Vreme

GLASBA

Naj se trese! – 20 let kasneje

Ljubljana, 13.09.2023, 13:24 | Posodobljeno pred 11 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
"Naj se trese, naj se trese!" je bil vzklik Tomija iz Siddharte, ko so v soboto 13. septembra 2003 rokersko zagrizli v do takrat nedoseženo stopničko, kar je bil osrednji ljubljanski stadion za Bežigradom pred več kot 30-tisočglavo množico ljudi.

"Svet se 20 let kasneje vrti precej hitreje, kot je se je prvih 20 let," je v jutranji radijski oddaji Vala 202 ob 20-letnici njihovega prelomnega koncerta na napolnjenem stadionu Bežigrad pomodroval frontman Tomi Meglič.

"Naj se trese, naj se trese!" je pred 20 leti na bežigrajskem stadionu vzkliknil Tomi Meglič.
"Naj se trese, naj se trese!" je pred 20 leti na bežigrajskem stadionu vzkliknil Tomi Meglič.FOTO: Bobo

13. septembra 2003 je bila sobota in natanko mesec dni po izdaji tretjega albuma Rh-, Siddharta pa je imela veliki koncert pred več kot 30 tisoč ljudmi na ljubljanskem centralnem stadionu za Bežigradom. Veliki dogodek, ki je bil hkrati prvi koncert turneje Rh-, so združili s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in 60 plesalci, za katere je koreografijo prispeval Miha Krušič, kasneje poznan tudi po sodelovanju s šovi na POP TV.

Pravzaprav tudi Siddharta sama ni natančno vedela, kaj vse jih čaka in kako bodo izvedbeno videti vse ideje, ki so jih za veliki dogodek ves čas metali na mizo z vseh strani. Nekajmesečne vadbe so bile seveda plodne, a nekaj povsem drugega kot tisto, kar jih je čakalo na "usodno" soboto, ko je vse skupaj zažarelo, udarilo in so bila srca, čustva in adrenalin pripravljena, da butnejo čez rob.

Siddharta je nastopila pred več kot 30-tisočglavo množico.
Siddharta je nastopila pred več kot 30-tisočglavo množico.FOTO: Bobo

"Naše pesmi, ki jih delamo, morajo delovati tudi na odru, moramo jih znati odigrati v živo. Spraviti jih moramo v tako formo, da jih lahko zaigramo na odru, tudi s simfoniki se to da, če imaš seveda pravega aranžerja. Morda bo pri nas to malce lažje, saj smo že dajali neke simfonične namige na sami plošči, sicer pa vse skupaj pride nekako samo po sebi," je pred 20 leti razmišljal Tomi in s tem imel v mislih Milka Lazarja in Slavka Avsenika mlajšega, ki sta pripravila aranžmaje že za njihov koncert s simfoniki v Križankah.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

"Zelo smo vznemirjeni, da bomo lahko igrali s Siddharto na tem velikem dogodku pred tako številčnim občinstvom. S Siddharto smo že igrali pred letom, ko smo imeli samo tri pesmi, zdaj pa okoli 15, 16 skladb. Glasba Siddharte je zanimiva, dobro napisana, dodelana, imajo pa tudi izvrstna besedila, ki jih lepo sklapljajo s samo glasbo. Skupina je zelo profesionalna v vsem, tako skladanju kot igranju," je o zasedbi in njihovi glasbi pred stadionskim nastopom povedal dirigent orkestra David De Villiers.

Kdor je bil takrat tam, dobro ve, o čem je govora, in se zagotovo rad spominja nečesa tako veličastnega. Ostali so se morali zadovoljiti s posnetkom koncerta, ki še dandanes priča o mogočni razsežnosti koncerta, ki je iz dogodka leta kmalu obveljal za koncert desetletja. Morda pa ni naključje, da Siddharta ob letošnji 20. obletnici stadiona pripravlja tudi veliki desant na Stožice, kjer so že igrali na stadionu, a letos sledi arena, kjer bodo koncertirali 18. novembra. Še prej pa ponudili tudi kakšno novo pesem, ki bo tudi na njihovem prihajajočem novem albumu.

"Prišel je čas, da po malo več kot 10 letih naredimo večjo zadevo, saj samostojnega koncerta v Areni Stožice še nismo imeli, imamo pa tudi nov material, ki vam ga bomo lahko predstavili. Hkrati gre tudi za 20-letnico koncerta za Bežigradom, ki je bil za nas doslej največji in hkrati tudi največja prelomnica. Ne vidim razloga, zakaj tega ne bi še enkrat podoživeli, tokrat malo modrejši," je za novembrski koncert napovedal Meglič.

ANKETA

Arhiv
Ste bili pred 20 leti na koncertu Siddharte na stadionu Bežigrad?

Ste bili pred 20 leti na koncertu Siddharte na stadionu Bežigrad?

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.