Glasba

Kühlschrank z novo pesmijo reflektira odnose in doživljanje v času pandemije

Ljubljana, 14. 04. 2024 14.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kühlschrank je glasbeni projekt Simona Fugine, ki je jeseni leta 2022 izdal album 'Konec nekega obdobja'. Album zajema 13 skladb, ki so nastale v preteklem desetletju ustvarjanja in kot naslov pove, le-te zaokrožujejo neko obdobje.

Kühlschrank se je na slovenskem glasbenem prizorišču prvič pojavil leta 2012, ko je bil uvrščen na kompilacijo Imamo dobro glasbo s pesmijo Skrivnostno nebo, v kateri je glasbeni samouk že začrtal obrise tematik, ki jim ostaja zvest do danes. Njegova besedila se ukvarjajo z odnosi – do sebe in bližnjih, do sveta in okolice – ter dojemanjem prostora in časa, v katerem živimo. Kühlschrank se ne okvirja v določen žanr, ne zanika pa močnih vplivov britpopa, kultnih The Smiths in drugih velikanov britanske glasbene scene, kot so Radiohead, Depeche Mode, David Bowie.

Kühlschrank predstavlja pesem z naslovom Sivi obrazi.
Kühlschrank predstavlja pesem z naslovom Sivi obrazi. FOTO: Žiga Lovšin

"Singel Sivi obrazi je prva pesem, ki riše obrise naslednjega albuma. Dotika se dinamike medsebojnih odnosov v obdobju med pandemijo in po njej. Prikazuje notranji svet in izkušnje posameznika, ki se sooča z izzivi, ki jih prinaša spreminjajoča se družbena realnost. Pesem je refleksija časa, ki je zaznamoval in spremenil način odnosov med ljudmi. Na plano postavi tako negotovost kot tudi upanje, ki ju prinaša prihodnost," je o pesmi povedal Fugina.

Pesem je dobila tudi videospot, glasbenik pa je o njem dejal:"Kühlschrankovi videospoti prikazujejo čustva, naravo in portrete, ujete v svojevrsten prostor in čas, ki glasbi dodajo nekakšno vizualno globino. Spot za novi singel 'Sivi obrazi' je nastal v starem meščanskem tržaškem stanovanju. Kontrast med zapuščenimi sobami, starinskim pohištvom, zbledelimi tapetami in slikovitim morskim sončnim zahodom ter migetajočimi lučmi Trsta ustvarja izjemno ganljivo atmosfero, ki prikazuje ujetost posameznika med svoje temne misli oziroma znotraj štirih sten, zunaj pa svet barvito teče dalje."

Po navdušujočem odzivu na predstavitvenem koncertu v ljubljanski Cukrarni, se mu je pri nastopih v živo pridružil basist in kitarist Dejan Osterman, s katerim sta med drugim imela priložnost nastopiti tudi v ljubljanski Švicariji v okviru dogodka Poletje v Tivoliju ter v Layerjevi hiši v Kranju. Kühlschrankove koncerte vselej spremljajo avtorske video projekcije, ki se prepletajo s pesmimi, dopolnjujejo liriko in rišejo atmosfero melodijam. S tem se oblikuje vzdušje, ki občinstvo popelje v intimno vandrajoči lirični svet.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.