Miró: novo slovensko glasbeno ime brez obraza

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
K.D. /
KOMENTARJI
0
Novo ime, nova ideja, nova persona v današnjem, turbulentnem času, v obdobju iskanja obrazov in imen, ki bi nam dala varnost in zadoščenje, domačnost poznanega, v ospredje postavlja glasbo, njeno moč, njen glas in njeno sporočilnost.

Umetnost, v kateri avtor nima prednosti pred njeno vsebino in formo. Tisto, kjer avtor ni pomemben, saj je le v neznanem mogoče ustvarjati svobodno, brez zadržkov, brez omejitev, brez pričakovanj. MIRÓ gledajo v ogledalo, ki ne kaže ostrih in jasnih potez ampak zgolj ideje, katerih ostrina se skriva v sporočilnosti. Brez ust in obrazov MIRÓ s prvo skladbo Ne razumem kriči v prazen in izpraznjen svet ljudi, ki smo doživeli samoto modernih odnosov, o kateri smo do pred kratkim le slišali in brali.

Miró
MiróFOTO: Arhiv izvajalca

S svojo prvo skladboNe razumem se MIRÓsprašujejo, kje smo, kam gremo, kje smo se izgubili; kje papir sreča stvarnost, kje in kdaj je treba ustaviti, preden … Skladbo so opremili tudi z videom, ki prikazuje naše življenje brez življenja. Karantena. Prazne ulice. Zaprte trgovine. Zapuščeni avtomobili. Prazna okna. Prepovedan vstop. Občutek apokalipse, konca sveta. Strah in stiska, a hkrati mir in tišina. Konec? Življenje in upanje.

Kot je glasbeni sestav Miró povedal za naš portal, dajejo v ospredje glasbo. Glasbi dajejo največjo besedi, zato se nočejo predstaviti z imeni, z obrazi in podati kakršnokoli identiteto, s kateri bi bila pozornost poslušalcev odmaknjena od glasbe."V poplavi vizualnega nastopaštva se namreč glasba, kot osrednji nosilec sporočila, izgublja. Pravzaprav se umika zlorabi; pritisku na sprožilec, video “zgodbam”, ki jim malodane glasba služi kot spremljava ali pa je le še izgovor za nastopaške ekshibicije, s katerimi v bistvu nima ničesar skupnega. Neobremenjen s potrebo po ustvarjanju vseh teh “cenenih” dodatnih vsebin, sestav Miró raziskuje le to, kar ga druži in osrečuje. Čisto glasbo," so povedali v uradnem odgovoru za 24ur.com.

Javnosti želijo sporočiti, da življenje ni generalka in naj nas ti težki časi:"Še nedavno polni samote (ali pa osamljenost, če hočete), kot smo jo prikazali v videu za pesem Ne razumem, streznijo. Ozrimo se okrog sebe in poiščimo tisto, kar zares šteje. Tisto, kar nam zgani srce in dušo. Zamotili smo se z nepomembnimi stvarmi in življenje bo zdrvelo mimo nas."