Glasba

Mineva 20 let od smrti svečenice soula Nine Simone

Pariz, 21. 04. 2024 09.27 | Posodobljeno pred 30 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, E.M.
Komentarji
1

Pred 20 leti je v Parizu preminula ameriška jazz in soul pevka Nina Simone. Nadarjena glasbenica in izjemna interpretka, ki se je med drugim vse življenje borila proti rasizmu, s katerim se je tudi sama spopadala, je bila večkrat oklicana za veliko svečenico soula, kar je tudi naslov enega izmed njenih albumov High Priestess of Soul.

Pevka, tekstopiska in pianistka Nina Simone je umrla na svojem domu na jugu Francije v starosti 70 let. Svetu je pustila uspešnice, kot so I Put a Spell On You, My Baby Just Cares for Me, I Wish I Knew How It Would Feel to Be Free, Feeling Good in Don't Let Me Be Misunderstood.

Nina Simone
Nina Simone FOTO: AP

Rodila se je kot Funice Kathleen Waymon 21. februarja 1933 v ameriški zvezni državi Severna Karolina. Že pri štirih letih je igrala klavir. Leto dni je obiskovala šolo Juilliard v New Yorku, pozneje pa upala, da bo lahko obiskovala prestižni Curtis Institute of Music v Philadelphiji. A je bila zavrnjena. Ta zavrnitev je bila eno prvih razočaranj, za katere je pevka krivila rasizem. Da bi zaslužila za življenje, je začela prepevati jazz in popularno glasbo. Nastopala je v nočnih klubih v Philadelphiji in Atlantic Cityju. Njeni prvi posnetki so iz poznih 50. let minulega stoletja.

Večjo prepoznavnost si je prislužila leta 1959 s pesmijo I Loves You Porgy iz opere Porgy & Bess. Leta 1963, po bombardiranju cerkve v Birminghamu, v katerem so življenje izgubila štiri temnopolta dekleta, je napisala Mississippi Goddam, po atentatu na Martina Luthra Kinga pa je posnela pesem Why? The King of Love Is Dead. Pevkin prijatelj George Wein je nekoč za medije dejal, da je "Nina boj za človekove pravice povzdignila na drugačno raven, tako da je postal del njene osebnosti".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Leta 1998 je v nekem intervjuju dejala, da je rasizem v ZDA tisti, zaradi katerega se je odločila za življenje v tujini. ZDA je Nina Simone namreč zapustila leta 1973. Preden se je ustalila v Evropi, je nekaj časa živela na Karibih in nato v Afriki. V ZDA se je prvič vrnila leta 1985, ko je nastopila na več koncertih.

Največje uspehe je nizala v 60. in 70. letih minulega stoletja s pesmimi, kot sta I Want a Little Sugar in My Bowl in Four Women. Posnela je tudi nekaj pesmi Leonarda Cohena in Bee Gees in jih naredila za svoje. Za eno njenih najslavnejših priredb velja ameriška ljudska pesem House of the Rising Sun. Skupno je posnela več kot 40 albumov.

Za svoje delo je prejela več nagrad, Ameriška diskografska akademija, ki ji v času življenja ni namenila grammyja, ji je posthumno leta 2017 dodelila nagrado za življenjsko delo.

V zasebnem življenju je bila dvakrat poročena in ločena. Njena hči Lisa je prav tako pevka. Leta 2015 so o njej posneli dokumentarni film What Happened, Miss Simone?, leto pozneje pa še igrani biografski film, v katerem je Nino Simone upodobila igralka Zoe Saldana.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PegySue
21. 04. 2024 10.23
+1
Izjemna glasbenica,njeno glasbo pogosto poslušam. Sama bi jo sicer uvrstila bolj med jazz izvajalce,kot soul. V tračarski rubriki bi lahko večkrat prostor namenili zvezdnikom,ki so na glasbenem in filmskem platnu pustili neizbrisen pečat. Nina Simon zagotovo sodi med te. Hvala za članek.