Glasba

Rebeka Dremelj doma posnela nov videospot: Pomagala sem si kar s telefonom

Brežice, 15. 04. 2020 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Katja Dobrijević
Komentarji
53

Slovenska pevka, ki se je je že pred časom prijel vzdevek 'multipraktik', dokazuje, da to tudi je. Medtem ko v domači karanteni skrbi, da je hiša pospravljena, da so vsi njeni najbližji siti in čisti ter medtem ko skrbi za šolanje svoje prvorojenke, je v času samoizolacije in polnega urnika uspela posneti novo pesem in nov videospot.

Rebeka Dremelj je iz udobja svojega doma v Brežicah posnela novo pesem Malo malo, za katero je posnela tudi videospot. Vse s pomočjo telefona in seveda interneta, za katerega pevka pravi, da ji je delal kar nekaj težav. Na daljavo se je povezala z Rokom Lunačkom, ki je napisal besedilo, in basistom Krešimirjem Tomcem.

In čeprav ima Rebeka doma veliko dela s šolanjem starejše hčerke Šanaje, kratkočasenjem mlajše Sije ter pripravo kosil in urejanjem poslovnih zadev, je vseeno ostala tudi glasbeno kreativna. Za 24ur.com je povedala, kako je potekalo snemanje in kakšni so njeni dnevi, ko je treba skrbeti za družino in posel.

Kdo je prišel na idejo pesmi iz samoizolacije?

Na idejo sem prišla sama, ker so me številni v tem času spraševali, tudi na družbenih omrežjih, kdaj pa se bom jaz kaj javila v živo. Žal se mi tovrstna javljanja ne zdijo v poplavi vseh ostalih potrebna še z moje strani, poleg tega pa se mi vsak dan tudi nikakor ne bi izšlo zaradi res natrpanega urnika. Sem mama šoloobvezne deklice, stare 7 let, mama 3-letnici, ki takrat ko starejši hčerki kaj razlagam, ni ravno pri miru in tiho, tako da je moj dan na trenutke kar malo hektičen, predvsem pa natrpan od jutra do večera. Vmes urejam poslovne obveznosti, kuham, perem, pospravljam, tako da je dan enostavno prekratek. Ker želim svojim poslušalcem predstaviti le najboljše, sem se odločila, da pripravim pesem, ki bo narejena za to priložnost, za našo trenutno situacijo in ki bo komu tudi polepšala dan, ko bo imel vsega dovolj. Takrat bo zaslišal Čisto malo treba je, da se človek spet rodi, malo malo in ne vse, kot navajeni smo bili ... In tako sem se spomnila pesmi, ki mi je bila zelo všeč že pred časom in sta mi jo Rok Lunaček in Krešimir Tomec poslala, že ko smo ustvarjali predhodno skladbo 'Zdravo sreča'. Pesem sem torej imela, nisem pa vedela, kaj bom z njo počela. (smeh) Tako sem se ravno v izolaciji spomnila na to čudovito melodijo in sem takoj poklicala Roka ter mu povedala, kakšno pesem želim imeti. Napisal je odlično besedilo, tako da nisem imela niti enega popravka. Takoj ko sem jo slišala, sem rekla Roku: 'To je to!'. Pa smo šli v boj! Zanimiv boj. Vsak na svojem kavču. Vedeli smo, kaj bi, a ne še čisto točno, kako bi.

Rebeka je posnela novo pesem kar s telefonom. Vedno se najde rešitev!
Rebeka je posnela novo pesem kar s telefonom. Vedno se najde rešitev! FOTO: osebni arhiv

Kako poseben pristop je bil snemanje na daljavo? Kakšni posebni izzivi, težave?

Do snemanja pesmi in videospota smo imeli vpleteni zelo odgovoren pristop. Samoizolacije se držim, ker želim biti zgledna Slovenka. Ne želim, da jemljemo stvari v svoje roke, saj pristojni zagotovo vedo več od nas, zato spoštujem vse državne ukrepe. Predlagala sem, da svoje vokale in vse instrumente posname vsak pri sebi doma. Jaz svoje vokale recimo, ker nimam pravega snemalnega mikrofona, posnamem kar doma na telefonu, saj sem ravno prejela čisto novega. Če bi bili vokali slabo posneti, kar sem čisto iskreno tudi pričakovala, je bil plan prave vokale posneti takoj po koncu izolacije. A na koncu smo bili vsi neverjetno presenečeni, da je bil posnet vokal s telefonom tako dober in tako je tudi ideja o tem, da bi pesem posneli kasneje v studiu, brezpredmetna. 

