Glasba

'Hvala vam in še večja hvala Vladu Kreslinu, da obstaja!'

Ljubljana, 04. 12. 2023 17.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
24

Če so Izštekani vedno oddaja oz. tokrat prireditev presežkov, je bilo le-teh tokrat cela kopica. Kako tudi ne, saj smo bili priče razprodanemu dogodku Izštekanih 10 poklon Vladu Kreslinu. V več kot dveh urah in pol so se na odru Kina Šiške zvrstili Dan D, Batista Cadillac, Kokosy, Skova, Leopold I., Masayah in drugi.

Večer presežkov v podobi (večinoma) ponarodelih pesmi 70-letnega slavljenca Vlada Kreslina je nekaj čez 20. uro pričela zasedba Kokosy, ko je izvedla Eno pesem, pevec Boris Kokalj pa si je poveznil kar Vladov klobuk, saj ni bilo mogoče prezreti izvezene kratice VK na njegovem pokrivalu. Malokrat se zgodi, da je občinstvo, ki je tokrat zelo dobro vedelo, zakaj je prisotno, že ob prvi skladbi družno zapelo: "Nekaj pa je še takih ljudi, ki se jih človek razveseli," a tokrat se je zgodilo točno to, saj imajo Vladove pesmi pač tak učinek. Boris je nato tudi razložil, da so se najprej oni želeli leta 2019 z Vladom fotografirati za sebek, nato pa ga je tri leta kasneje Vlado poprosil za sebek, ker je hčerka Ajdina njihova oboževalka.

Večer so pričeli Kokosy, ki so zapeli Eno pesem in takoj poskrbeli za družno prepevanje verza: "Nekaj pa je še takih ljudi, ki se jih človek razveseli."
Večer so pričeli Kokosy, ki so zapeli Eno pesem in takoj poskrbeli za družno prepevanje verza: "Nekaj pa je še takih ljudi, ki se jih človek razveseli." FOTO: Miro Majcen

"Dober večer, dobri ljudje, dobrodošli na koncertu Izštekanih 10," je občinstvo v Kinu Šiška pozdravil gostitelj večera Jure Longyka, ki je nato prebral nekaj izjav in opisov sodobnikov in kolegov zvezde večera. "Vlado Kreslin je fenomen, samega sebe je izumil in postavil standard, ki ga bo težko preseči," je o njem povedal kantavtorski kolega Zoran Predin, medtem ko je Hamo izjavil, da je Vlado "v trenutku, ko mu daš v roko kitaro, le še song".

 Slavljenec Vlado Kreslin z voditeljem večera Juretom Longyko
Slavljenec Vlado Kreslin z voditeljem večera Juretom Longyko FOTO: Miro Majcen

Na odru se je tako zvrstilo prek 50 glasbenikov v več kot ducat zasedbah z nalogo unikatne interpretacije Kreslinove pesmi, ki "ljudi veseli, ki daje moč". Tudi razmeroma redko slišani Alex Raztresen ali Jardier je ob klavirju izvedel svoj pogled na pesem Nekega jutra, ko se zdani in postregel s prepričljivo vokalno izvedbo. Skova in Skovani "cigani" so izvedli neverjetno izvedbo Tiste črne kitare, ki se je po raperskem uvodu razvila v družno prepevanje refrena: "Gospod, tisto črno kitaro, še imate?" Zgodnji vrhunec je dodobra razgrel navzoči avditorij, Skova pa je Juretu Vlada pohvalil, "kako skače pri 70, kako ni zlagan in da je 'real deal'".

Sledil je škofjeloški poet Tomaž Hostnik, ki je dodobra predrugačil in v šansonjersko obleko odel skladbo Cesta, zatem pa so Prekmurci Ethnotrip izvedli čutno izvedbo Joužeka s čutnim ženskim vokalom za povrhu. Leopold I. in Drügi so rapersko oblekli Tisto zakartano uro, zatem pa je mlademu kolegu iz Gornje Radgone prišel pomagat kar slavljenec Vlado, za pesem Moja draga se rada slika, pesem, ki jo lahko najdete tudi na njegovem zadnjem albumu Kje si bla doslej.

