Glasba

Na Ljubljanskem gradu razstava plakatov ob 40-letnici skupine Laibach

Ljubljana, 01. 07. 2020 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, P.Z.
Komentarji
8

V galeriji na Ljubljanskem gradu je od danes na ogled razstava plakatov 'Laibach: Svoboda vodi ljudstvo', ki obeležuje 40 let delovanja legendarne skupine. V tem času so za koncerte, gledališke predstave, filme in razstave skupine Laibach nastali številni plakati. Izbor izpostavlja osnovne značilnosti delovanja skupine na področju vizualne umetnosti. Razstavo si bo mogoče ogledati do začetka novembra.

Skupina Laibach že od ustanovitve leta 1980 ustvarja likovna in vizualna dela, in sicer plakate, slike, lesoreze, instalacije, videe, performanse in umetniške revialne projekte, za katere se je prijel izraz Laibach Kunst. To pojmovanje po besedah kustosinje razstave Lilijane Stepančič zaznamuje samosvoj ustvarjalni retroavantgardni princip, ki je nastal s kompleksnim prepletom nove podobe neoekspresionizma, postkonceptualnih praks, pankovskega načina dela 'naredi-sam' in heartfieldovskega kolažiranja. "Iz te nevarne mešanice je zrasel specifični laibachovski vizualni izraz, ki sloni na eksplozivni apropriaciji popularnih podob, pripadajočih raznim kulturnim okoljem z največkrat nasprotujočimi si ideologijami, kot so križ, skodelica kave, kovinar, jelen, bobnar," so njene besede povzeli na spletni strani zavoda Ljubljanski grad.

Skupina Laibach se ob glasbi izraža tudi s pomočjo vizualne umetnosti.
Skupina Laibach se ob glasbi izraža tudi s pomočjo vizualne umetnosti. FOTO: Miro Majcen

V produkciji Laibach imajo posebno mesto plakati. Njihovo osnovno nalogo pritegniti pozornost javnosti, so člani skupine povsem osvojili in jo nadgradili, tako da niso samo posredniki informacij o dogodku, temveč so komentar družbenega dogajanja. Ta dvojna vloga je bila navzoča že na njihovih treh inavguracijskih plakatih, s katerimi so leta 1980 napovedovali prireditev Alternativa slovenski kulturi v trboveljskem Delavskem domu, v katerem naj bi imeli svojo prvo razstavo in koncert. Vendar so bili ti plakati za Jugoslavijo ekscesni, v okoliščinah po smrti njenega dolgoletnega vodje Josipa Broza Tita pa eksplozivni. Črni križ, ki suvereno zavzema ves prostor plakata, industrijski delavec z vihtečim kladivom in dve figuri v bojnem spopadu, od katerih ena dviguje nad drugo nož, so vsebovali toliko nedorečenih in dvoumnih pomenov, da jih je bilo treba umakniti, prireditev pa odpovedati, o čemer so se razpisali mediji in problematizirali poseganje oblasti v umetniško ustvarjanje.

Ikonografsko prepoznavnost je skupina tudi konkretno uporabila v času prepovedi uporabe imena Laibach, ki jo je sprejela Občina Ljubljana, da bi preprečila po njenem mnenju družbeno škodljivi vpliv skupine. Namreč, na plakate, ki so decembra 1984 oglaševali koncert v Mladinskem domu Malči Beličeve v Ljubljani, so dali samo podobo črnega križa. Čeprav ni bilo imena, so vsi vedeli, za kaj gre. Z močjo podobe so preigrali diskriminirajočo prepoved. Izbor na razstavi po besedah kustosinje prikaže razvoj in variacije posameznih likovnih kod laibachovske ikonografije in razpon oblikovanja od začetne 'naredi-sam produkcije', do uglajene profesionalne izvedbe, ki še vedno poglobljeno presoja ustaljene družbene norme in proizvaja paradoksalne družbene učinke. "To pa je poglavitna moč umetnosti skupine Laibach," je sklenila kustosinja.

Razstava bo na ogled do 1. novembra, v poletnih mesecih vsak dan med 10. in 20. uro. Vstop je prost.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Millady
01. 07. 2020 21.50
+1
Laibach so zakon 👍
demix91
01. 07. 2020 15.49
+12
Sem bil na Šiška open koncertu lani jeseni, prvic sem jih videl igrati, iskreno povedano sem se kar malo ustrastil ko se je vse stemnilo in začelo ropotat haha, vsekakor odlično ustvarjanje zasedbe, znani po vsem svetu
picijulka1
01. 07. 2020 15.23
+17
Poklon. Čestitke in še na mnoga leta.
sam250
01. 07. 2020 15.17
+12
ArkaMast
01. 07. 2020 15.11
+12
Vrhunska glasba in vizualizacija. Cel svet jih pozna in posluša.
Kairos22
01. 07. 2020 15.06
+6
Glotis
01. 07. 2020 15.04
-3
Postali znani, ker so bili prepovedani. Vse ostalo je .......--
flisd
01. 07. 2020 14.58
+13
Bom definitivno šel pogledat.