Izziv med snemanjem skladbe je bil internet, to moram priznati, kajti pošiljala sem zares veliko stvari in velike dokumente, v naši hiši  še nimamo optike, tako mi je pošiljanje posnetkov v studio predstavljalo kar velik stres, saj sporočilo velikokrat ni bilo poslano ali pa je pošiljanje trajalo dolgo, če mene vprašate, predolgo. In seveda je tako potekalo tudi prejemanje materialov. Veliko smo bili na videokonferencah, tako da smo do potankosti izkoristili vso dano tehnologijo.

Kaj počneš te dni, kako izgleda tvoj dan v samoizolaciji?

Dan v izolaciji že 5. teden poteka kot dan vsake mame, sicer malo dlje pospimo kot po navadi, okoli 8. ure vstanemo, po zajtrku greva s Šajano 'v šolo' do približno 13. ure, vmes se Sija igra, veliko razmetava. (smeh) Oh, ja, zelo sem spustila svoje standarde pospravljenega stanovanja v času karantene, moram priznati. Tako da sem razpeta med šolo, igro in gospodinjskimi opravili. Rešuje me to, da imamo urnike za vsak dan, kaj bomo počeli, jedilnike imam napisane tudi za 14 dni naprej, tako da z vsemi obveznostmi zaključimo okoli 15. ure. V popoldanskih urah urejam svoje poslovne obveznosti, gremo na sprehod, urejamo vrt, okolico hiše. Predvsem pa z veseljem počnemo stvari, za katere nam zaradi vsakodnevnih obveznostih velikokrat zmanjka časa. 

Kako se znajdeš kot učiteljica?

Zagotovo ne tako dobro, kot učiteljica Bojana! Verjetno sem veliko manj strpna in bolj tečna. (smeh) Vendar resnično nimam nobenih težav, saj je hči zaenkrat še, da me ne udari hitro kaj po glavi, zelo vestna učenka. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj najbolj pogrešaš v teh dneh?

Najbolj pogrešam očeta in mamo. Slišimo se preko videoklica, vendar se v naši družini radi objamemo in podelimo poljub, tako da pogrešam mamin objem, da me pocrklja, ko imam polno glavo vsega. Pogrešam tudi druženja s prijatelji. Imamo res prave prijatelje, s katerimi smo načeloma vse vikende skupaj, zdaj pa seveda vikende preživljamo vsak pri sebi doma. Ampak se vseeno ne pustimo preveč motiti. Uvedli smo tradicionalno nedeljsko druženje preko videoklica, vsak pri sebi na terasi, s pijačo, kavico in pravim klepetom. Tudi dobro uro se znamo pogovarjati in se nasmejati. Je taka ... prava sprostitev!

Kateri vladni ukrep je zate najtežji?

Načeloma sem se kar navadila na vse ukrepe in jih upoštevam. Malo sem le žalostna, da se pri vladnih ukrepih ni upoštevalo vseh ljudi, tako so nekateri ostali čisto brez vsega. Med drugim tudi tisti samozaposleni, ki uveljavljajo skrajšan delovni čas, pa društva, pa niti sama ne vem, kaj še. Vem samo, ko mi ljudje pišejo in me prosijo za kakršnokoli pomoč pri širjenju glasu. Ampak jaz iskreno gledam optimistično na to, da bodo tudi to rešili. Veliko je vsega, vsi, tudi "taglavni" so se znašli verjetno prvič v taki situaciji in dokaj logično je, da kdaj tudi na koga pozabiš. Verjamem, da bo vsak izmed nas prejel svoj kos pogače. Mnogi velikega, mnogi zelo majhnega. Ampak vseeno optimistično gledam na stvari. Upam, da na koncu ne bomo preveč razočarani! 

Prvi teden mi je bilo najtežje, ker sem težko sprejemala nesvobodo in to, da je čez noč vse padlo name. Težko je delati od doma, seveda, če imaš na razpolago le dve do tri ure v celem dnevu, pa še to razdeljene skozi cel dan po minutah. Takrat ko otrok spi, takrat ko bodo jedli kosilo, takrat ko bosta gledali risanke, takrat ko bosta zunaj. Z malimi otroki je verjetno, vsaj pravijo tako, veliko težje v tej situaciji kot z večjimi. Baje. 

