Glasba

'Poljubi prihajajo v več oblikah, tiste prave lahko čutiš še dolgo po kontaktu'

Ljubljana, 22. 06. 2024 15.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Klavdija Zver
Komentarji
0

Skupina Tretji kanu z novo pesmijo Daj mi en poljub pluje proti tretjemu studijskemu albumu. Pesem je izpovedna, njena rdeča nit pa iskanje varnega zavetja, ki ga v tem divjem in nemirnem svetu išče vedno več ljudi, a vsak na svoj način. Navdih za skladbo je bil prispevek o vojni, ki se trenutno dogaja v svetu, a ob hrepenenju po miru pesem govori tudi o ljubezni, ki je za marsikoga prvo in pravo zatočišče, ki mu nudi varno zavetje.

Tretji kanu se v poletje odpravljajo s singlom Daj mi en poljub, katerega navdih je avtor besedila Jan Medle našel v prispevku o vojni, ki se trenutno dogaja. A vsebina ni le tragična, je tudi ljubezenska, kot nam je povedal, pa si želi in upa, da bi bila prav ta tista, v kateri bi lahko vsi našli svoje varno zavetje. Dolenjska skupina sicer pluje proti svojemu tretjemu albumu, katerega izid načrtujejo proti koncu leta, temu primerno pa bo tudi poletje, ki ga bodo delno preživeli na slovenskih odrih, vmes pa našli čas za počitek in oddih ob morju, sta nam zaupala kitarist Jan in pevka Anja Pavlin.

Tretji kanu
Tretji kanu FOTO: Peter Penko

Pravite, da je pesem v duhu današnjega časa, ko iščemo varno zavetje. Kako lahko pesem oziroma glasba nudi varno zavetje?

Jan: Varno zavetje glasba po mojem mnenju nudi v tem, da se kot glasbenik lahko izražaš in poveš vse, kar čutiš, da osmisliš svoje občutke in se na nek način tako tudi osvobodiš. Kot poslušalca pa me glasba vedno odpelje v nek svet. Ponese te, ko imaš slab dan, pa greš zvečer na en dober koncert in ima življenje spet smisel, počutje pa je občutno izboljšano.

Anja: Glasba je vedno tu, ko hodim okoli, tudi mimo same sebe včasih. Pa me vedno spomni, kdo sem, od kod prihajam.

Kako, poleg glasbe, še iščete varno zavetje?

Jan: Varno zavetje mi v bistvu pomenijo najbližji, se pravi partnerka, družina in prijatelji. Tam, kjer se počutim najboljše in sem res to, kar sem, kot povem v pesmi – brez vseh bremen, le nasmeh iskren ... 

Anja: Hvaležna sem za vse moje človeške in živalske prijatelje, s katerimi rastemo skupaj. V času, ko nedaleč stran divjajo vojne, se še bolj zavedam, kako bogata sem – da lahko ustvarjam, pojem, živim po svoje in se iskreno veselim vsega dobrega. Novo mesto objema reka Krka, mene pa vsa ta flora in favna in ljudje z ognji v očeh. Zavetje domačega kraja je moje varno zavetje. 

Naslov pesmi je Daj mi en poljub. Kako varno zavetje je ljubezen in poljub, ki pride z njo? 

Jan: Upam in želim si, da bi nekako v ljubezni vsi našli neko zavetje, jaz sem zagotovo ga, je pa tukaj predvsem pomembno to medsebojno spoštovanje in da pustiš partnerju, da raste in da rasteš skupaj z njim. 

Anja: Poljubi prihajajo v več oblikah, tiste prave lahko na obrazu čutiš še dolgo po kontaktu. So romantični, so poljubi veselja, ko gre nekomu, ki ga imaš rad, dobro in te to osreči. V skladbi pa si ga predstavljam kot popotnico, kot nekaj, kar si za srečen povratek pripneš za klobuk. Pa tudi kot tolažbo v časih, ki ne prizanašajo. 

Tretji kanu
Tretji kanu FOTO: Peter Penko

Od kod navdih za vašo novo pesem?

Jan: Navdih za skladbo je bil prispevek iz vojne, ki se sedaj dogaja, še posebej me je pretresla oziroma je name naredila vtis slika vojaka s fronte in nekako se je potem besedilo napisalo kar samo. 

Anja: Skladba, za katero je besedilo napisal Jan, me na nek način, zaradi sporočilnosti, asociira na miroljubno Kam so šle vse rožice ... kam so vsi ti fantje šli. Jan je vse te občutke nemoči in iskanja bližine, varnosti ponotranjil in ustvaril skladbo, v kateri kresovi predstavljajo goreče ljubezni, upanje ... rdeča pa ...

Pravite, da že plovete proti tretjemu albumu. Kdaj ga lahko pričakujemo in kaj še lahko razkrijete o njem?

Jan: Če bo vse po načrtih, bo album izšel proti koncu tega leta. Ker ga bomo izdali v samozaložbi, si tukaj lahko pustimo nekaj svobode, a si ne želimo, da bi skladbe predolgo ležale po predalih. Pričakujete lahko Kanujski zapis časa, kot smo ga videli in doživeli mi v zadnjih štirih letih.

Anja: Veliko sem se obremenjevala s temi datumi, saj poskušam mojo vihravo naravo vsaj malo umiriti s koledarčki. Se je pa treba zavedati, da se med tem, ko tako intenzivno planiramo vsako podrobnost, zgodi vse, kar je vmes. Album bo raznovrsten – od nam ljube melanholije do disko ritmov – je bilo pač to obdobje precej turbulentno.

V prihajajočem poletju vas čaka tudi nekaj nastopov. Si boste ob tem vzeli tudi čas za počitek?

Jan: Res je, poletje se je začelo zelo pestro. Nekaj koncertov je že za nami, prihajajo novi, sedaj sicer greva z Anjo na dopust v Grčijo, potem pa sledi bolj delavno poletje, vmes verjetno kakšen podaljšan vikend na morju, za kaj konkretnega pa verjetno potem v septembru.

Anja: V polnem Kanujskem sestavu smo otvorili Četrtkove večere pri Špini v Izoli, kamor se vedno rada vračava, tudi kar tako. Sledijo koncerti v Novem mestu, Radovljici, Ljubljani itn. Sem tudi organizatorka festivala Novomeško poletje in že komaj čakam, da v naše mesto sprejmem vse te imenitne glasbenike. Veselim se poletja, pravzaprav mi je že zdaj hudo, ker vem, da ga bo prehitro konec. Zato pa Kanujčki igramo v barvah indijanskega poletja, ki traja in traja.

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.