Glasba

Pa tako lep maj je bil: 40 let Niet v Križankah

Ljubljana, 25. 05. 2024 12.35 | Posodobljeno pred 20 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
19

Zasedba Niet se je na krilih energije razprodanih Križank vrnila na "mesto zločina", kjer so že leta 1984 navdušili na Novem Rocku. Nič drugače pa ni bilo tokrat, ko so se z gosti v dveh urah sprehodili čez najboljše trenutke svoje 40-letne kariere.

Več videovsebin
 • Niet 40 let (Križanke, 24. 5. 2024)
  02:43
  Niet 40 let (Križanke, 24. 5. 2024)
 • Niet 40 let (Križanke, 24. 5. 2024)
  02:23
  Niet 40 let (Križanke, 24. 5. 2024)
 • Niet 40 let (Križanke, 24. 5. 2024)
  03:48
  Niet 40 let (Križanke, 24. 5. 2024)

 

Kako dobro uglašena z današnjimi časi je ljubljanska zasedba Niet, v kateri so že skoraj poldrugo desetletje Borut, Igor, Robert, Tomaž in Janez, priča dejstvo, da je bil njihov spektakel ob 40-letnici v Križankah razprodan že dober mesec pred koncertom.

Bourt Marolt, ki je z Niet od leta 2008, je priznal, da je bilo tokrat občinstvo že od prve pesmi naprej "takoj za stvar".
Bourt Marolt, ki je z Niet od leta 2008, je priznal, da je bilo tokrat občinstvo že od prve pesmi naprej "takoj za stvar". FOTO: Miro Majcen

Na Novem Rocku so na istem prizorišču nastopili pred skoraj natanko 40 leti, takrat s prvotnim pevcem Primožem Habičem, naslednje leto prav tako, kot gostje, z novim pevcem Borutom Maroltom, pa se potem vrnili leta 2008, dve leti pozneje, leta 2010, pa predstavili še album Trinajst, ko so 31. maja predstavili 31 pesmi.

Generacije njihovih oboževalcev so se sicer menjale, a vseeno drži, da so tokrat na koncert prišle predvsem tiste, ki Niet spremljajo že vsaj zadnjih trideset let, če ne že od samega začetka. Abrahamovci in morda celo tisti navzgor, so tako petkov večer na kavču zamenjali za stari dobri punk, čeprav so bile vmes tudi, a občutno manj, nove generacije najstnikov, ki so bile pred poldrugim desetletjem še v plenicah.

Energija v prvih vrstah je bila očitna, četudi morda malce manj "punkovsko nora" kot pred poldrugim desetletjem.
Energija v prvih vrstah je bila očitna, četudi morda malce manj "punkovsko nora" kot pred poldrugim desetletjem. FOTO: Miro Majcen

Pred samim začetkom je bilo v zraku čutiti vznemirjenje, za uvod pa so namesto predskupine zavrteli glasbo iz punk muzikala Rokovnjači. Ob napovedanih četrt čez 21. uro pa je poln avditorij Križank vzrojil v rdeči barvi, dimu in navdušenju ob prvi pesmi Molk, nadaljevali so z Izobčeni ter Naj kri zalije ves svet (z albuma Trinjast), prvi sklop pa sklenili še s starimi favoriti (Paranoja, Sam, Tvoje oči).

 

Drugi sklop je bil kvartet pesmi z albuma Trinjast (Na drugo stran, Stres generacije, Temni oblaki, Dekle izza zamreženega okna), kar pa so presekali s štiri desetletja starimi zgodnjimi klasikami Umiranje, Srečna mladina in Melanholija. Da so kriki tedanjih generacij, kot jih je ubesedil Dernovšek, še vedno živi, je pokazalo prepevanje njihovih zimzelenčkov, četudi je bilo na splošno gledano morda manj klasičnega punkovskega norenja in razmetavanja pod odrom. Mlajše generacije najbrž tudi Niete obravnavajo na drugačen način, po svoje, z mobilnim telefonom v roki oz. kakor koli.

Skladbo Depresija so tokrat ozaljšali s klaviaturami, zagotovo pa ni bilo duše na prizorišču, ki ne bi poznala ali odpela enega njihovih največjih (anti)hitov. Severa Gjurin je prišla pomagat zapet Beli prah, Borut pa je na sami sredini koncerta konje nekoliko umiril s pesmijo V bližini ljudi, z istoimenskega albuma iz leta 2015.

