Glasba

Klinarjevih 60 let na 40 let karierne podlage

Ljubljana, 26. 11. 2023 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
6

Aleš Klinar, poznan iz zasedb Martin Krpan, Agropop in Rock Partyzani, je za tokratni dogodek ob okroglem jubileju zbral pravi "all stars band", z zanimivimi gosti, ki so občinstvo popeljali od njegovih začetkov do današnjih dni.

Aleš Klinar in Anja Rupel sta na odru in za njim proslavila njegovo 60-letnico.
Aleš Klinar in Anja Rupel sta na odru in za njim proslavila njegovo 60-letnico. FOTO: Boštjan Imperl

Klinči, kot nekaj desetletij ljubkovalno kličejo Aleša Klinarja, je tokratni spektakel pripravil v imenu svoje 60-letnice, ki se je pravzaprav zgodila s petka na soboto, ko je dopolnil okroglih šestdeset. A to še ni vse, saj je hkrati obeležil dve desetletji delovanja Rock Partyzanov, na 40 let podlage svojega bogatega in plodovitega glasbenega ustvarjanja.

Kot marsikdo ve (ali pač ne), je Klinar glasbeno pot začel v zasedbi Martin Krpan, s katero je posnel tri albume, in sicer Bonbonjera, Martin Krpan 2 in Od višine se zvrti. Prav slednji iz leta 1987 je bila njihova najbolj uspešna plošča, ko se jim je pridružil tudi Vlado Kreslin in so imeli uspešnice Od višine se zvrti, Še je čas, Je v Šiški še kaj odprtega? in druge. Klinar je sicer hkrati že deloval v zasedbi Agropop, ki je leta 1985 izdala prvenec Melodije polja in sonca, hkrati pa je neverjetna popularnost mestnih dečkov in krepke deklice Šerbi, ki so se norčevali iz kmetov in predvsem kmetavzarjev poskrbela za to, da se je Klinar naslednje desetletje in pol posvetil predvsem Agropopu. Zatem pa je v novem tisočletju zbral ekipo Rock Partyzanov, s katero do danes ohranja koncept zabavnega rockanja s poudarkom na dobrem žuru in živem koncertiranju.

Tokratni večer je tematsko strnil v štiri sklope. Prva je bila "runda Krpan", ko je bila na odru All Stars Band zasedba, s poudarkom na Rock Partyzanih, ter Maticem Ajdičem na kitari in Juretom Dolesom na bobnih (oba iz San Di Ego). Kot se spodobi, so začeli kar z Zdravljico, slovensko himno, a v rock izvedbi, kot jo je nekoč posnela tudi zasedba Lačni Franz s številnimi domačimi glasbeniki. Kar tri pesmi Krpanov (Sovražnik ne spi, To ni političen song in Je v Šiški še kaj odrtega?) so nas spomnile na konec 80. let prejšnjega stoletja, večina občinstva v nabito polni Cvetličarni, ki je bila tokrat starostno povečini 40+, pa je pokazala, da zna besedila še vedno na pamet in da so nekatere pesmi enostavno brezčasne. Manjkal je samo še Kreslin na vokalu, ki pa ga tokrat ni bilo, saj je zaposlen s pripravo na svojo 70-letnico.

Drugi del je Klinar poimenoval "runda babe", ko se je na odru pridružila njegova lepša polovica Anja Rupel in so družno vžgali Kako bih volio da si tu njene kultne sintpop zasedbe Videosex izpred štiridesetih let. 57-letna pevka dejansko dokazuje, kako so skoraj šestdeseta nova trideseta, saj sta njen glas in stas še vedno taka, kot ju imamo v spominu. Anja je nedavno izdala tudi novo pesem in videospot Srce že ve, kmalu pa napoveduje tudi samostojni koncert, ki ga bo imela 8. decembra v Ljubljani.

Samo ljubezen je prišel zapet odlični vokalist Tomaž Mihelič, tokrat v civilu, četudi se je na ekranu v ozadju izpisalo ime Marlenna, nato pa sta z Anjo odpela še en megahit Moja mama, ki ga je populariziral Videosex in so ga že v času domačega punka ustvarile idrijske Kuzle. Anja ni pozabila na svoja (verjetno) največja hita Lep je dan in Odšla bom še to noč, ki sta jo zapeli skupaj z Alenko Godec, nato pa je Alenka je zapela še Poglej me v oči, ki jo je pela pred dvema desetletja na Emi, ter Ni me strah. Tinkara Kovač je prišla zapet Bodi z mano do konca, pesem, za katero je Klinar napisal glasbo in je leta 2019 prejela glavno nagrado na festivalu MMS. Obe skupaj pa sta izvedli še pesem Do roba in še čez, ki sta jo lani na MMS-u prepevali Tinkara in Anika Horvat, pesem pa je prejela nagrado za najboljšo pesem v celoti.

