Glasba

Ljubljanski festival glasbenih odkritij MENT s 77 izvajalci

Ljubljana, 27. 03. 2023 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Ljubljani bo med 29. in 31. marcem potekal glasbeni festival MENT, kjer se bodo predstavili novi, slogovno raznoliki izvajalci s cele Evrope. Na različnih odrih in prizoriščih bo nastopilo kar 77 glasbenih izvajalcev, med njimi tudi 22 slovenskih. Festival bodo otvorili francoski psihedelični pankerji La Femme.

V sredo se začenja deveta izdaja festivala glasbenih odkritij MENT, ki se bo odvila na več kot 15 koncertnih in konferenčnih prizoriščih po Ljubljani. Glavnina dogodka je namenjena predvsem novim izvajalcem s cele Evrope, poleg koncertov pa se bo kot vsako leto odvijala tudi MENT konferenca, kjer se bodo lahko mrežili glasbeni profesionalci s celega sveta. Med drugim prinaša baltski fokus – celodnevni sklop predavanj, posvečenih baltskemu koncertnemu trgu in glasbenim scenam Estonije, Latvije in Litve.

Festival MENT bodo otvorili francoski psihedelični pankerji La Femme.
Festival MENT bodo otvorili francoski psihedelični pankerji La Femme. FOTO: JD Fanello

Osrednji gosti letošnjega festivala so psihedelični pankerji La Femme, ki bodo nastopili na otvoritvenem večeru. Gre za zasedbo, ki je s prvencem Psycho Tropical Berlin in vsem, kar je sledilo, obsedla številne generacije. Lani so po treh albumih v francoščini presedlali na španščino in izdali album Teatro Lucido, ki je dnevnik njihovih popotovanj po Španiji in Mehiki, kar se močno odraža tudi v njihovem zvoku.

Festival MENT ponuja odlično priložnost za glasbenike na začetku svoje poti – v preteklih letih so se na odru festivala predstavili številni slovenski izvajalci, kot so MRFY, Kokosy, Vazz, Sahareya, PTČ in .travnik. Letos bo od domačih glasbenikov to priložnost dobil kantavtorski duo 3:rma, techno čarovnik Alleged Witches, slovenska pop/trip hop ustvarjalka Astrid, izkušeni predstavnik ljubljanskega klubskega podzemlja DVS, jazz futuristi Etceteral, jazz tolkalec in skladatelj Luka Matić (Mladi Raziskovalci VI.), formacija slovenskega garažnega podzemlja Morvern, transžanrsko naravnana didžejka Moska, ena aktivnejših didžejk mlajše generacije Raketa, predstavnik indie dance/nu-disko scene RotorMotor, techno pustolovca Stagnat in noise rock/no wave/impro ekscentriki Svojat. Nastopili bodo še slovenski glasniki regionalnih ljudskih tradicij Gugutke, modularni eksperimentator in mojstrica vizualij DUF feat. VJ5237, eksperimentalni folk trio Kačis, predstavnik algorave garde Luka Prinčič, nekonformistični avant-jazz trio Miha Gantar Trio, elektronski avdiovizualni dvojec GMB+jesusonecstasy: Nexus AV, predstavnik atmosferične elektronike X.U.L, subtilni novojazzovski trio Birds of Unknown, jadranski indie glasniki Lelee in raziskovalci krautrockerske neopsihedelije Moveknowledgement.

Poleg slovenskih glasbenih izvajalcev bodo na oder stopili še številni tuji glasbeniki, kot je srbska garažno punk formacija Klotljudi, melanholični latvijski nažigači Nesen, baltski odmev neo-cumbie Planeta Polar, avanturistični estonski neofolk Puuluup, avstrijski indie, r&b in dream pop koktajl Aze, predstavnica novega hrvaškega popa Bad Daughter, srbska ambasadorka "kapitalističnega bluesa" Bojana Vunturišević, italijanski elektronski avanturist Capibara, severnomakedonska zvezda v nastajanju Dina Jashari & Drugari, predstavnik češkega elektronskega podzemlja DJ ORY, češki ambasador basovske glasbe DLKTek in številni drugi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.