Glasba

Katalena izdala dvojni album na vinilu: Glasba živi naprej

Ljubljana, 02. 02. 2024 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupina Katalena je po 16 letih izdala svoj četrti studijski album 'Cvik Cvak', zdaj pa so se ga odločili izdati ponovno, a tokrat na vinilu. Celoten album je v celoti posvečen rezijanskemu glasbenemu izročilu in njegovi peklenski repetitivnosti, ki je fascinirala in združila Kataleno ter producenta Alda Ivančića.

Skupina Katalena se je odločila, da bo njihov četrti studijski album, ki so ga izdali leta 2008, dobil novo preobleko. Nedavno so ga tako ponovno izdali v obliki dvojnega vinila. "V celoti je posvečen raziskovanju glasbenega izročila pokrajine Rezije, glasbeni producent projekta pa je bil Aldo Ivančič. S tem albumom smo radikalno predrugačili svoj zvok," so razložili člani skupine ob predstavitvi in dodali: "Rezijansko glasbeno izročilo in njihova peklenska repetativnost sta nas fascinirala. Naredili smo en korak naprej v smeri avtorske nadgradnje ljudskega materiala."

Skupina Katalena se je odločila, da bo njihov četrti studijski album, ki so ga izdali leta 2008, dobil novo preobleko.
Skupina Katalena se je odločila, da bo njihov četrti studijski album, ki so ga izdali leta 2008, dobil novo preobleko. FOTO: Uroš Škerjanc

Od izdaje albuma Cvik Cvak je minilo 16 let, a člani skupine se še vedno spominjajo tistih časov. "Kar čustveno je spremljati to ponovno izdajo albuma. Takrat je izšel sicer na CD-ju, vendar vemo, da CD-ji kot nosilci zvoka počasi izginjajo, vračajo pa se LP-ji in to nam veliko pomeni, saj tako naša glasba živi naprej," je povedal Boštjan Narat. Izbor ljudskih pesmi, ki so jih uvrstili na seznam, so izbirali iz terenskih posnetkov, od koder so tudi črpali navdih za glasbo. "Smo pa obiskali Rezijo kot obiskovalci, da smo začutili njen utrip, njene prebivalce in njihovo življenje, ki se globoko odraža v rezijanski glasbi," je še dodal. 

Slovenska glasbena skupina, ki sicer letno veliko nastopa na koncertih, s svojimi nastopi pa so aktivni tako v Sloveniji kot tudi zunaj naših meja, je ponovno sodelovala s producentom Aldom Ivančičem. "Naše sodelovanje je plod mojega druženja in sodelovanja z Boštjanom Gombačem, ki sva sodelovala pri številnih glasbenih projektih. Kataleno poznam zelo dobro, saj jo spremljam od njenih začetkov, predvsem pa njihov pristop h glasbeni tradiciji in ljudski glasbi, ki jo spreminja na sodoben in urban način, kar je po mojem mnenju najboljši poklon tradiciji," je povedal. 

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.