Glasba

Organizatorji Evrovizije obžalujejo, da nekateri tekmovalci niso upoštevali pravil

Malmö, 14. 05. 2024 08.34 | Posodobljeno pred 31 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Organizatorji pesmi Evrovizije so povedali, da obžalujejo, da nekatere delegacije, ki so se udeležile tekmovanja na Švedskem, niso 'delovale v spoštovanju duha pravil'. Čeprav se je 68. tekmovanje za pesem Evrovizije zaključilo, grenak priokus ostaja, incidenti in dogajanje, ki so spremljali glasbeni spektakel, pa so še vedno tema mnogih pogovorov.

Po koncu 68. tekmovanja za pesem Evrovizije so se oglasili organizatorji glasbenega spektakla, ki so v izjavi sporočili, da obžalujejo, da nekatere delegacije niso spoštovale pravil tekmovanja, ki se je letos odvijalo na Švedskem. Med tekmovalci, ki so se pritoževali nad napetim in grozljivim vzdušjem v zaodrju, sta bili tudi predstavnici Irske in Italije, Nizozemec je bil po obtožbah ustrahovanja in groženj članici produkcijske ekipe poslan domov in izločen s tekmovanja.

Zmagovalec Evrovizije Nemo
Zmagovalec Evrovizije Nemo FOTO: AP

Evropska radiodifuzna zveza (EBU), ki organizira Evrovizijo, je v izjavi po koncu tekmovanja priznala, da je več tekmovalcev vložilo pritožbe. "Med dogodkom smo se pogovarjali s številnimi delegacijami glede različnih vprašanj, na katera smo bili opozorjeni," so zapisali. "Upravni organi EBU bodo skupaj z vodji delegacij pregledali dogodke v zvezi z ESC v Malmöju, da bi napredovali na pozitiven način in zagotovili, da bodo vsi spoštovali vrednote dogodka," so še zapisali in dodali, da bodo posamezne primere obravnavali naknadno.

Tekmovanje so zasenčili tudi protesti zaradi udeležbe Izraela, ki bije vojno s teroristično organizacijo Hamas, ob tem pa pozablja, da na ozemlju Gaze prihaja do velike humanitarne krize. Na tisoče ljudi je protestiralo na ulicah Malmöja, predstavnica Izraela Eden Golan pa je bila deležna mešanice žvižgov in vzklikov občinstva.

Izrael s pesmijo Hurricane zastopa 20-letna Eden Golan.
Izrael s pesmijo Hurricane zastopa 20-letna Eden Golan. FOTO: AP

Po velikem finalu je predstavnica Irske Bambie Thug, ki svojih propalestinskih pogledov ni skrivala, obtožila izraelsko nacionalno radiodifuzno hišo KAN, da med poročanjem o irski ekipi spodbuja nasilje proti njim. Med prvim polfinalom je eden od komentatorjev postaje namreč podal opazko, da je izvajalka "negativno govorila o Izraelu" in dodal: "A o tem se lahko pogovarjamo pozneje. Pripravite svoje kletvice."

Njegov komentar bi se lahko nanašal tudi na besedilo pesmi, ki govori o uroku nad nekdanjim partnerjem, a je Bambie izpostavila, da je komentator s svojo opazko šel predaleč. "Televizijska mreža ni upoštevala pravil in upam, da naslednje leto zaradi tega ne bodo mogli tekmovati," je povedala novinarjem po tekmovanju.

Bambie Thug
Bambie Thug FOTO: AP

Drugi udeleženci so obtožili izraelsko delegacijo, da jih snema in brez njihovega dovoljenja objavlja posnetke na spletu. Golan, ki je na koncu pristala na petem mestu, je prav tako priznala, da je polemika o njeni prisotnosti na tekmovanju terjala svoj davek. "Če bi rekla, da je bilo enostavno, bi bila to laž," je zapisala na Instagramu. "Toda vaša podpora in ljubezen sta mi dali moč, da nadaljujem in pokažem absolutno najboljši nastop, za katerega sem vedela, da ga zmorem," je še pripisala.

Več udeležencev, vključno z Ollyjem Alexandrom iz Združenega kraljestva, je pred začetkom tekmovanja podpisalo skupno izjavo, v kateri so pozvali k prekinitvi ognja v Gazi. Izraleska predstavnica pa se je s kritiko morala soočiti na tiskovni konferenci po drugem polfinalnem večeru. Grkinja Marina Satti se je med tem, ko je Eden govorila, pretvarjala, da jo ta dolgočasi in na veliko zehala, ko jo je eden od novinarjev povprašal, ali je s prisotnostjo na tekmovanju tvegala in ji dejal, da ji ni treba odgovoriti, če ji je ob vprašanju neprijetno, pa je Nizozemec Joost Klein dodal: "Zakaj ne?"

