zakurili" stadion v avstrijskem Celovcu, pred tem pa izdali osmi album Zeit. FOTO: Miro Majcen

Duo Silence je po desetih letih izdal nov album z naslovom The Vocabulary of Madness. "Imava vtis, da smo v zadnjem času dosegli zavidljive, nadpovprečne rezultate v splošni norosti," sta kot enega od razlogov za naslov in nov album razkrila ustvarjalca. V sodelovanju z več izjemnimi umetniki, kot sta producent Gregor Zemljič in igralec Primož Bezjak, sta dokazala, da človek v norosti nikoli ni sam.

Skupina Društvo mrtvih pesnikov je po treh desetletjih od izdaje prvega albuma Iskanje izdala svojo prvo vinilno ploščo Društvo mrtvih pesnikov 30 – Izštekani z godalnim kvartetom Corcoras. Celjski rockerji KLON so izdali drugi album z naslovom ODKLON, na katerem fantje sporočajo, da jim ni vseeno, v kakšni družbi živimo, zato ostajajo kritični. Motorheadovski rokerski trio Metropolis pa se je že leta 2020 lotil novega, istoimenskega studijskega albuma, ki je zaradi epidemije covida-19 izšel šele konec letošnjega leta.

Big Foot Mama so 20. maja obeležili 30+2-letnico kariere, koncert pa objavili tudi na dvojni zgoščenki.
Big Foot Mama so 20. maja obeležili 30+2-letnico kariere, koncert pa objavili tudi na dvojni zgoščenki. FOTO: Luka Kotnik

Kaj pa koncerti?

Stožice so v preteklem letu obiskali italijanski "sladkorček" Zucchero, bog metala Rob Halford s svojo zasedbo Judas Priest, Rammstein so "kurili" na dveh koncertih na stadionu v Celovcu, Pankrti so 45-letnico proslavili v ljubljanski hali Tivoli, 30+2 leti Big Foot Mame v Stožicah so rockerji obeležili tudi z dvojnim kompaktnim koncertnim albumom, zadnji dve desetletji stalni gost Stožic, Bryan Adams, je spet prišel v Stožice, Vlado Kreslin je trikrat zapored spodnesel tla pod nogami razprodani Gallusovi dvorani Cankarjevega doma ter izdal s Teom Collorijem & Momento Cigano koncerti album Živo.

Britanske goth legende The Cure so postregli z za mnoge koncertom leta v zagrebški Areni.
Britanske goth legende The Cure so postregli z za mnoge koncertom leta v zagrebški Areni. FOTO: Miro Majcen

Magnifico je bojda zadnjič odigral tradicionalni božični koncert v Stožicah. Za tiste, ki s(m)o si težko opomogli zaradi odpovedanih Ministry v Kinu Šiška ali Rage Against The Machine v Zagrebu, pa s(m)o si svoje rane lahko zacelili na noro dobrem koncertu konec oktobra The Cure v zagrebški Areni. A če leto 2022 ob posledicah koronakrize morda ni bilo koncertno najmočnejše, se lahko vsega tega in še več nadejamo v letu 2023, za katerega je napovedanih kup imen svetovnega formata, ki bodo na turnejah po Evropi.

Pop / R&B albumi:

1. Tove Lo – Dirt Femme

2. FKA twigs – Caprisongs

3. Florence & The Machine - Dance Fever

4. Yeah Yeah Yeahs – Cool It Down

5. Tears For Fears - The Tipping Point

6. Charli XCX - Crash

7. Taylor Swift - Midnights

8. Lizzo - Special

9. Santigold - Spirituals

10. Hippo Campus - LP3

11. Muna - Muna

12. Rosalia - Motomami

13. The Weeknd - Dawn FM

14. Cate Le Bon - Pompeii

15. Bjork - Fossora

16. Carly Rae Jepsen - The Loneliest Time

17. CMAT - If My Wife New I'd Be Dead

18. Harry Styles - Harry's House

19. Rina Sawayama - Hold the Girl

20. Perfume Genius - Ugly Season

21. Kehlani – Blue Water Road

22. Years & Years - Night Call

23. Cuco - Fantasy Getaway

24. Bad Bunny – Un Verano Sin Ti

25. Beyonce - Renaissance


Rock albumi:

