Glasba

Hamo in Rudi ušpičila 'originalni plagiat'?

Ljubljana, 12. 09. 2018 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
1

Matevž Šalehar Hamo iz zasedbe Hamo & Tribute 2 Love je s primorskim glasbeno-pivskim prijateljem Rudijem Bučarjem na albumu 3P predstavil pesem Dolgo nisva pila, ki je pravzaprav poziv njunemu prijateljstvu. O tem, kolikokrat se snideta, kaj sta zakuhala v novem videospotu in o njuni mini turneji "na kubik", pa več v klepetu s Hamom.

Ekipa videospota, ki sta ga Hamo in Rudi poimenovala "originalni plagiat", za katerega upata, da bo postal cela serija.
Ekipa videospota, ki sta ga Hamo in Rudi poimenovala "originalni plagiat", za katerega upata, da bo postal cela serija. FOTO: Marko Alpner

Pesem Dolgo nisva pila govori o prijateljstvu, pogrešanju in želji po druženju z ljudmi, ki so nam blizu. Ob pisanju besedila, pod domačo češnjo na vrtu, je Matevž Šalehar Hamo imel v mislih Rudija Bučarja, kako brezdelno poležava pod njegovo domačo figo na vrtu, prijatelje in prijateljice, s katerimi se premalokrat sreča, jih objame, jih poljubi in jim prisluhne. Vse to seveda ob kozarčku, ki je vseslovenska metafora za druženje, čeprav minister za zdravje, ki ga trenutno nimamo, to neprestano odsvetuje. Hamo v hecu pravi, da ni minister za zdravje ampak minister za lubezen in njegovo ministrstvo predvsem ničesar ne omejuje.

Posebna zgodba on vsem skupaj pa je seveda videospot. Poimenovala sta ga kar "originalni plagiat", saj gre v teh časih za "šparanje z idejami". Čista jeba. Dobesedno. Ker so se z idejo strinjali tudi glasbeni kolegi, dečki s Sotle, člani skupine Mi2, so bili temelji že položeni. Ob pivu, z izjemo Rudijevega vina, so ga vnovič, skupaj menda v treh poskusih, posneli v enem kadru. Če urbana legenda pravi, da se Hamo in Rudi še nista videla trezna, potem se o tem lahko prepričate na njuni oktobrski turneji, ki ju bo v treh dneh potegnila v Novo Gorico (4. oktober), v Laško (5. oktober) in v Postojno (6. oktober). Če jima lahko prisluhnete v živo, bo to več kot dobra priložnost, da slišite Hamove iskreče pripombe in Rudijeve kratke štorije. Več o vsem skupaj pa v klepetu z Matevžem!

Kako daleč sega tvoje poznanstvo z Rudijem?

Hamo: Pesem Dolgo nisva pila je na aktualnem albumu 3P, kot dodatna pesem, duet pa sva posnela tudi za njegov zadnji album. Spoznala sva se na televiziji že nekaj časa nazaj in sva se "zaštekala". Leta 2012 pa smo za Radio Koper naredili sodelovanje ob 50-letnici Rolling Stonesov in nekako od takrat se z Rudijem srečujeva.

Od takrat torej urbani mit, da se z Rudijem nikoli ne srečata trezna?

Hamo: Ha-ha. To je nekoč izrekel Rudi, sicer pa se srečujeva dvakrat na leto, ko imava špil. Rudi pride do mene, se usedeva pod češnjo, jaz si odprem pivo, on pije špricer in se celo popoldne pogovarjava, kaj bova zvečer igrala, mogoče celo kaj poskusiva. Nato pa prideva na koncert in igrava nekaj povsem drugega od domenjenega. In zadeva krasno funkcionira, ker se prepustiva, da naju zapelje trenutek. Tako je prišla tudi ideja, da narediva skupno pesem. Dolgo nisva pila pomeni, da se že dolgo nisva videla, ker se vidiva tako poredko. A ko se vidiva, se imava blazno super.

Vajini nastopi so postali na nek način kultni, saj jih je kot take vzelo tudi občinstvo, ki v njih zelo uživa ...

Hamo: Dobivava veliko ponudb in jih zavračava, saj se bojiva, da bo zadeva izgubila svoj čar. A sva se letos odločila za turnejo v začetku oktobra, ki traja tri koncerte, tri dni zapored, Nova Gorica, Laško in Postojna. Oba sva skeptična, da bova to lahko zdržala. En dan Rudija je super, dva dni tudi, tri pa še nisem poskusil. On pa obratno prav takone. Tako da še ne vem. A bova poskusila. Ostale ponudbe naju trenutno ne zanimajo.

Hamo z "bratom" Mihijem in Rudi v videospotu. Oglejte si ga!
Hamo z "bratom" Mihijem in Rudi v videospotu. Oglejte si ga! FOTO: Izvajalec

Videospot je parodija oz. "originalni plagiat", kakor pravita. Zares "čista jeba" ...

Hamo: V originalnem videospotu je tudi moj brat Miha, tokrat pa smo priskrbeli nadomestek, ker ga nikakor nismo mogli dobiti za snemanje. Ko sem videl spot, se mi je zdelo, da moja pesem bolj ustreza tej vizualizaciji. Mi2 so bili takoj za. Dvakrat smo posneli, potem pa smo odšli na pivo (smeh). Na koncu so posneli vsega tri poskuse. Mi2 so, roko na srce, trenutno največji bend v Sloveniji, a so pristali na štos in lepo je, da med bendi ni rivalstva in da se vsi poznamo in si pomagamo. Potrudili smo se, da smo vse posneli na isti lokaciji z enako ekipo, razen mojega brata, ki je tokrat kartonski. Njihov ima 2,5 milijona ogledov na Youtubeu, zdaj bomo videli ali je to zgolj zaradi mojega brata (smeh). Naredili smo torej "originalni plagiat", smo ga pa pripravljeni predati naprej skupini, ki bi imela primerno pesem, da posname svojo različico. Da bi se zadeva nadaljevala. Ideja je, da bi bil to prvi štafetni videospot, da bi nastala cela serija videospotov. Ideja in nastavek sta dobra.

Glede videospotov ste zagotovo dokazali, da se da z minimalnimi sredstvi in dobro idejo doseči dobre rezultate?

Hamo: Sam imam dovolj televizijskih izkušenj, da to znam početi, tako da so večinoma moje delo, da to lahko počneš z lastnim bendom je super, ker naredijo vse, kar jim rečeš, hkrati pa me to tudi zanima. Ideja je pred produkcijo, ne potrebuješ veliko denarja za soliden rezultat. Tako kot velja za pesem, ki če je dobra, je ni treba posneti v Abbey Roadu, pa bo še vedno dobra.

Kako zveni in izgleda Hamov in Rudijev "originalni plagiat", pa si oglejte v videospotu!

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Presoljen
12. 09. 2018 11.34
+5
Čestitam. Presegli ste sami sebe... O tem se bo govorilo samo v presežkih.