Glasba

Kühlschrankov kontrast bo zares hladil šele poleti

Ljubljana, 21. 04. 2024 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
2

Dua Lipa se že aprila vrti ob bazenu.

Kühlschrank - Sivi obrazi

S skepso in tudi z razočaranjem obtežene Kühlschrankove refleksije so pravi antipot veseljaškemu vandalizmu. Simon Fugina, naš še vedno premalo slavni princ neobzirnega poetičnega indie-pop hladu ima zaupljivo podporo v navezi s producentom Petrom Penkom. Sploh, ko gre za hitrejšo ritmiko. Pri čemer je beat tudi tokrat praktično razmazan oziorma tega odlično prekriva le nekaj izbranih klasično sintetiziranih tonov. Radijsko-napovedovalsko umirjen in znižan Kühlschrankov glas pa tako ali tako vsakogar vedrih misli nemudoma spreobrne v samopomilujočega heretika. Ustvarjena dinamika izzveni naravnost perfektno. Še več. Veličastno dvojnost bo song Sivi obrazi dočakal šele v prihodnjih tednih, mesecih, ko bomo imeli klišejsko ogorelih in poletno hihitajočih fac že vrh glave. Unikatni ljubljanski kantavtor Kühlschrank je še enkrat več celo tromesečje pred vsemi.

Ocena: 4,5

 

Dua Lipa - Illusion

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bolj ko vztrajamo pri preverjenem, manj prostora prepuščamo fantazijam in iluzijam, mar ne. Nekam sumljivo bi se zdelo, da se pomenskega protislovja znotraj tega dance-pop songa ne zavedajo tudi njegovi ustvarjalci. Še predno udari hitrejši ritem, nas londonska pop zvezdnica nagovori s tremi vokalnimi legami ali s tremi standardnimi tipi svojega obrtniško povsem sprejemljivega petja. Toda v kontekstu opevanja iluzij, Dua Lipa izpade še bolj šablonsko - in zato dolgočasno. Illusion je tretji singlični poskus opozoriti na prihajajoči tretji album vrle pevke, ki se bo imenoval Radical Optimism (Skrajno prepričanje, da dobro prevlada/-uje na zlim). Ok. Cinik bi ob tem namesto pustimo se presenetiti, bržčas raje dodal pustimo se optimizirati, optimizirati tako, da tudi če ne bo, bomo imeli občutek, da je - dobro. Jejžeš.

Ocena: 2,5

 

Sabrina Carpenter - Espresso

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Carpenterjeva je še ena iz Disnyjevega nabora. Prvi album je zdaj 24-letnica izdala pred dolgimi sedmimi leti, s Espressom pa nazdavlja že kar šestemu. Espresso je lahkoten disco pamflet, ki ni bil ustvarjen s posebej umetelnim kompozicijskim prijemom, zgodba, ki jo opeva brhka ameriška starleta tudi ni posebej razmišljujoča, globoka ali psihološko zahtevna, njena pesniška forma prav tako ni zahteven trohejski četverec/sedmerec. Song spominja na nedavne zmage soularke in raperke Doje Cat. Tako središčna pohvala lahko zadane le ob neverjetno sproščenost ali pač táko dramsko igro glavne akterke. A če se razrašča funky-disco vibracija, ki že meji na house-music-party, potem je še najbolj pomembno, da pevka kakovostno uživa in se prešerno nasmiha.

Ocena: 3,5

 

Chloe - Boy Bye

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ta pop kos sploh ni napačen. Resda takoj nevarno spomni na naelektrenost Janelle Monae, še posebej na njene prebojne uspšenice. Chloe Bailey, znana že iz nekdanjega sesterskega R&B dueta Chloe x Halle, nima ravno najbolj sposobnega glasu v primerjavi s stanovskimi kolegicami, ima pa zato povsem zadostno intenzivnega. Zato niti ne čudi, da se je preizkusila tudi v bolj suhi pop konstalaciji. Kar pa je težje razumeti, pa je idejno kompletno nesimetrična video spremljava opevanega. Chloe vihravo zapušča svojega do včeraj ljubega zakajenega prikoličarja. Zgolj zavoljo ihte komaj prisotnemu revežu povzroči še nekaj dodatne gmotne škode. A namesto, da bi jo prijateljice čim prej in čim bolj elegantno deložirale vsaj v naslednjo krajevno skupnost, če ne kar na drug konec kontinenta, se Chloe še kar vrtinči nedaleč od baldahina. Kmalu zatem do gledalčevih skominov, in to na samostojnem vetrobranskem steklu, obremeni vretenca. Le trenutek kasneje – čeprav njen pobeg še ni dosegel niti sosednje doline – pa je že razočarana seksi nevesta za klavirjem. Ej, Chloe, dej se ti malo umiri, easy babe, easy.

Ocena: 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BK1984
30. 04. 2024 18.54
+1
Kdo komu plača za tak članek?
osiveli_ritmični_gimnastik
21. 04. 2024 11.47
-6
Easy day, pošiljam vam en topel poletni pozdravček.