Glasba

Orlek in Matevž Šalehar - Hamo obudili Punco s Šohta

Ljubljana, 13. 04. 2024 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Punca s Šohta, skladba legendarnih Orlekov, je danes še vedno aktualna. Prvič je bila objavljena pred skoraj tridesetimi leti, na tretjem, leta 1995 izdanem albumu Adijo knapi. Sedaj ima novo, osveženo podobo, a še vedno močno in aktualno sporočilo – tudi danes se za denar močno gara in trpi, čeprav je cena morda drugačna.

Skupina Orlek se je ob 35. obletnici delovanja odločila, da priredi in osveži nekatere svoje skladbe. Ena od njih je Punca s Šohta, k sodelovanju pa so tokrat povabili Matevža Šaleharja – Hama, ki je z eno nogo pravzaprav njihov, saj je njegova mama Zagorjanka. Za vse, ki ne veste – čeprav šoht uradno pomeni jašek – je Šoht z veliko začetnico v pogovornem jeziku pravzaprav kraj, rudarsko naselje, pesem Punca s Šohta pa je ena najbolj trpkih skladb, ki jih prepevajo Orleki, saj pripoveduje zgodbo dekleta, ki je s Šohta odplula stran, v drugi svet, kjer bi se dalo drugače živeti. A tam, v tistem 'čudovitem' svetu je našla samo trdo delo in težko življenje, daleč od krajev in ljudi, ki jih je pustila za sabo. A poti nazaj ni nikoli našla.

Dve tretjini skupine Orlek, Matevž Šalehar - Hamo in producent Drago Popovič na snemanju skladbe Punca s Šohta.
Dve tretjini skupine Orlek, Matevž Šalehar - Hamo in producent Drago Popovič na snemanju skladbe Punca s Šohta. FOTO: Jan Lah Škrbec

Po Adijo knapi, Na Kum, Vinski trti ter Moji Boginji, ki so jo posneli z Dimekom, so se Orlek lotili še priredbe Punce s Šohta in k sodelovanju povabili Matevža Šaleharja - Hama. 

Orleki že 35 let veljajo za eno najbolj izvirnih domačih zasedb. Nastali so konec osemdesetih let, natančno leta 1989, za svoj uradni začetek pa štejejo snemanje prvih demo posnetkov na takratnem Radiu Trbovlje. Orleki imajo svoj domicil v Zagorju ob Savi, v srcu rudarskih revirjev, in konce, od koder prihajajo, s ponosom nosijo s seboj. S svojo neponovljivo in edinstveno zmesjo klenega rokenrola, tradicionalnih ljudskih, narodnih ali ponarodelih pesmi, z avtorsko hudomušnostjo in preprostostjo ter zgodbami, ki jih pripovedujejo s svojo glasbo, so občinstvo osvojili že pred leti, svoj poseben in tako edinstven glasbeni izraz, knap'n'roll, pa Orleki, ki so si nadeli ime po hribu na obrobju Zagorja, negujejo že več kot tri desetletja.

V letošnjem letu, ko praznujejo 35 skupnih let, bodo Orleki izdali nov album, ki bo luč dneva ugledal v maju. In maja začnejo tudi s prvimi koncerti, ki jih bo poleti blizu dvajset. Najbolj vroče mesece bodo tako preživeli na odrih po Sloveniji, v jeseni pa pripravljajo osrednji koncert ob 35. obletnici. Ta bo v soboto, 5. oktobra, v Kinu Šiška. 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šac81
13. 04. 2024 20.18
Pozer pa sončna očala v studiu.
flojdi
13. 04. 2024 18.10
..kam vse se ta hamo prlima../in pokvari
osiveli_ritmični_gimnastik
13. 04. 2024 15.12
+3
Tale model Šalehar je prodajalec megle že cel lajf..