Glasba

Keith Richards praznuje 75 let!

London, 18. 12. 2018 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
1

Pred 75 let je na svet privekal Keith Richards, kitarist zasebe The Rolling Stones, ki je zagotovo živa glasbena legenda. Nekateri ga uvrščajo med najboljše rockerske kitariste, drugi enostavno med preživele metuzaleme rokenrol cirkusa.

Eden največjih rockerjev vseh časov, kitarist Stonesov Keith Richards, praznuje 75 let.
Eden največjih rockerjev vseh časov, kitarist Stonesov Keith Richards, praznuje 75 let. FOTO: Miro Majcen

Od vicev, da "bog vsakemu kadilcu vsako leto vzame nekaj mesecev in jih da Keithu Richardsu" pa do svarila, da "moramo paziti na okolje in kakšen planet bomo zapustili Keefu", ter o zgodbah, da je poleg vsakoletne menjave krvi, zaradi zlorab drog in alkohola, zamenjal tudi večino notranjih organov, pa zagotovo drži, da je legendarni Keef, ki praznuje 75 let in je nedavno priznal, da je prenehal priti, ker je "enostavno imel dovolj", rock eminenca, ki jo je nemogoče spregledati.

V življenju je dosegel praktično vse, kar se v rokenrolu da doseči, seveda pa je član (po mnenju mnogih) največje rock zasedbe vseh časov The Rolling Stones. Sam je posnel zgolj tri samostojne albume Talk Is Cheap (1988), Main Offender (1992) in Crosseyed Heart (2015). V najbolj norih letih je spal s kitaro, se snemal na kasetar, tako je posnel tudi kitarski rif za pesem Satisfaction, včasih ni spal po pet dni, norih rokenrol anekdot pa je še za celo knjigo, kar je sam najbolje zbral v svoji avtobiografiji Življenje (Life), ki je izšla pred leti.

Da pa Keef ni nikoli imel dlake na jeziku, tudi, ko je govoril o drugih, pa pričajo njegove izjave, ki jih je izrekel o glasbenih kolegih. On tokratni priložnosti si poglejmo nekatere izmed njih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Zakaj bi si želel biti nekdo drug, če si Mick Jagger" o kolegu v Stonesih.

"John Belushi je bil ekstremna izkušnja celo po mojih standardih," o pokojnem igralcu Belushiju.

"Vse je poza. Vse je j**eno poziranje. Kar nima nič z glasbo. Tudi on to ve," o Davidu Bowieju.

"Precenjeni palček. Ugotoviti bi moral, kaj pomeni biti princ, kar si je nadel, preden je to upravičil. Princ, ki misli, da je že kralj. Vso srečo mu želim," o Princeu.

"Stara, pr**ica, ki piše omejene pesmi o pokojnih blondinkah," je nekoč izrekel o Eltonu Johnu. Ta mu je odgovoril, da "bi bilo grozno biti Keith Richards". "Patetičen je, kot opica z artritisom, ki poskuša iti na oder in delovati mlado. Spoštujem Stonese, a Keitha bi morali vreči ven že pred 15 leti," je bil Eltonov odgovor.

"Bob je neprijeten mali tič. Nekoč mi je rekel, da bi lahko sam napisal Satisfaction, a da jaz ne bi mogel napisati pesmi Desolation Row. Imaš prav, Bob," je priznal Bobu Dylanu.

"Obstaja nekaj več kot govoriti drek na TV-ju, ali se naučiti pljuvati z vajo pred ogledalom", je dejal o Sex Pistolsih. Sid Vicious mi je vrnil, ko je dejal, da "ne bi scal po Keithu Richardsu, četudi bi se vnel".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Ti fantje so samo neotesani. Odrastite in se vrnite, pa bomo videli, če boste obstali," je izjavil o Oasis.

"Milijoni imajo radi Metallico in Black Sabbath. Meni so se oboji zdeli dober štos. Ne vem, od kje Metallici navdih, a če so ga dobil pri meni, potem sem za**bal," je dejal o metal prvakih.

"Jimmy Page je briljanten kitarist. A vedno se mi je zdelo, da je tam nekaj plehkega, veste?" je izjavil o Led Zeppelin.

"Občudujem njihova jajca. A preveč poziranja. Eden od njih izgleda kot Jimmy, eden kot Ronnie. Preveč kopiranja, preveč poziranja," je opisal Guns N’ Roses.

"Ne vem, če je John Lennon kdaj zapustil mojo hišo drugače kot v horizontali," pa je hudomušno pripomnil o pokojnem kolegu Lennonu.

Keef je že preživel marsikoga in najbrž marsikoga še bo. Zasedba se prihodnje leto odpravlja na ameriški del turneje No Filter, kjer bodo koncertirali od aprila do junija 2019.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
20. 12. 2018 14.37
-1
Faca. Prebrana knjiga. Najboljša mi je tista : zaradi droge nikoli nisem imel problemov, zaradi policistov pa kar naprej. / VSE NAJBOLJŠE , Keith !