2°C

Nova najboljša pesem vseh časov je postala Blinding Lights pevca The Weeknd

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
K. Z. /
KOMENTARJI
18
Pesem Blinding Lights, ki jo izvaja pevec The Weeknd, je postala nova najboljša pesem vseh časov na Billboardovi lestvici 100 najboljših pesmi vseh časov. Da gre za velik dosežek v svetu glasbe, je jasno tudi po tem, da so glasbeniki, ki so s svojimi pesmimi že dosegli ta mejnik, za vedno zapisani v zgodovino glasbe, na dobri poti k temu, pa je tudi 31-letnik.

Med glasbeniki, ki so s svojo pesmijo skočili na vrh Billboardove lestvice 100 najboljših pesmi vseh časov, se je pred časom povzpel tudi legendarni Chubby Checker s svojo The Twist. Za pesem iz leta 1960 je dejal, da se jo mora plesati na način zvijanja cigarete – boki gredo v eno smer, ramena pa v drugo. Prav zahvaljujoč temu enostavnemu plesu in glasbi, se pesmi ni bilo moč upreti in je pristala na vrhu glasbenih lestvic, tudi Billboardove, Checker pa ima na svoji spletni strani še zmeraj zapisano, da njegovega dosežka ne bo mogoče premagati do leta 2065. A potem je prišel The Weeknd.

The Weeknd
The WeekndFOTO: Profimedia

Leta 2020 je The Weeknd, čigar pravo ime je Abel Tesfaye, premierno predstavil videospot za pesem Blinding Lights, v katerem je pokazal svojo različico miganja z boki in tapkanja z nogo. Gre za pesem, ki je že pustila svojo sled v zgodovini pop glasbe. Čeprav se je 31-letnik pred izidom že povzpel na glasbene lestvice, pa ga je adrenalinski synth-pop komad, ki ga je ustvaril skupaj z legendarnim piscem besedil in producentom Maxom Martinom, povzdignil iz obrobja torontske R&B scene v ikono, ki določa svoj žanr.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

The Weeknd ni ostal le pri izvirni pesmi, nadgradil jo je z odličnim albumom, ki mu je prilagodil celotno zgodbo in vizualno podobo. Pevec se je pojavljal v rdečem jopiču s prevezami na obrazu in iznakaženim obrazom, ki so pospremili izid plošče After Hours, tako oboževalcem kot glasbenim kritikom pa je sporočil, da za svojo glasbo pravila oblikuje sam.

PREBERI ŠE
Pevec The Weeknd bo še naprej bojkotiral grammyje

"Občutek imam, da sem ta album delal celo desetletje," je povedal Tesfaye, saj se je Blinding Lights počasi prebijala proti vrhu lestvic. A ko ji je uspelo, se je na vrhu tudi obdržala. Poslušalci so jo vzeli za svojo, glasbeni uredniki pa prav tako. Na prvem mestu Billboardove lestvice najbolj poslušanih pesmi je preživela štiri tedne na prvem mestu, med prvimi petimi je bila kar 43 tednov, med top deset poslušanih je bila 57 tednov, med top 40 poslušanih pesmi se je obdržala 86 tednov in med sto najboljših pesmi na Billboardovi lestvici je bila uvrščena kar 90 tednov. Konec meseca septembra je tako iz prestola 100 najbolj poslušanih pesmi vseh časov vrgla The Twist in Chubbyja Checkerja kar 44 let pred njegovo napovedjo.