1. Muse - Will of the people

2. Larkin Poe - Blood Harmony

3. Placebo -Never Let Me Go

4. The Black Keys - Dropout Boogie

5. Pixied - Doggerel

6. Rammstein - Zeit

7. Suede - Autofiction

8. Wet Leg - Wet Leg

8. Mitski – Laurel Hell

9. Spoon - Lucifer on the Sofa

10. Foals - Life is Yours

11. Soul Glo - Diaspora problems

12. Liam Gallagher – C'mon You Know

13. Fontaines D.C. - Skinty Fia

14. Eddie Vedder - Earthling

15. Frank Turner - FTHC

16. Red Hot Chili Peppers – Unlimited Love / Return of the Dream Canteen

17. Marcus King - Young Blood

18. Yard Act – The Overload

19. Johnny Marr - Fever Dreams Pts 1-4

20. Nova Twins - Supernova

21. Elvis Costello & the Imposters - The Boy Named If

22. Jack White - Fear of the Dawn / Entering Heaven Alive

23. Band of Horses - Things are Great

24. The 1975 – Being Funny In A Foreign Language

25. Bartees Strange – Farm To Table

 

Hard / heavy / metal albumi:

1. Machine Head – Of Kingdom And Crown

2. Decapitated - Cancer Culture

3. Spite - Dedication to Flesh

4. Zeal & Ardor - Zeal & Ardor

5. Megadeth – The Sick, The Dying ... And The Dead

6. Meshuggah -Immutable  

7. Korn - Requiem

8. Amon Amarth - The Great Heathen Army

9. Clutch – Sunrise On Slaughter Beach

10. Aeviterne - The Ailing Facade

11. Alexisonfire – Otherness

12. Slash Ft. Myles Kennedy and the Conspirators - 4

13. Lamb of God - Omens

14. Slipknot - The End, So Far

15. Ghost - Impera

16. Ithaca - They Fear Us

17. Papa Roach - Ego Trip

18. Cult of Luna - The Long Road North

19. Ozzy Osbourne - Patient Number 9

20. Halestorm - Back From The Dead

 

Rap / hip-hop albumi:

1. Vince Staples - Ramona Park Broke My Heart

2. Pusha T – It's Almost Dry

3. J.I.D. - The Forever Story

4. GloRilla, Anyways, Life's Great...

5. Bob Vylan - Bob Vylan Presents The Price Of Life

6. Megan Thee Stallion – Traumazine

7. Nas - King's Disease III

8. Conway the Machine - God Don't Make Mistakes

9. Roc Marciano and Alchemist - Elephant Man's Bones

10. Kendrick Lamar – Mr Morale & the Big Steppers

11. Metro Boomin - Heroes & Villains

12. Denzel Curry - Melt My Eyez See Your Future

13. Leikeli47 - Shape up

14. Black Thought and Danger Mouse – Cheat Code

15. Yeat - Lyfë

16. Little Simz - No Thank You

17. Raw Poetic - Space Beyond the Solar System

18. Earl Sweatshirt - Sick!

19. Mavi -Laughing So Hard, It Hurts

20. J-hope – Jack In The Box

 

Opomba: Lestvice so izbor avtorja in ne nujno uredništva 24ur.com.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vrhovni poveljnik
31. 12. 2022 20.37
+3
V letu 2023 si želim več prispevkov o glasbi od Tuška in nič od Ambrožiča. Razlika v kakovosti je neskončna.
RdecaPesa
31. 12. 2022 19.16
-2
Kaksna glasba? Gre sami za frizure...
Pikapokapolonica
31. 12. 2022 16.19
-3
Kaj pa SkyEye? Malo pobrskajte.
peglezn
31. 12. 2022 15.34
+6
vsi mrfy videi skupaj imajo manj ogledov na yt od gojka hitmakerja ajkule - gunce afno?
IgorMuc
31. 12. 2022 16.21
+11
Pove veliko o Sloveniji.. Plehk folk nimas kej.
SlepiSlovenc
31. 12. 2022 15.29
-8
Sem izključno za Natalijo Ferboten. 🥰
Vrhovni poveljnik
31. 12. 2022 20.06
+3
Pa si jo kupi in napihni, dobiš jo v vsaki trgovini z reciklirano plastiko.