Joost Klein je bil izločen iz tekmovanja.
Joost Klein je bil izločen iz tekmovanja. FOTO: AP

Le dva dni pozneje je bil ta izločen s tekmovanja zaradi ustrahovanja in groženj eni od producentk tekmovanja, ki je njegovo obnašanje prijavila švedski policiji. Nizozemski organizatorji The Netherlands Songfestival so sporočili, da je Klein večkrat nakazal, da ne želi, da bi ga snemali, in da se ni dotaknil kamere.

Takrat je EBU v izjavi pojasnil, da v incident "ni vpleten noben drug izvajalec ali član delegacije", kakor so namigovale govorice, prišlo pa je celo do namigovanja, da naj bi med njim in članom izraelske delegacije prišlo do pretepa.

Litovski predstavnik Silvester Belt je dejal, da mu je žal, da se je udeležil tekmovanja. "Naslediti to državo, ob tako intenzivni množici, je bila ena najhujših stvari, skozi katere sem moral iti," je zapisal na družbenih omrežjih in se skliceval na dejstvo, da je njegov nastop sledil Izraelu. "Resnično sem naredil vse, kar sem lahko v tej situaciji," je dodal in tekmovanje označil za "travmatično izkušnjo". Pripisal je še: "Želim si, da bi se vse končalo po prvem polfinalu."

Nemo je po koncu tekmovanja zlomil svoj pokal v obliki mikrofona.
Nemo je po koncu tekmovanja zlomil svoj pokal v obliki mikrofona. FOTO: AP

Na tekmovanju je zmagal švicarski pevec Nemo s pesmijo The Code, ki govori o osebi, ki se identificira kot nebinarna. Tudi švicarski predstavnik je po koncu tekmovanja dejal, da je bila celotna izkušnja zelo intenzivna in ni bila v celoti prijetna. Dodal je, da se je zgodilo veliko stvari, zaradi katerih se zdi, da vse skupaj ni bilo posvečeno ljubezni in enotnosti, kar ga je zelo razžalostilo.

Bambie Thug je šla še korak dlje, ko je tekmovanje opisala z besedama: "Zloglasna EBU." Pevka, ki je na koncu zasedla šesto mesto, je dejala, da se organizatorji na več pritožb v času tekmovanja niso odzvali. "Tudi mi še nismo prejeli pojasnila. EBU nam je dovolila, da smo grešni kozel, ker smo se postavili zase," je povedal v imenu celotne delegacije.

Pritožila se je tudi portugalska nacionalna televizija RTP, ker jim niso dostavili posnetka prenosa, ki bi ga lahko nato objavili na platformi YouTube. EBU je na pritožbo odgovorila, da je bila zamuda v resnici krivda njihove tekmovalke, ki je imela na nohtih poslikavo v podporo Palestini.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

