Glasba

Niet ob 40-letnici delovanja: Še sami ne vemo, kaj bomo prebrali v naši knjigi

Ljubljana, 27. 05. 2024 07.59 | Posodobljeno pred 26 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.A., Ota Širca Roš, Maja Pavlin
Komentarji
6

Legendarna zasedba Niet je svojo 40-letnico obstoja proslavila z razprodanim koncertom v Križankah z gosti in izidom dvojne vinilne plošče s posnetki iz vseh ključnih obdobij skupine. Križankam bodo sledili turneja s koncerti po Sloveniji, dokumentarni film in knjiga. Pobrateni z undergroundom, rokersko pozo in popularnostjo, spevnostjo. Tako so se ohranili 40 let, o njih pravi Severa Gjurin.

Kaj si o njih mislijo njihovi glasbeni kolegi? "Zelo je dobro. Čez gre, močno je, imaš moje oči, moja punca, Bog, smrt evo, to je pank. Neke melodične, posebne vrste," je povedala Severa Gjurin. "Zelo melodičen, energičen pank z rahlo depresivnimi, a zelo lepimi besedili in neizmerno lepoto v tej glasbi, pa še zelo veliko energije," je prepričan Miha Guštin - Gušti. Pevka skupine Koala Voice pa se je strinjala, da so skupina za vse generacije. "Na ogromno generacij so vplivali in mislim, da bodo tudi čez 10 let lahko napolnili Križanke," je dodala Manca Trampuš. "V veselje mi je, ko vidim, da ohranjajo koncept in kontekst besedil. V besedilih je veliko tega, kar danes ni politično korektno in ljudje najraje ne bi slišali. Lepo je videti, da so ljudje še vedno lahko ljudje in govorijo o različnih temah," pa je povedal Tomislav Jovanović iz skupine Dan D

Lepe besede prijateljev iz glasbenih vod je vedno lepo slišati, sta se ob obisku v studiu strinjala člana skupine Niet, Borut Marolt in Igor Dernovšek. "Malo naju je pobožalo," sta priznala, Igor pa je dodal, da je vsako pohvalo, tudi od občinstva in domačih, lepo slišati. 

Občinstvo, ki je prepevalo, do zadnjega kotička polne Križanke in dva bisa – vse to so lahko doživeli na svojem zadnjem koncertu. Kaj jih že 40 let ohranja na sceni? "Mislim, da so besedila večna in tudi mladi se lahko poistovetijo z njimi. Naša besedila so neke notranje skice in mislim, da je ta del najbolj pomemben," je prepričan pevec Borut, kitarist Igor pa se z njim ni povsem strinjal. "Po mojem je tudi glasba v redu," je dodal. Borut ni oporekal, a še vedno misli, da so besedila pomembnejša, ker pritegnejo in obdržijo občinstvo. 

Po petkovem koncertu zdaj nadaljujejo turnejo, nato pa prihajata še dokumentarni film in knjiga. "Upam, da je teh 40 koncertov, ki jih je napovedal naš menedžer, izvedljivih. Glede na število prostorov, ki so na voljo, jih po mojem ne bo toliko. Se bomo pa pojavili v vsakem koncu Slovenije," je razkril kitarist in dodal, da se tudi knjiga že pripravlja pod peresom Zdenka Matoza. Dokumentarni film, ki ga ustvarjata Igor Bašin in Igor Zupe, se prav tako pripravlja. "Mi vsem puščamo proste roke," je povedal Igor, ki poudarja, da še sami ne vedo, kaj vse bodo videli in prebrali o sebi. "Mogoče izvemo, kdo je dal zadnji odmerek Primožu Habiču ali kaj je kdo rekel za drugega," je za konec razkril svoja zanimanja. 

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

daiči
27. 05. 2024 09.44
Ja zanimiv intervju, predusm zlo dovh. Se pa vid da vsak na svojo stran mal vleče. Za pevca ste par dni nazaj napisal da je en kup besedil napisu in dons je valda povedu da so beseila tista glavna stvar pr njih, no tadesn k pa špila kitaro očitno, se pa s tem ni glih strinjov. He he, vseen se očitno znajo med sabo vsi obnašat normaln da so zdržal tok caj skp.
Uporabnik1888402
27. 05. 2024 09.32
+2
Cas je sah in podobno. Dolgcajt ...
Mosquito
27. 05. 2024 09.13
+4
Jaz bi napisal, da se že 40 let šlepajo na 4 dobre komade in da že od 2008 niso imel solidnega koncerta.
Kamakura
27. 05. 2024 09.05
+3
LevicaBoli
27. 05. 2024 08.38
+4
Delavec_Slo
27. 05. 2024 08.34
+5
Kdo pa so tile?