V tretji rundi se je predstavil Agro-Partyzani band z gosti, ki so ga pričeli z miksom pesmi Agropopa, ko se je vzdušje najbolj naelektrilo in so si tudi tisti, ki so večinoma časa mirno stali ali snemali ter fotografirali s telefoni, končno dali duška in se znoreli, 40–50. leta gor ali dol. Očitno Agropop pesmi še vedno vžgejo, saj se je marsikdo spomnil žurov pred tremi desetletji ali več, podobno kot takrat pa so delovali tudi prizori zdaj v Cvetličarni, saj ljudskosti in žurerskega potenciala njihovih pesmi res ne gre oporekati. Po pesmi Narodnjaki Rock Partyzanov je na oder prišel Tilen Artač, ki je Klinčija že (nekako) upodobil v muzikalu Alpska saga iz 2017, tokrat pa na oder "uletel" kot pravi kmet s škornji za v hlev vred. Družno so "vžgali" ponarodele Ti si moj sonček, Jasmina ter Tvoje noge bose.

Sklepni del pa je bil v znamenju Rock Paryzanov, na oder pa je prišel tudi Sašo Đukić oz. mama Manka. Po obvezni Bandieri Rossi so izvedli Cela Slovenija je žgala rock, mama Manka pa nas je spomnila tudi na dejstvo, da Slovenija ma jajca. Samo milijon nas je je bila pesem večera, ko je pelo sleherno grlo v dvorani, neuradno slovensko himno pa je v posebnem hokejskem Agropop dresu pomagal zapeti tudi nekdanji član, saksofonist Polde Poljanšek. Po Himni mladosti so Partyzani izvedli Yugo, pesem, ki jo bojda bolje poznajo po Balkanu kot v Sloveniji, ki jo je pomagala zapeti Cristina Cle, ter lansko Kako bi bilo lepo.

Za sam konec so prihranili še pesem Stari prijatelji iz arhiva Agropopa, Lovšinovsko Briga me ter kajpak Od višine s zvrti, eno od "zlatih" uspešnic domače glasbene scene, za katero je Klinar prispeval glasbo. Da pa ne smemo pozabiti, da Živet je lepo, pa nas je spomnila najnovejša, precej nostalgična pesem Rock Partyzanov. Kot nam je Klinči nedavno zatrdil, bo ustvarjal še naprej, dokler bo lahko, saj ideje še vedno ima, voljo tudi, kar pomeni, da se ga še dolgo ne bomo "znebili", saj nas bo še naprej razveseljeval s svojo neumorno energijo, dobro voljo in pesmimi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komercialka
30. 11. 2023 09.22
-1
Vedno se bom spominjal Klinarjevih plodnih let plagiatorstva. Dragi Aleš, Gospod Kobal je zaradi tega izginil iz estrade. in bil javno linčan.... Vi pa lepo praznujete. Joj, joj....
bohinj je zakon
26. 11. 2023 16.57
-5
Bil. In povzetek: prijeten dogodek. Toda samo za tiste ki imajo radi Slovenijo in yugo nostalgičare. Nas je bilo 2.455 - na hitro preštel množico. Sami sivi panterji. Celo gospod s titovko na glavi, Če bi bil kakšen drugačen bi ga prepoznali in nagnali ven iz dvorane.
Tone 12345
26. 11. 2023 15.01
+9
Klinar isti ata si kot jaz!šeštdeseta naredijo plešo in starački okrogel obraz ha ha ne mi zamert tko je to jaz sem na istem
Bikoborec
26. 11. 2023 14.07
+9
Rock partyzani najbolj brezvezn bend v Slo.
reaf
26. 11. 2023 13.59
+8
Anja👍 Klinar👎👎👎
otki2012
26. 11. 2023 13.47
+1
Keri carji. Hvala g. Klinar.
Slash
26. 11. 2023 13.45
+6
Spet on !? Hvala ne !