Glasba

Odkrili posnetek znamenitega koncerta skupine Stone Roses iz leta 1990

London, 04. 06. 2024 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Veliki Britaniji so odkrili videoposnetek koncerta skupine Stone Roses iz leta 1990 na Spike Islandu. Koncert z 28.000 gledalci velja za enega od najbolj legendarnih koncertov v zgodovini britanske glasbe, vendar doslej ni bilo znano, da je bil tudi posnet na filmski trak, piše britanski BBC.

Odkrili so posnetek znamenitega koncerta skupine Stone Roses iz leta 1990. Film je posnel član tehnične ekipe skupine Martin Cornell in ga vse doslej hranil v svojem arhivu. Triurni posnetek poleg samega koncerta vključuje tudi priprave in generalko zanj in bo uporabljen v dokumentarnem filmu, ki bo prvič ovekovečil znamenit glasbeni nastop zasedbe Stone Roses.

Odkrili so posnetek znamenitega koncerta skupine Stone Roses iz leta 1990.
Odkrili so posnetek znamenitega koncerta skupine Stone Roses iz leta 1990. FOTO: Profimedia

Po pisanju BBC bo film odpravil dolgoletno razpravo o tem, ali je bil koncert res tako veličasten, saj je bilo slišati tudi očitke zaradi slabega zvoka.

Koncert na prostem, ki je potekal na območju opuščene kemične tovarne, naj bi sicer profesionalno posneli, vendar je to v zadnjem trenutku propadlo zaradi spora glede honorarja. Cornell, ki je bil del ekipe, ki je gradila oder, a na dan nastopa skupine ni delal, se je odločil, da bo šel na koncert s svojo videokamero.

Snemanje z odra sredi množice mu je odobril tudi njegov nadrejeni. Lokalni organi so imeli sicer pomisleke glede varnosti in zdravja pri delu, vendar je Cornellov šef menil, da bi posnetki lahko bili koristni za poznejše dokazovanje v primeru morebitnih težav. Cornell se danes spominja, da niti ni vedel, da koncerta niso snemali profesionalci. "Tam sem bil, edini, s kamero, in sem koncert posnel," pojasnjuje.

Zasedba Stone Roses je nastala leta 1983 v britanskem mestu Manchester in si v letih delovanja pridobila status enega izmed začetnikov gibanja Madchester. Prvi uspeh je požela že z debitantskim albumom The Stone Roses iz leta 1989. Omenjeni album še danes velja za enega izmed najboljših britanskih albumov. Drugi, Second Coming, ki je sledil čez pet let, je bil njihov zadnji. Člani skupine so se nato razšli, znova pa so se združili leta 2012 in se podali na turnejo.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blue Dream
04. 06. 2024 08.48
+2
90's se vidi po cunjah