Glasba

Le kje sta se Sara in Nina iz Freekind navzeli vsega tega bluesa

Ljubljana, 28. 02. 2021 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
7

Če kdo še ni utegnil izbrati svoje najljubše viže lanske sezone, ga lahko z eno potezo odreši Queen Naija.

1. KERO KERO BONITO The Princess and the Clock

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Znano je, da londonski bend Kero Kero Bonito navdušeno eksperimentira. Brez zadržkov, brez slabe vesti. Njihov prvi album (Bonito Generation, 2016) je bil prikupna in inovativna perla, drugi (Time’n’Place, 2018) je bil kar nekaj (napornega), tretji pa bo, kot vsaj kaže, presečna množica med obema. Njihov lanski singlični met (It’s Bugsnax!) je bil sicer dopadljiv, a vendar zelo konvencionalen. Tale, čisto svež, pa je podobno vehementen kot bravure elektronika Bobbyja Tanka. Nasekljani vokali v The Princess and the Clock so delno v sorodu celo s tistimi, ki jih redno uporablja Four Tet, bržčas prvi na kreativno-jakostni lestvici producentov umetelne house godbe. Glavno je, da Kero Kero Bonito, ki mu poveljuje absolutno odbita pevka japonsko-angleškega rodu Sarah Midori Perry, ostajajo sinonim za vražje brihten elektro pop. To bo še zabavno.

Ocena: 4,5

 

2. FREEKIND Hold On (We Got This)

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 Neverjetno, a resnično. Freekind sta samo dve – pianistka Sara Ester Gredelj in bobnarka Nina Korošak Serčič, obe tudi spektakularno dobri pevki, še prej pa strastni neosoulovki. Kajti če dueta Freekind po dolgem in počez ter še diagonalno ne bi prežemala strast, te res zavidljive muzikalne količine preprosto ne bi bilo. Superkaloričen blues-soul, prevzet iz receptov Princea in D’Angela, ima v sicer kratkem komadu Hold On (We Got This) tudi navdušujoč dramaturški zasuk. Napetost, ki jo Freekind skuhata tja do konca druge minute, ima še vedno čas, da se odrešujoče razlije čez masten groove, ki ga vzpostavita v izteku kompozicije. Ta je njuna zadnja, torej najnovejša stvaritev, sveženj komadov, ki sta jih Sara in Nina posneli že prej, pa zaključuje njun debitantski EP. Tega bo vsak čas možno slišati tudi na specializiranih glasbenih platformah. Po Tschimyju zdaj že drug postulat, ki našo sceno dviga na do sedaj še neosvojeno raven. Fascinantno.

Ocena: 5

 

3. QUEEN NAIJA ft. LIL DURK Lie To Me

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Več kot pohvalno. Lie To Me je song in pol. Mimogrede – vzorca iz legendarne 2Pacove I Ain’t Mad at Cha pač ne moreš izrabiti v profane namene; resnično gre za frazo, ki izvira iz songa A Dream (1983) ameriškega bratskega soul-funk benda DeBarge. In Queen Naija je pieteto legendarnih klavirskih taktov izrabila zelo spoštljivo. Pevka je zaslovela kot tekmovalka v 13. sezoni televizijskega lova na talente American Idol, od leta 2015 je še bolj znana kot uspešna youtuberka, lani pa je končno izdala svoj albumski prvenec Missunderstood. Tudi ta je bil komercialno zmagovalen. Odveč je poudarjati, da je pričujoči komad Lie To Me med boljšimi, ki jih najdemo na albumu. Queen Naija ga je zapela dovršeno, njena interpretativna iskrenost pa je prav nalezljiva. Ob tej celo vloga Lila Durka, enega najpopularnejših raperjev/traperjev, ki ne velja ravno za simbol bistroumja, kar naenkrat ni samo stranska. Idealna kombinatorika.

Ocena: 54. BABY QUEEN These Drugs

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Četudi je pojava nove južnoafriške pop senzacije hibrid med ubogljivo najstnico in milenijskim sarkazmom, ki ga pooseblja Billie Eilish, je tudi nov komad pevke Baby Queen kar konkreten zvočni odmerek. Ta poln in skoraj rokovsko gnan refren spomni na Američanko Sky Ferreiro in britansko Japonko Rino Sawayamo. Obe omenjeni pevki in avtorici raje kot med profano pop perutnino uvrščamo med drznejše izvajalke, ki prav zaradi svojega izrazitejšega značaja in zrelejšega nastopa (še) niso globalne superzvezdnice. Verzi Baby Queen ali Belle Latham – to je pevkino pravo ime – so tudi v These Drugs vpadljivi (pogosto govorijo o razočarajočih spoznanjih, izvitih iz prepletov virtualne in mesene realnosti), medtem ko je glasba, ki jih podpira, veliko več kot le ambiciozen elektro pop, ki je mestoma psihedelično zarobljen. Obetavno.

Ocena: 3,5

Koronavirus pasica november

 

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Debely
06. 03. 2021 09.09
+26
FamousFancyFukish
28. 02. 2021 17.55
+30
ambrožič, lahko ti podarim samo ljubezen.... :D
diMarzio
28. 02. 2021 13.40
+30
Ne vem, kdo to posluša.
CIGU MIGU
28. 02. 2021 11.47
+6
na obali je začelo snežiti,tako,da pridite dol čimprej
Diegol14
28. 02. 2021 11.31
+31
Ndugu
28. 02. 2021 11.27
+32
Samo da se je javil...priznamo, pogresali smo ga in njehove bistroumne clanke...
mr_cat
28. 02. 2021 11.16
+33
O lejga.... Svetovno znani glasbenik😂😂😂😂