Ob boku Marine Martensson in Masayah je zapela tudi Vladova hčerka Ajdina.
Ob boku Marine Martensson in Masayah je zapela tudi Vladova hčerka Ajdina. FOTO: Miro Majcen

Chris Eckman in Jana Beltran sta ob kitarah izvedla akustično Tam na koncu drevoreda, Eckman pa je postregel s čudovito That Black Guitar, prevodom Vladove uspešnice v angleščino. Hauptman je izvedel enega malce bolj skritih biserov, Dokler se srce ne ustavi, primorska raperka Masayah je tokrat stopila v pevske čevlje in zapela Z Goričkega v Piran, ki ga je na koncu spremenila v Ankaran, kakopak.

Mož s tisto črno kitaro
Mož s tisto črno kitaro FOTO: Miro Majcen

Švedska Slovenka Marina Martensson je zapela tako po švedsko kot po slovensko, in sicer pesem Reka, ki ima, kot je povedala, zanjo veliko pomen in ji je najljubša iz Kreslinovega kataloga. Kako navdušen je Urban Lutman in njegovi Batista Cadillac nad Vladovo nekdanjo zasedbo Martin Krpan, so pokazali z odlično priredbo pesmi Še je čas, ki jo je pomagalo peti tudi občinstvo, Kreslin pa je prišel pomagat zapet še njihovo Neviden, ko je krepko "zaružil" tudi na orglicah.

Dan D so postregli z izvrstno izvedbo pesmi Dekle moje, publika pa je pomagala z razdeljenimi ropotuljicami.
Dan D so postregli z izvrstno izvedbo pesmi Dekle moje, publika pa je pomagala z razdeljenimi ropotuljicami. FOTO: Miro Majcen

Poseben "štos" so si privoščili prekaljeni Dan D, ki so večini prisotnih razdelili ropotuljice, da so jih lahko spremljali ob akustični izvedbi Dekle moje. Kot "presenečenje" se je na odru pojavil še Lado Bizovičar z namenom, da odpoje pesem Dan neskončnih sanj, kar pa se ni zgodilo, saj je izvedel nekakšno stand-up rutino s prigodami iz Vladovega življenja, kar pa pri prisotnem občinstvu ni ravno naletelo na odobravanje, saj so ga po nekaj minutah začeli izžvižgavati in ga pošiljati domov. Ali je dosegel želen učinek, pa najbrž dobro ve zgolj on sam.

Kreslin je bil ta večer kot "v sedmih nebesih", saj aplavzev in čestitk kar ni in ni bilo konec.
Kreslin je bil ta večer kot "v sedmih nebesih", saj aplavzev in čestitk kar ni in ni bilo konec. FOTO: Miro Majcen

Za veliki finale pa so na oder še enkrat prišli Marina, Masayah, Vlado in njegova hči Ajdina ter zapeli novo skladbo Hej, muzikanti, za češnjo na vrhu torte tega slovesnega večera pa je bila še pesem Tisoč, ki so jo Vladu pomagali zapeti Batista Cadillac in Tokac. "Hvala vam in še večja hvala Vladu Kreslinu, da obstaja!" je ob zaključku kriknil novomeški pevec. Temu ni mogoče kaj dosti dodati. Kar zagotovo vedo vsi lastniki razprodanih vstopnic, ki se bodo sprehodili skozi njegovo bogato kariero in z njim proslavili 70-letnico na treh tradicionalnih koncertih med 6. in 8. decembrom v Cankarjevem domu.

