Glasba

Naj se dober glas o Makedoncih Funk Shui razširi daleč čez ameriško pop deponijo

Ljubljana, 19. 09. 2020 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
4

Glas slovenske pop šampionke z novo etapno zmago.

1. FUNK SHUI - Meteori

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Puah, kako dopadljiv in kako oster funk! Česa tako posrečenega, krepostnega in virtuoznega iz balkanskih globin pa res že dolgo dolgo ni bilo zaznati. Po uvodu, ki z ritmično nelinearnostjo poskrbi za manjši šok, se nov komad zasedbe Funk Shui razvije v ekstatičen večstopenjski refren. Pevec Luka Gjorgievski brez posebnih naporov dohiti in naposled krasno podpre lastni tonalni prag. Tako ali tako pa je song Meteori lahko ali pa najprej klasificirana kot bobnarska in basovska ultra-razpaljotka. Kristalno čist zvok super-funk utrinku dodaja poseben lesk. Funk Shui so makedonski, recimo, eksperimentalni Red Hot Chilli Peppers, ki delujejo že celo desetletje. Po dveh albumih (Ether, 2012 in R.E.M., 2015) se najbrž kmalu obeta njihova tretja dolgometražnost. Ta komad pa je definitivno zimzelena mojstrovina. 

Ocena: 5


2. SAMANTHA MAYA - Glas

Všeč so mi dream popevke, ki se začnejo nekolikanj bolj grobo. Predno Samantha Maya dejansko postreže s svojim glasom, imamo občutek, da se bo komad Glas končal tam, kjer je štartal, to je v nekem temačnem indie-rockovskem tunelu. Po pol minute je vsakršna skepsa odveč. Resda nočen vstop mlade Preboldčanke v dizajneski hotel še kako razsvetli skorajšnji refrenski dvig, ki je a. romantično prijeten, ter b. traja ravno dovolj dolgo, da nas prevzame in prepriča, da bo polet z njim v naslednjih taktih postal še slajši. Tempo ostaja srčen, debela basovska žica ne miruje, vokal vznemirja in pomirja hkrati. Podobno kot najboljše izpod dežnika v zadnjem obdobju nekam utišane zasedbe Tabu. Čudovita nova stvaritev skladateljev/producentov Kevina Koradina in Clifforda Goilja kot prispevek k vse bolj barvitemu opusu talentirane Samanthe Maye. Odlično.

Ocena: 53. BLACKPINK ft. SELENA GOMEZ - Ice Cream

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Take debilnosti bi bilo treba prepovedati! Kako strašljivo ceneno! Ortodoksni moralisti in ararhisti so enotni, da maketingiranje sladoleda v tej obliki ni nič drugega kot reklama za felacijo. Še huje pa je, če spot za krepko imbecilno melodijo s sramotno preprostim koračniškim uvodom začiniš s punčkami, oblečenimi v šolske uniforme in poskrbiš, da je scenografija pretežno v rožnatih odtenkih. A tu še ni konec. Kombinacija mega priljubljenih Korejk in ameriške super zvezdnice ni edina take sorte. Groteskno na kvadrat je namreč to, da bodisi sladoledke bodisi bombončke v zadnji sezoni ali dveh v medijsko posebej izpostavljenih pesmicah opevajo tako Katy Perry, Lady Gaga, Ariana Grande, Doja Cat ipd. Ohranimo vsaj minimalno dostojanstvo. 

Ocena: 1

 

4. 100 GECS ft. GFOTY & COUNT BALDOR - Stupid Horse (remix) 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sneti se s ketne ima več pomenov. Ena od definicij pogovornega simbolizma je tudi ameriški duet 100 Gecs. Nekateri v tej muzikalični super zmedi, zapakirani v songovsko enoto, odkrivajo slogovno vizionarstvo in revolucionarno kreativno, drugi spet hitijo telefonariti svojim psihiatrom in tem zatrjevati, da oni - zdaj dokazano - pač niso najhujši primer. Okej. Naj se zgodi, da vse norme, tabuje, estetike, strukture in vso ostalo civilizacijsko šlamastiko skurimo, izničimo in začnemo na novo. Prav. Začnimo znova. A še vedno se težko uklonim prepričevanju, da je ta zvočna agresivnost - čeravno ni odveč poudariti, da ima, dejansko ima svoje navijače in oboževalce in teh ni malo - nekaj lepega. Ni. Je pa skrajno naporna, kaj. 

Ocena: 2,5

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sakala1
19. 09. 2020 12.49
+45
za kozlat in zaorat
brodarko
19. 09. 2020 12.40
+54
Ko sem zadnjič prebral komentar "serverja", sem se iskreno zamislil. Kaj pa če je to res. Kaj če z objavo prispevkov gos. Ambrožiča res ugotavlja potrpežljivost bralcev tega portala in nas s svojo hudomušno intelektualnostjo samo zavaja. Po enotedenskih raziskavah sem prišel do osupljivega spoznanja, ki je v meni popolnoma spremenil vizualne, glasbene in literarne sposobnosti gos. Ambrožiča. Pojdimo po vrsti. Slike ki jih izobeša prefinjeni avtor pred prispevke, sploh niso njegove. Da bi nas provociral, namesto slike svojega obraza uporablja sliko Ollija Himantinpoika iz finske vasi Harmaajarvi, ki je serijski zmagovalev vaškega tekmovanja za najgršega vaščana. Dodal mu je le očala. Glasbe za prispevke ne izbira sam, ampak mu jo v celoti izbira dekliški zbor Veriga (Lacnak) iz madžarskega Kerekegyhaaza, komentarje pesmi pa mu na moje veliko presenečenje pišejo azilanti azilnega centra na Viču v Ljubljani. S svojo intervenozno študijsko raziskavo, za katero je dobil evropska sredstva, bo dokazal, da se Slovenci nestrpni do ljudi, ki izgledajo nekoliko drugače, do ljudi, ki ne marajo otroške glasbe in do ljudi, ki še ne obvladajo slovenščine. Mi je žal za vse minuse, ki sem mu jih dal doslej. Kar pogumno naprej, gos. Ambrožič.
olidata
19. 09. 2020 11.49
+50
Ta starejša gospa z očali na sliki je pa kar vztrajna s svojo muziko in selfiji...
olidata
19. 09. 2020 12.17
+45
Nisem pa še slišal za njo. Kdo je in kaj je sama dosegla, da lahko sodi in kritizira druge?