Glasba

'Ko sem živčna razvalina, odreši me le banja ...'

Ljubljana, 19. 04. 2024 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
1

"Vroča kopel me vedno sestavi ..." poje Saša Vipotnik, prvi glas zasedbe AKA Neomi, v prvi pesmi na novem albumu Lepo se svetiš v temi. Njihov največji samostojni koncert doslej se je tako v Kinu Šiška začel točno tako: v banji, kar je poželo veliko in bučno navdušenje prisotnega avditorija.

Več videovsebin
  • AKA Neomi - Nočna zver (KŠ, 18-4-24)
    04:51
    AKA Neomi - Nočna zver (KŠ, 18-4-24)
  • AKA Neomi - Vroča kopel (KŠ, 18-4-24)
    03:51
    AKA Neomi - Vroča kopel (KŠ, 18-4-24)

"Moj trenutni cilj je, da uspešno speljemo naš največji koncert in da bo šlo vse tako, kot smo si zamislili," nam je nedavno zaupala Saša Vipotnik, lastnica unikatnega glasu zasedbe AKA Neomi, ki je z nocojšnjim dnem obelodanila tretji album z naslovom Lepo se svetiš v temi.

"Vroča kopel me vedno sestavi, iz globočin upanje naplavi ..."
"Vroča kopel me vedno sestavi, iz globočin upanje naplavi ..." FOTO: Miro Majcen

Kako bleščeč večer je bil pred nami, smo lahko zaznali že po svetlikajočih se očeh na zastoru Kina Šiške, v slogu naslovnice nove plošče, ki se je okoli napovedane ure lepo napolnil, med občinstvom pa poleg oboževalcev in oboževalk nedvomno tudi lepo število podpornikov iz zdravniških vrst in sorodnikov.

Da AKA Neomi niso kar tako, nam je razkril že prvi prizor, ko se je po "akademskih 15" razprl črni zastor in smo lahko videli v srebrne ornamente stilizirano okrašeni oder ter Sašo v banji, kar je takoj povzročilo salvo navdušenja, od aplavza in krikov. Seveda je to nakazovalo na prvo pesem Vroča kopel z besedilom njene Eve Taje Cimerman, zasedba pa je pred meseci postregla tudi z videospotom, ki je najbrž navdušil tiste, ki prisegajo na hudomušnost in klasično slikarsko umetnost. Ob tej potezi pa so se morali soočiti tudi z dejstvom, da ga je bilo malce težje reklamirati po družabnih omrežjih zaradi "umetniške golote".

AKA Neomi so v Kinu Šiška na največjem koncertu do zdaj predstavili tretji album Lepo se sveti v temi.
AKA Neomi so v Kinu Šiška na največjem koncertu do zdaj predstavili tretji album Lepo se sveti v temi. FOTO: Miro Majcen

Nočna zver je bil takoj naslednji favorit, na odru pa so za popolno in ravno prav nežno in razigrano zvočno sliko poskrbeli avtor glasbe in producent Mario Babojelić, basist Dejan Slak, bobnar Marko Grubar in trobentač Igor Matković. Saša nas je s svojim glasom popeljala v svoj svet, ki je poln nežnosti, (neizpolnjene?) ljubezni, hkrati pa tudi introspekcije, novih dognanj in prebliskov, ki med vrsticami morda povedo več, kot bi se marsikdo sploh upal nadejati. Njeno čutno krmarjenje, četudi z Lirskim subjektom, posvečenim gimnazijskemu profesorju slovenščine ali Self Service, ki veliko pove o njenem notranjem čustvenem doživljanju. Njena interpretacija temelji izključno na osebnem občutku, kar je najbolje prišlo do izraza, ko je sedla za mini električni klavir in zapela singla The View in Wedding Bouquet.

Impresivno zmes vokalnih in glasbenih izlivov je dopolnil popoln ples luči.
Impresivno zmes vokalnih in glasbenih izlivov je dopolnil popoln ples luči. FOTO: Miro Majcen

Na oder je povabila tudi Aleksandro Ilijevski, pevko zasedbe Pliš, s katero sta si nadeli srčkasta očala in se pohecali na temo staranja in kajpak zapeli Grow Old. Tenis je lahkotno-zabavna variacija in posvetilo nekaterim spregledanim ženskim teniškim imenom, na vrsto pa so v drugem delu prišle še Bakhantka, ko se ji je na odru pridružila pevka Astrid, Istanbul in Svetlana. Za Težišče je prišel na oder Štras iz zasedbe MRFY, še povsem "svež" s koncerta dan poprej v Festivalni dvorani.

Štras je s Sašo zapel skladbo Težišče, Tadej Košir je pomagal na kitari.
Štras je s Sašo zapel skladbo Težišče, Tadej Košir je pomagal na kitari. FOTO: Miro Majcen

Vrhunec večera je predstavljala čutna balada Vesolje, ki sta jo v duetu odpeli Saša in Aleksandra, ter njihov prvi singel Poglej z istoimenskega prvenca, ko se je zasedbi pridružil tudi član prvotne sestave Tadej Košir, sicer tudi Sašin bratranec. Kako imajo pesem vsi v lepem spominu, je pokazalo družno, četudi nekoliko sramežljivo prepevanje besedila, seveda pa so prepevala bolj ženska grla.

Veselje in zadovoljstvo ob uspešno izpeljanem koncertnem večeru
Veselje in zadovoljstvo ob uspešno izpeljanem koncertnem večeru FOTO: Miro Majcen

Prijetno zasanjan, predvsem pa izjemno vizualno in glasbeno dodelan večer je po slabih 90 minutah pustil občutek po še, čeprav smo pravzaprav dobili vse, kar smo lahko: od celotnega novega albuma do (na ploščah) neizdanih singlov ter nekaj starejših favoritov. Večer je bil popoln, zato je vsakomur, ki ga je morda preživel v preddverju za šankom ali si je drznil med koncertom klepetati, lahko le krepko žal.

"Proces okoli koncerta je bil zares toliko intenziven, da potrebujemo kak teden ali dva totalnega odklopa. Vedno mi je všeč, če moram kot obiskovalec peti na koncertih, zato sem to pričakoval tudi tokrat na našem in to doživel. Sicer pa menim, da nekaj novega pri ustvarjanju pride iz mešanja vsega, kar te obdaja tako od prej kot od zdaj. Ničesar novega ne izumljamo, samo mešamo in prepletamo že znane zadeve. V neki točki se začneš referirati sam sebe, saj te začnejo določene pesmi, koščki, spominjati na tvoje lastne pesmi in ne več na druge. Sicer pa menim, da mora glasba imeti širino in neko tretjo dimenzijo," je o pripravah in ustvarjanju povedal Babojelić.

"Imela sem se zelo lepo, super občutek, nekatere stvari pa moram še razdelati v svoji glavi. Zanimivo je bilo, ker je bil dan kar stresen, sami smo pomagali pri scenografiji skoraj do zadnjega trenutka, da nisem bila prepričana, da se bom lahko sprostila, a so se dvomi takoj po prihodu na oder razblinili in je bilo prijetno. Občutek olajšanja in pričakovanje 'after partyja'," nam je v smehu takoj po nastopu zaupala pevka.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ombolo
19. 04. 2024 15.30
-1
Dobra, malce neobičajna zvrst. Prijetna glasba lepo sede in predvsem ni naporna. Čestitke Neomi, aka gor ali dol...