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RR7
05. 12. 2023 15.24
-2
ja bed kok enga teženja in težačenja s tem Bizovičarjem, človek se je hotu mal pohecat, ker je iz neznanega razloga pomislil, da folk ne bo takoj nenormalno in absolutno pretirano užaljen in napet. Kam smo šli kot družba res? Se znamo še nasmejat?
yss
05. 12. 2023 10.27
+1
Najlepše pri tem je, da je Kreslin navdih za mnoge glasbenike, predvsem mlade, ki v njem vidijo veličino in modrost in seveda vztrajnost in talent." Vladek "je eden in edini, lahko pa je še veliko več tistih, ki bodo ob njem in z njim zrasli v dobre glasbenike in to šteje. Vse najboljše !!
devote
05. 12. 2023 10.03
+4
pac kaj..70 let..cela drama iz tega.
Šac81
05. 12. 2023 09.41
+9
Kaj ima Bizovičar delat na izštekanih??Tip kot pevec je bil polom,igralec itak ni.Za trgovino je očitno dober,nevem kaj se gredo??Hofer cena in izštekani?Pokvaril celotno zadevo.Pa kdo tega tipa prebavlja??
Micimici7
05. 12. 2023 09.25
+3
Kreslin je en sam.. in svojo veličino človeka potrjuje iz dneva v dan.. zakaj so dodali ta " g... o....b... " ala Bizovičar, ki nima prav nič za povedati, pa ostaja uganka.
Blue Dream
05. 12. 2023 09.16
-1
Hvala Prokariontom
najseve
04. 12. 2023 21.33
+3
Vlado Kreslinu ni treba scenografije, nekega čudnega nadimka - njegove pesmi so dovolj, da nas prevzamejo. Je iz tistih časov, ko sta bila pomembna zgolj besedilo in glasba - in ker je oboje pri njem odlično, mu uspeva še danes navduševati občinstvo. Še na mnoga leta in še veliko dobrih pesmi!
Amorfna gmota
04. 12. 2023 19.55
+16
Bizovičar po Hofer ceni....bi ga kar po g....u,na čem je ta lik?
Anion6anion
04. 12. 2023 19.25
+23
Bizovičarja je čas povozil. Upam da tudi Hofer neha sodelovati z njim.
Šeldonkuper
04. 12. 2023 19.46
+12
Micimici7
05. 12. 2023 09.30
+5
Anion.. meni ni niti malo gledljiv oz za prebavit.. Komu so te Hoferjeve reklame smešne, se mi kar smili.
vsnsvt
04. 12. 2023 19.18
+8
Rada sem ga poslušala, ampak zdaj se mi je zasral do konca in ko ga slišim, prešaltam radio. Ker je pel, saj vemo s kom.. Kako se je lahko spustil tako nizko???
ThorStorm793
04. 12. 2023 19.14
-3
Levičarska fešta 😝
pekoči paradižnik
04. 12. 2023 19.20
-5
Za janševce je to nedosegljivo, nerazumljivo tudi.... za njih je harmonika in pretep po veselici, kjer je brizgala brizgalna,...
ThorStorm793
04. 12. 2023 19.28
+0
Si ti pekoči jansevec... Metal je muzika 🤘
Kollerik
04. 12. 2023 19.43
+5
Metal, Hard Rock in Rock... to ti je najboljše. Škoda samo, da tolko ser**š s temi levičarji
Kollerik
04. 12. 2023 18.56
+7
Leto 1986. Dvorana Hmeljar Žalec. Glavni gostje večera: Martin Krpan. Eden najboljših žurov in večerov sploh. Kapo dol legendi.
pingvinislo5
07. 12. 2023 10.09
+1
ma sem ti fouš za tole, jst sm bil še ves od mleka takrat :D :D
reaf
04. 12. 2023 18.32
+11
Lado, Lado ... zrel si za novo službo na Radiju Aktual! Tja namreč sodiš ... 🤗
SigmaP40
04. 12. 2023 18.14
+11
Vlado ima energije in kodicije pri 70 več kot vsi ostali nastopajoči
pekoči paradižnik
04. 12. 2023 18.14
+17
Veličasten dogodek z desetimi presežki priredb Vladovih pesmi,... ki pa ni nič manjši zaradi bizarnega vložka nadutega domišljavca Bizovičarja,..... publika ga je usmerila, kamor spada,.....domov in nazaj na talente.
Jack Parks
04. 12. 2023 18.09
+10
nisem edini kateri vidi kakšen a-talent je Lado 😂 ''gvišn da je frišn'', če ne je pa kisu pa je ane
Amorfna gmota
04. 12. 2023 18.08
+23
Super vse do prihoda neduhovitega in netalentiranega Bizovičarja, bizaren lik,ki je skoraj uničil prijeten večer.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.