Igor Dernovšek je priznal, da so se na koncert pripravljali vse leto, neposredno pred njim pa je bil "dan mravljincev in treme".
Igor Dernovšek je priznal, da so se na koncert pripravljali vse leto, neposredno pred njim pa je bil "dan mravljincev in treme". FOTO: Miro Majcen

Ob pesmi Vsak dan se nekaj lepega začne so postopoma na oder začele kapljati Kombinatke, dokler se ni celotna četica postavila v ozadje, pod veličastno rdeče žareči napis Niet in poskrbele za zborovsko mogočen vokalni efekt, ki mu je hvaležno roke vil tudi energični frontman. Ta je nato z Likarjem na kitari izvedel akustičnega Ruskega vohuna, ki velja za eno bolj himničnih skladb Nietov, sledili pa sta Vidim rdeče in V stanju zanikanja, obe izpod peresa Marolta, ter nova pesem, marca izdana Tema rjove skozi mesto. Škrati in gosenice pa je bila še ena skladba z odličnega albuma Trinajst.

 

Pomenljiva Rad imam dež, ko se "solze ne vidjo", pa je dokaz, kako dobro zvenijo tudi njihove novejše pesmi, ki so jih do kultnega statusa ponesle horde mlajših oboževalcev, najbrž podmladki njihovih 50- do 60-letnih staršev.

Sklepni del so oddrveli naravnost fanatično, ko so najprej zacvetele Vijolice in so se zagotovo dobro počutile vse tiste, ki so v preddverju kupile vijoličaste majice z logotipom Niet. Sranje je kajpak vedno aktualna pesem, sploh če človek pomisli na aktualno družbeno stanje, sledile pa so pesmi z (ne)pričakovanimi gosti.

Večino pesmi so pravi feni znali na pamet.
Večino pesmi so pravi feni znali na pamet. FOTO: Miro Majcen

Prvi med njimi je bil Primož Alič iz Zablujene generacije, ki je z Borutom odpel Heroja, Manca Trampuž (Koala Voice) je stopila v čevlje Tanje Ukmar in se spoprijela z Ritmom človeštva, Gregor Strasbergar Štras (Mrfy) je "odbil" Pespektive (pijanih noči in še bolj pokozlanih juter), zadnja uradna pesem pa je bila nobena druga kot Lep dan za smrt, njihov najbolj kulten, morda tudi najboljši prispevek k slovenski glasbeni zgodovini.

 Manca Trampuž iz Koala Voice je z Borutom zapela Ritem človeštva.
Manca Trampuž iz Koala Voice je z Borutom zapela Ritem človeštva. FOTO: Miro Majcen

Pesem so izvedli ob vsesplošnem prepevanju te (anti)himne, dokler ni na oder prišel Tomislav Jovanović Tokac iz Dan D in poskrbel še za reprizo presenečenja. Po prvem slovesu benda z odra in kratkem premoru so se fantje vrnili, skupaj z Marjetko Cvetek na čelu, ter še eno kultno (in času primerno) pesmijo, Bil je maj. Ti in jaz in noč in večnost je poldrugo desetletje star novejši favorit, zaključili pa so s tradicionalnim napevom "ti, si pa tako lepa – februarja!", kot se sliši refren ene najbolj markantnih pesmi iz njihovega repertoarja, Februar.

Borut "dirigira" ženskemu pevskemu zboru Kombinat.
Borut "dirigira" ženskemu pevskemu zboru Kombinat. FOTO: Miro Majcen

Več kot zadovoljiva zvočna podoba v Križankah pa navzočega občinstva kar ni hotela izpustili iz svojega objema, saj je skandiranje, ploskanje in vsesplošno navdušenje Nietovce priklicalo nazaj na oder. Še enkrat so "odpičili" Ruskega vohuna, tokrat v udarno-elektrificirani različici. Dve uri nostalgično udarne punk rock veselice je tako lepo zaokrožil občutek povezane enotnosti in zadovoljstva.

"Za nami je bilo leto priprav, zadnje dni je bil adrenalin, danes pa ves dan mravljinci, treba je bilo tudi pravilno dozirati alkohol, da ni bilo treme in da je vse lepo zneslo. Sploh drugi del koncerta je bil fenomenalen odziv publike, to me je zares presenetilo, super, noro. Ves čas sem razmišljal tudi o Alešu in Primožu, da gledata dol na nas in ubijata naš strah," je po koncertu povedal Igor.

