GLASBA

ODKLON celjskih rockerjev KLON

Celje, 24.11.2022, 17:34 | Posodobljeno pred eno uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Celjski rockerji KLON so nedavno izdali drugi album z naslovom ODKLON, ki je nasledil prvenec KLON 1. Fantje sporočajo, da jim ni vseeno, v kakšni družbi živimo, zato ostajajo kritični. Z drugega albuma sta že znani pesmi Tvoja igra, tvoj moment in Sladka mala zver ter najnovejši singel Nazaj. Za kratek klepet smo poprosili pevca Gregorja Videca.

Prvenec celjskih rockerjev KLON, ki so ga poimenovali preprosto KLON 1, sega v začetek leta 2020, album pa se je naslanjal na bogato in raznoliko zapuščino rocka, ki so ga igrali in (do)živeli člani banda Urban, Luka, Goran in Gregor. Na njem so predstavili svojo preteklost, saj so skladbe sestavili iz osnutkov, ki so nastali še pred njihovo skupno potjo. Četudi so pričeli s kloniranjem dobre, stare rockerske zapuščine, so danes daleč od klona, ki so ga zagnali pred dvema letoma.

 Celjski rockerji KLON so po prvencu KLON 1 iz leta 2020 postregli z udarnim drugim albumom ODKLON, ki je izšel 10. oktobra.
Celjski rockerji KLON so po prvencu KLON 1 iz leta 2020 postregli z udarnim drugim albumom ODKLON, ki je izšel 10. oktobra.FOTO: Rok Šuster

Druga plošča ODKLON, ki so jo izdali 10. oktobra, ponuja tršo glasbo in bolj dodelano zvočno podobo, kar sta že nakazali skladbi Tvoja igra, tvoj moment in Sladka mala zver, zdaj pa predstavljajo najnovejši singel in videospot za pesem Nazaj. Kot pravijo sami, je "treba včasih iti nazaj, da lahko greš naprej", s skladbo pa nostalgično gledajo v preteklost, v neke druge čase in v neke druge družbe, ki so se sčasoma razšle.

Zvočno podobo drugega albuma so ukrojili precej bendovsko, vseh deset skladb pa je nastalo v zadnjih dveh letih, tematsko pa se ukvarjajo predvsem z našim vsakdanom in družbo. Besedila se dotikajo digitalizacije življenja, pretvarjanja in samovšečnosti ali pa se nostalgično vračajo v preteklost, dotaknili pa so se tudi malo bolj osebnih tem medsebojnih odnosov – tistih najbližjih, ljubezenskih in prijateljskih. Poklepetali smo s frontmanom Gregorjem Videcem.

Naslovnica albuma ODKLON je več kot pomenljiva.
Naslovnica albuma ODKLON je več kot pomenljiva.FOTO: Rok Šuster

Drugi album ODKLON ima naslovnico, ki spomni na Muse, prva pesem, Kloniran svet, pa drvi kot kakšni Queens of the Stone Age. Ste imeli koga od teh v mislih, ste kaj "klonirali" oz. kdo so vaši glasbeni vplivi, pesmi so precej v slogu trdega rocka, kajne?

Smo posrečena medgeneracijska ekipa, ki je preigrala in preposlušala ogromno različne glasbe – razlike med najmlajšim in najstarejšim članom benda je namreč 20 let. Ideje črpamo tako iz klasičnega in modernega rocka, metala, punka, pa tudi countryja in klasične glasbe. Ko smo v ustvarjalnem procesu, na nek način vse to kloniramo. Hkrati pa se ne pretvarjamo in ne odkrivamo tople vode.

Kloniran svet je prispodoba za kaj, zlaganost modernega sveta? Naslovi pesmi so, poleg naslovne, tudi npr. Podgane, Fejk ...?

Zlaganost modernega sveta obravnava skladba Fejk, ki je kritika zlaganih socialnih omrežij, kjer ni skoraj nič tako, kot se zdi. Podgane in Kloniran svet pa se tematsko dotikata nenehne produkcije, reprodukcije, recikliranja, prebrendiranja, vsiljevanja slabih idej, skratka negativnega pola naše družbe. Tudi KLON smo del kloniranega sveta, ampak del tistega drugega, pozitivnega pola.

Koliko se vam zdi pomembno, da imate pesmi v slovenščini, ki je v pravem kontekstu lahko prav spevna in prav nič "nerodna"?

Nam ustreza, saj zaenkrat igramo samo po Sloveniji. Naša besedila so v večini družbeno kritična in zdi se nam zelo pomembno, da ljudje razumejo sporočilnost besedil. Slovenski jezik je lep, istočasno pa je zelo velik izziv napisati zadovoljiv tekst v slovenščini.

Kdo je producent albuma, zvok se zdi svež, napadalen in malce retro rockersko "žmohten"?

Album je nastal na placu "nad mestom", kar je tudi naslov in tema ene izmed desetih pesmi na našem albumu. Sami smo se lotili predprodukcije, aranžerstva, zvokovne podobe in vse skupaj tam tudi sami posneli. Za miks, mastering in nekaj dodatnih aranžerskih idej pa je poskrbel Matic Mlakar (The Kraken Productions), naš dolgoletni prijatelj in kitarist mariborskih Alo!Stari.

Album ponujate brezplačno na svoji strani, kakšen je torej vaš pristop, da vas čim več ljudi sliši in vas pride poslušat na vaše nastope?

Tako je. Naš album je v celoti na voljo na posluh na naši spletni strani www.klon.si. Torej ga lahko brezplačno sliši vsak, ki ima dostop do spleta. Upamo, da se nam bo takšna odločitev obrestovala in se bo to v prihodnosti posledično pokazalo na obisku naših koncertov. Pred izidom plošče smo dolgo tuhtali, kakšna naj bo fizična izdaja: CD? LP? Odločili smo se za modernejšo tehnologijo. Na koncertih in v naši spletni trgovini tako danes za minimalen znesek ponujamo hibridno ploščo NFC. To je ovitek v dimenziji CD-ja z integriranim čipom, prek katerega z dotikom preneseš glasbene datoteke na telefon/tablico/računalnik. Ker pa je del benda obseden z analognim svetom, se v prihodnjem letu obeta še izdaja LP.

KLON so drugi album v živo predstavili 20. oktobra v Celju, kjer bodo nastopili tudi 25. novembra kot predskupina Siddharte.
KLON so drugi album v živo predstavili 20. oktobra v Celju, kjer bodo nastopili tudi 25. novembra kot predskupina Siddharte.FOTO: Rok Šuster

Kje vas bo moč videti in slišati, kmalu boste predskupina Siddharte, kaj vam to pomeni, koliko je bila Siddharta del vaše mladosti?

Pravkar se dogovarjamo za serijo koncertov v pomladnih in poletnih mesecih v letu 2023. V petek, 25. novembra, pa bomo odigrali svoj zadnji letošnji koncert kot predskupina Siddharte v našem Celju. Vsak koncert nam pomeni veliko, saj je to tisti drugi del nagrade ustvarjanja glasbe, ko lahko odigraš tisto, kar si ustvaril, še v živo, pred občinstvom. Ne vem, kdo bi se branil igranja pred Siddharto? To je idealna priložnost, da se predstaviš bendu, ekipi, njihovi in širši publiki, tako da nam to pomeni zelo veliko. Siddharta je vedno nekje v malih možganih vsakega slovenskega benda. Vsi jih spremljamo od začetka, skozi leta, pa če si to priznamo ali ne.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.