Glasba

Naj Klic na pomoč postane pesem leta 2020

Ljubljana, 12. 01. 2020 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
6

Značajsko zamaknjene in malce nelinearne so od nekdaj najboljše.

1. TAME IMPALA – Lost In Yesterday

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Z odgovorom na vprašanje, ali so Tame Impala najboljši bend na svetu ali morda ta čas še niso, se pravzaprav ne mudi. Vrli Avstralci so dokončno nazaj. To je najpomembnejše. Topla rokovska naracija, ki ne cvili in škriplje; prevedeno v sobopleskarski dialekt, ki ne kaplja in ne curlja. To pomeni, da je bend Tame Impala, vključno z sramežljivim vokalom Kevina Parkerja, vedno in povsod prijetno poslušati. Kaj lepšega, kaj bolj prikladnega. Na tem posnetku kakšne ekstremne progresije resda ni čutiti. Vseeno pa delo bobnarja ne more biti preslišano. Enota Lost In Yesterday ima kakovostne ležaje, ni kaj. Njena zvočna slika pa je tudi v nadstabi dosledno igriva in vzorčasta. Solo, ki ga ni na mestu, odrezan konec tudi. Kaj pa melodija. Ta je trendovska. Pa saj so take vse, ki jih spočnejo Tame Impala. Na koncu imajo hipsterji najbolj prav, houk.  

Ocena: 4

 

2. SLADICA ft. LARA – Klic na pomoč

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Klic na pomoč, ko pomoči ne potrebujemo! To mi deli, sladica! Še zlasti, ko Lara Love že kar v drugi zaporedni verz všije tisto njeno, kaže da, najljubšo resnico: "Sama v postelji." Kaj ni to že tretji, četrti song, v katerem posavska lepotica spletkari z mislijo na horizontalo. Haha! V resnici pa, nič takega. Če slučajno še kdo ne ve. Lara Love ima kot članica praktično edinega spoštljivega slovenskega pop benda Leeloojamais bogato diskografijo. In tudi zato je tale komad lahko tako zelo zvedav in seksi. Začetna klavirska tektonika je, vsaj malček, posrkana iz trideset in nekaj let starega hita angleškega benda Talk Talk (Life’s What You Make It). Brihten tisti, ki je našel temelj za ta prelesten in sladek navdih. Toda glavni strukturni trik Klica na pomoč, je pomooooooč sama. Opisujem tloris refrena. Sinkopa in nato pošteno podaljšan zlog – to je ritmično razmerje, ki pevkin suh in nedolžen glasovni register v popolnosti zaščiti. Kombinacija se izvije v nekaj očarljivo grandioznega. Pa čeprav gre le za slišno fatamorgano. Če bi Klic na pomoč postal song leta 2020, bi bil nad-srečen. Sam bom glasoval zanj. Perfekten domač hit.

Ocena: 4

 

3. KIESZA – You’re The Best

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hvala za kompliment, Kiesza. Itak sem takih vajen. Še posebej malo bolj spodaj, ph. Že leta 2014, ko je izdala prvi pravi album Sound of a Woman, se mi je zdela Kanadčanka nadvse perspektivna, kot pevka in kot performerka, pri čemer je zdaj 30-letnica iz Calgaryja tako ali tako najprej plesalka. Slog, ki ga Kiesza (izgovori se kot K-I-Z-A) ubira ob povratku na glasbeno sceno, je podoben nekdanjemu. Docela ostremu elektro popu z zapomnljivimi melodijami po novem nemara manjka nekaj tiste predirljivosti in neposrednosti, ki je krasila od prej že znan pevkin opus. A zavoljo razvlečene izdajateljske časovnice, ki ji je botrovala Kieszina poškodba, staknjena v hudi prometni nesreči, se pri nas malo znana izvajalka dobro, odlično drži. In vse kaže, da njen povratniški album ne bo le še ena zbirka brezbarvno cvetočih’n’plešočih, pač pa veliko, veliko kot to. Dodati Kieszo med favorite ni greh. 

Ocena: 3,5

 

4. OZZY OSBOURNE ft. ELTON JOHN – Ordinary

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po nekem res čudnem naključju, mi je tale še všeč. Najbrž je posredi nevidna varovalka. Ta v podzavest kalkulativno sproža signale, ki bi jih občutili tudi takrat, ko bi v dlaneh gnetili ducat polživih lazarjev. Ogabno, pač. Ampak. Ozzy s svojim ultraspoliranim glasom – glej ga, photoshop – začne precej tipsko. Skoraj pričakovano je, za njegovo balado pa sploh, da se prizor odvija v spovednici. Nedolgo zatem se vsa ta pričakovana sluzavost razpotegne v malo bolj kredibilno, še dva in nato še dva verza naprej pa že v kar prepričljivo dramo, ki jo oblije in naposled potunka pevčev iskren patos. Ta je bistven. Nato legendarnega metalca začasno nadomesti še en angleški velečudak. Se pravi Elton John, čeprav njegova kadenca ni kaj prida, ob pravem trenutku spočije zadihano rokersko deblo. A tudi nadaljevanje Osbournovega čustvenega izliva še vedno kar sije in sije, za kar je neposredno zaslužen piškovega graha vreden kitarski solo. In tako se Ordinary Man, ki bi resnično lahko postal mala upokojenska himna, tudi izteče. Pokončno. Ozzy Osbourne za častnega predsednika vsake vasi.

Ocena: 4,5
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

klemenjan@gmail.com
13. 01. 2020 10.58
+6
Haha, nekdo tuki rabi resno pomoč :)
0OO7
12. 01. 2020 14.44
+9
Kaj se je tale utrujajočega fuflanja nalezel od svoje Nike, ali ona od njega? Meni sta v glavnem oba tako neprebavljiva, kot kombinacija surovi konjski zrezek in tiramisu na istem krožniku.
Krematorij666
12. 01. 2020 13.50
+10
Škoda še kaj komentirati. Če upravitelji strani po pol leta še niso opazili, da je to klobasanje vsem odveč se moramo sprijazniti, da se je meja za dno poročanja pač spustila pod nulo...
Wahl
12. 01. 2020 13.43
+10
Bralci se deremo SOS, 24 pa ne sliši klica na pomoč.
AlexSun
12. 01. 2020 12.10
+30
Ni mi jasno kdo tega gospoda forsira. Ni prebavljiv.
pizzamargerita
12. 01. 2020 12.23
+20