Navdušenje razprodanega avditorija Križank.
Navdušenje razprodanega avditorija Križank. FOTO: Miro Majcen

"Očitno nam EMŠO ne prizanaša, saj te po dveh urah začnejo grabiti krči, haha," se je po nastopu pošalil Robert, Janez pa dodal: "Lahko seštejemo krče in tremo, da, presenetilo me je, koliko energije smo dali iz sebe, saj sta Igor in Breht zares imela ubijalski tempo, a smo ga zdržali do konca. Punk rock v zrelih letih je kot pečanje s pijačo, potrebuješ par dni, da prideš k sebi. Adrenalin pa ponavadi začutiš, ko prideš domov in do jutra ne moreš zaspati." Oba sta se strinjala, da je nastop pred razprodanimi Križankami odgovornost in želja narediti kar najboljše, ko se mora poklopiti energija celotne zasedbe in tudi širše ekipe.

Zadovoljni Niet ob vrhunsko izvedenem jubilejnem koncertu ob 40-letnici.
Zadovoljni Niet ob vrhunsko izvedenem jubilejnem koncertu ob 40-letnici. FOTO: Miro Majcen

"Leta 2008 sem bil še zelen in je bilo prisotne precej treme, danes pa je bilo super, malce sem bil živčen in utrujen zaradi dolge tonske vaje, če bo šlo vse v redu. A je arenalin zagotovo dodal svoje in je bilo zares optimalno, že od prvih pesmi, ko sem dal mikrofon med občinstvo, je bilo takoj bam! Zares dobro!" pa je svoje občutke po odličnem koncertu opisal pevec.

 • Prenosnik Lenovo
 • Garmin ura
 • Wasup sup deska
 • Mitsubishi klima
 • Hisense TV
 • Krovni

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bohinj je zakon
25. 05. 2024 21.30
+2
hjaman
25. 05. 2024 20.23
-1
Niet so končali ob smrti glavnega(pravega)vokalista
Šac81
25. 05. 2024 14.37
-14
To ni punk bend!To so isti dre..k kot dan d .....Pravi punk so bili Kud Idijoti,en primer samo.Poznavalci bodo že vedli kaj pišem.
PerjatiJoker
25. 05. 2024 14.45
+5
Pejd naprej poslusat svoje balkan narodnjake raj, ker ocitno je to vse kar poznas. Seveda je punk tole, samo pac ne tok trd kot recimo the casulties.
Podlesničar
25. 05. 2024 14.47
-1
bmark_1
25. 05. 2024 15.10
-3
Šac81
25. 05. 2024 19.20
+2
Perjati,če ti samo nekaj bendov naštejem na katerih sem bil na koncertu glede na tvojo izjavo o balkan narodnjake:pa ti bom samo svetovne bende naštel:5x na Iron Maiden,Kiss,Testament,Exodus,Motörhead,Jethro Tull,Therapy,Saxon,Ramones.Kje so pa še Idijoti in podobni undergraund punk rock bandi ki sem jih videl ogromno krat,zato ne ti meni o rock&roll muziki.
slayer2
25. 05. 2024 19.41
+1
No jest sem bil pa na The Exploited,ki so pravi Punk Band,pa na G.B.H,Anti-Nowhere League...!!!
Angelina145
25. 05. 2024 21.16
+2
SlepiSlovenc
25. 05. 2024 21.35
PerjatiJoker
25. 05. 2024 14.27
+5
Dobro za njih! Posebno je impresivno to, da so se vsi zivi.
Kranjec Petka
25. 05. 2024 14.22
-2
Vzgajanje nove generacije nezadovoljstva modrih ovratnikov in FDV-jevcev.
Mister iks
25. 05. 2024 13.53
-8
Bil tam in zehal. Večino folka tudi. Zakaj pišete novice ki ne držijo? Kdo vam za to plača? Žvižgi na koncu so bili namenjeni čemu?
saba22
25. 05. 2024 20.38
+2
Sem tudi bila in videla navdušeno.množico ves k9ncrrt.
mikica247
25. 05. 2024 13.47
-9
Zanimivo da se tako poveličuje bend, ki ima en znan komad, pa še to bolj tako tako znan.
Podlesničar
25. 05. 2024 14.11
+10
Podlesničar
25. 05. 2024 12.53
+7
Tole bodo vrteli ob evtanaziji... Pa tako lep dan je bil, preveč lep za smrt. 😂
Kranjec Petka
25. 05. 2024 14.20
+0