Glasba

Kaj vse po Skovino odkrivajo ali skrivajo mestne luči

Ljubljana, 09. 03. 2024 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
3

Selena Gomez ima odličen hit, novinka Fabiana Palladino pa še za celo kategorijo boljšega

SKOVA & SKOVANI - Mestne luči

Trnovski poet si dušo lajša ob pogledih na mestne luči. Nekaj razmislekov tu, nekaj občih resic tam, nasmešek na levo, nasmešek na desno, plus kopica prijaznih napotil, navodil in priporočil. Vse lepo in prav ter zato spokojno in, nenazadnje, tudi pohvalno. Načeloma gre za komad, čeravno vključuje precej rapanja, ki je prvenstvo namenjen semi-upočasnjeni peristaltiki odsluženih popevkarkih festivalov, zagotovo pa ne drznemu (hiphopaškemu) odkrivanju dogajanj, ki ji mestne, ne vaške luči osvetljujejo. Najbolj romantičen kvart prestolnice ikonski Klemen Klemen že pred desetletji razglasil za nepopravljivo kriminalno gnezdo, mar ni. Občutno preveč vzorno. P. S. - Režiser spota očitno nima pojma o fuzbalu, auč.

 

Ocena: 4

 

SELENA GOMEZ - Love On

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poglej, poglej jo! Tole pa je niti ni tako zelo majhno presenečenje. Opus popevk in popevčic ameriške superzvednice Selene Gomez je zmerno do pretežno (u)bogi. Ta ji je priskrbel izjemno slavo, saj 429 milijonov IG-sledilcev ni malo, očitno res ne. V resnici gre za tretjo najbolj slavno osebnost na planetu in vodilno, med vsemi šou biz prvaki. Gomezova je bila sprva najstniška televizijska in nato vse bolj popevkarska izjemnica, kasneje pa vzornica praktično celotnemu kontingentu zafrustriranih do orto-zafrustriranih mladostnikov zahodnega, to je, recimo-da-res, razvitega sveta. Zakaj? Ker je imela 1001 (hormonski) problem. Zdaj je - privoščim ji, zdaj pa ji res - zaljubljena in srečna. Pa ne le to! Končno so ji znani pisci in producenti namešali spodoben pop komad. V novem spotu je seksi, da te kap. V tednu po objavi tega videa, v katerem je Gomezova očitno videti razpoložena in dobrovoljna, je številno njeni sledilcev, jasno (ni je močnejše od luzerske alijance), zaželo padati! Selena, ti le šibaj disco-pop še naprej! Much Love.

 

Ocena: 4,5

 

FABIANA PALLADINO - Stay With Me Thorugh The Night

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Malce čudno se zdi, da pred albumsko premiero 37-letne angleške glasbenice še kar ni pozabljeno, kakšen groove je vladal v družini ali v gospodinjstvu, v katerem je ta odraščala. Fabiana Palladino je hči najbolj slavnega električnega basista v pop in rock zgodovini. Tisti, ki se še spomnijo basovskih linij iz začetnih uspešnic angleškega pop zvezdnika Paula Younga (s konca osemdesetih), jim zven Fenderjeve fretless basovske kitare v naročju Pina Palladina, takoj spet, in to z glisandom, skoči za ušesa. Stari Palladino je kasneje izvedel fantastično kariero, saj je bodisi v studiih bodisi na odrih podpiral največje svetovne glasbene mastadonte (Eric Clapton, Elton John, The Who, Phil Collins, Tina Turner, José James, D'Angelo, Adele, Ed Sheeran itd.). Fabianin brat Rocco je prav tako basist, trenutno delujoč v londonskem krožku enega najboljši džezovskih bobnarjev Yussefa Dayesa. Foter Pino in Rocco sodelujeta tudi na prihajajočem Fabianinem celournem delu. Tega pa pa najavlja sijajna smokey-funk-pop uspešnica Stay With Me Thought New Night. Marsikdo bi ob tej problematiziral predpono uspšenica. Fabianih hit to seveda ni. Kaj je razlog temu? Pričujoči komad je pač preveč cool ter preveč kakovostno posnet in izveden, da bi njegovo pieteto skrunili s pojmom uspešnica, ki naj kar ostane v rezervaciji za kaj bolj banalnega. No ja. Vsekakor samo za zelo resne glasbene sladokusce.

 

Ocena: 5

 

THAT MEXICAN OT FT. DABABY - Point Em Out

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pratično vse do preboja kalifornijske hiphop ekipe Cypress Hill v prvi polovici devetdesetih se o podžanru chicano-rap sploh ni govorilo, še zlasti v Evropi ne. Teksašan That Mexican OT postaja novi obraz vešči brzečega nagovarjanja na beatih, ki so dodobra ukrivljeni proti latino. Ob dejstvu, da se v modo vračajo manj kompleksni zvoki, njihova slojevitost pa obenem jenja, se že brez zadržkov lahko menimo o tem, da bo hiphop ritmika kaj hitro spet docela plastično zveneča. Topogledno je 25-letni That Mexican OT ujel pravi trenutek. Chicano raperjem se pregovorno mudi karikirano tolmačiti univerzalne modrosti. Poleg teh pa raperji kot je That Mexica OT še kako navdušeno pritrjujejo stereotipu, da na jugu ZDA od vaških posebnežev marsikaj izveš tudi o izsledkih ravno včerajšnjih invetur opravljenih v njihovih garažah, to pomeni v zasebnih orožarnicah in/ali v skladiščih opijatov. Tale model je malce nevrotičen, kaj. Drugi album That Mexian OTja z naslovom Texas Technician je že zunaj.

 

Ocena: 3,5

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

osiveli_ritmični_gimnastik
09. 03. 2024 17.01
-2
Pozdravček vsem zvestim fenom, kakopak...
FamousFancyFukish
09. 03. 2024 13.40
-7
Oj oj sončki moji
komarec
09. 03. 2024 13.18
+3
Evo ga, že spet.