unclub
15. 05. 2024 08.24
+2
V nekih drugih časih smo kot družina sedeli in gledali Evrovizijo. Seveda je bila v ospredju glasba. Danes je pa v ospredju politika in LGBT manifestacija. Jo pač ne gledam več in je to to.
cecen
14. 05. 2024 20.59
+1
Če na euroviziji narediš dober glasbeni nastop - mislim, zgolj in samo dober glasbeni nastop - imaš le majhne možnosti za zmago. Lahko si visoko na lestvici, kot sta bila Hrvat in Francoz, ki sta res dobro predstavljala svoji pesmi, smisel evrovizije in nekaj, kar bi si v naslednjem letu želeli večkrat slišati, ampak zmagal pa verjetno ne boš. Si preveč "normalen" . Kako je lani Švedinji uspelo je čista uganka (ali pa matematični izračun in politična igrica zaradi obletnice ABBe). Res kvalitetnih izvajalcev je bore malo.
Trex
14. 05. 2024 14.44
-1
Kolko se vsi trudijo okoli izraela. Okoli mrt ih palestincev pa ni besede, ker takoj pades v nemilost. Ne vem , mislim da so tokrat izraelci sli predalec in morajo kot nekdaj v nadi jugi, placati za zlocine.
cecen
14. 05. 2024 21.07
Ko bomo nehali mešati hruške in jabolka, bo morda tudi ta tvoja uganka pojasnjena. V razne politične organizacije izglasujemo ljudi, ki zastopajo določena stališča države. Imenujemo jih politiki in oni se ukvarjajo z vojnami, zločini... Na izbor evrovizije pa ljudje izglasujemo pevke/pevce, ki bodo predstavili svojo državo skozi pesem, ki nas bo v prihodnosti navduševala in zabavala. Če bi hoteli na evrovizjo poslati nekoga, ki bi zastopal politično stališče, bi poslali duet "Golob in JJ". In zakaj ni bilo veliko govora o Palestincih? Verjetno ker jih na izboru evrovizije ni bilo oz. niso imeli svojega predstavnika. Izrael ga je imel in v luči vseh pravokacij, ki so se dogajale v Malmmu je bilo potrebno organizirati kar nekaj "posebnih" ukrepov, ki bo tako ali drugače zaščitili predstavnike, ki nimajo pretirano veliko z dogajanjem na vojnem območju - razen če bi želeli reprizo München 72.
periot22
14. 05. 2024 14.35
-2
Organizatorji Evrovizije bi morali v zapor ker Izrael kot nacistična drzava ne bi smel nastopiti, glede Švice je pa bilo že naprej dogovorjeno za zmago skratka podn od podna!
Koruptilona
14. 05. 2024 13.45
+2
🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
KLADIIVO
14. 05. 2024 13.20
+9
To je treba ukiniti,saj veze nima z glasbo,niti blizu ni.
Cenb77
14. 05. 2024 12.46
+3
Najprej naj en razloži razliko med dvema zastavama (ena prepovedana, druga ni). potem se pa lahko naprej pogovarjamo...
štrekeljc
14. 05. 2024 14.15
+1
Zadeva je povsem enostavna. Eno je zastava od Boga izbranega ljudstva, drugo so zastave goyimov, podljudi, ki so na svetu le zato da služijo Izbranemu Ljudstvu.
cecen
14. 05. 2024 20.48
Prepovedane so bile tudi zastave EU in držav, ki se niso uvrstile na izbor. Precej nesmiselno.
sosed5
14. 05. 2024 12.41
+9
Saj ni pomembno samo obnasanje oziroma ekscesi, pomembna bi morala biti glasba, pomemben bi moral biti notranji videz, pomemben bi moral biti vzgled in pomembma bi morala biti glasba. Ker ce bi to bilo pomembno, ne bi bilo tolilo in taksnih ekscedov. Pa zal ni, je pomembna politika, spolna pripadnost, povezave med drzavami itd itd.
Houdre
14. 05. 2024 12.29
+13
travc
14. 05. 2024 12.22
+11
Mene zanima kdo so tisti,ki so glasovali?
eugene
14. 05. 2024 12.16
+19
Zakaj bi človek sploh to gledal? Muzika je zanič. Nastopajo sami zgubljenci, ki jim ni jasno kakega spola so. Bohvari kaj rečt čez žide. Komu to sploh rabi?
Hribovito2020
14. 05. 2024 12.16
+19
Dajte nehat s to maškarado
Abica
14. 05. 2024 12.06
+9
jank
14. 05. 2024 12.03
-12
Desničarji še zgražajo nad oblačili nastopajočih in spolni usmerjenosti nekaterih. Povsem sprejemljiv pa jim je Trumpov kurbaraj in varanje Melanije.
eugene
14. 05. 2024 12.13
+9
štrekeljc
14. 05. 2024 15.01
+1
eugene, ti ne ločiš Bidna od Trumpa in jih mešaš med seboj, druge razlage za tvoje neumnosti ni.
jank
14. 05. 2024 11.59
+12
EBU je bila prodana duša Izraelcem, ki so narekovali izvedbo po njihovo. To je bila prireditev, na kateri so z vsemi sredstvi hoteli zakriti vsa nasprotovanja izraelskim zločinom nad Palestinci.
Jerry321
14. 05. 2024 11.58
+8
No, za vso dramo si je kriva EBU sama. Če bi izraelu zavrnili nastop, iz očitnih razlogov bi se elegantno izognili vsem težavam. Evrovizija bi izginila v pozabo po enem dnevu, tako pa se še vedno debatira…
Gašper Rozenstein
14. 05. 2024 11.53
-2
pa kaj ima palestina veza s tem tekmovanjemk??? naj majo drugo leto prireditev v Gazi
jank
14. 05. 2024 12.00
+3
zvoneti
14. 05. 2024 11.49
+19
Nekoč so otroci gledali iskanje Nema, danes otroci gledajo iskanje spola. Napredujemo.
spermi?
14. 05. 2024 11.36
+13
Najbolj smotana odaja obnašajo se , ko , da so smotani oblačijo se pa skrajno ne primerno skratka blesavo in to folk gleda zakaj , ker je blesav .
Podlesničar
14. 05. 2024 11.37
+5
ZIPPO
14. 05. 2024 11.35
+10
Te organizatorski DVOLIČNEŽI naj najprej pred svojim pragom pometejo! 🧹