Je izolacija spodbudila kreativo?

Mislim, da sem kreativna že kar celo svoje življenje oziroma vsaj teh 20 let v šovbiznisu. S pozitivnega vidika pa mi je izolacija prinesla še lepši odnos v naši družini. Veliko več se igramo, veliko več se pogovarjamo, veliko pečemo in kuhamo. Tokrat sem prvič pekla potico, non-stop pečem kruh, ker nimam neke posebne želje in potrebe po trgovinskem. V teh petih tednih sem bila recimo samo trikrat v trgovini. Prej pa za peko kruha nisem imela časa. Tudi za igro med tednom zagotovo ni toliko časa, saj ima starejša hči obšolske dejavnosti. In dobro je tudi to, da sem zdaj res do potankosti seznanjena z učno snovjo, kajti v 'normalnem' življenju gre velikokrat kaj mimo tebe. 

Seveda pa si želim, da bo tega vsega čimprej konec, saj me močno skrbi za gospodarstvo,  konec koncev tudi za vse nas, medijske osebnosti, pevce, igralce, kulturnike, ki živimo od nastopov. Resnično si  želim, da se kmalu vrnemo v življenje, kot smo ga imeli pred korono.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

G8J
16. 04. 2020 11.18
+1
Rebeka zakaj ne greš raje v Kongo snemat spotov?
Uporabnik1836414
15. 04. 2020 20.41
Ne slabo zaradi tega te lahko odpeljejo v bolnico...
akize
15. 04. 2020 16.38
+2
Tako slabo, da je beseda slabo preveč dobra za kar opisujem...
borkov64
15. 04. 2020 16.03
+5
še ena avša...brez teh res ne gre...
IS58
15. 04. 2020 15.28
+10
Ima pa super telefon!!!!!! V času epidemije je vse dobro. Pred 13.3.2020 ta spot še v kanti za smeti ne bi imel prostora, sedaj pa je to oh in ah. Čimprej naj se ta epidemija konča, da bodo takšni šit umotvori ukinjeni. (moje osebno mnenje)
26277
15. 04. 2020 15.20
+13
Nivo Tanzanije....
sky100
15. 04. 2020 14.36
+23
Kaj boljše pevke od Rebeke res ne premore ena Slovenija? Pa še antipatična do amena, misli, da je pojedla vso pamet sveta. In povsod hoče biti v ospredju.
bikoborec69
15. 04. 2020 14.34
+10
Samo sir ma pa zanič
bohinj je zakon
15. 04. 2020 14.24
+19
Zdaj ko vemo kako je z Rebeko, smo vsi pomirjeni.........Smo se že bali, da je na virusu.
zztop80
15. 04. 2020 14.04
+24
KAJ SPET TO REBJEKO V.I.P od meje do južne meje brez nas še hiše nebi mela
WHITEY
15. 04. 2020 13.46
+19
Veliko blabla bla
rolicapapirja
15. 04. 2020 13.24
+54
Pa zakaj objavljate takšne članke? Resno koga briga kaj dela. Povejte mi eno njeno res dobro pesem? Bo težko ker je ni ane? Kaj vse delajo nekateri za samopromocijo. Se vidi, da je nihče ne posluša in je šla v pozabo, zato pa mora priti na dan z takšnimi samopromocijskimi akcijami. Zdaj pa še samo manjka kak članek o preživljanju karantene Damjana Murka in o novih projektih Fredija Milerja.
Amasakul
15. 04. 2020 13.27
+18
Halo, rolicapapirja, to je slovenska zvezda - diva... BAJE.
pomlad14
15. 04. 2020 13.32
+27
Poznam eno njeno pesem, vrag jo naj vzame, je naslov.
losser
15. 04. 2020 13.23
+34
Besedila na navjo pesmi, ki jo sestavijo učenci 9. razreda za valeto.
?ebula
15. 04. 2020 13.22
+32
Kaj tečnerite, da nima posluha. Seveda ga ima. Že na 100m čuje cug, ki prihaja.
orcus
15. 04. 2020 13.19
+30
Naj rajsi siva maske
burgemeister007
15. 04. 2020 12.57
+58
Res je nadlezna z to svojo samopromocijo...pa koga to briga...zapre se naj v sobo in se dere v telefon kolikor zeli...v sobi je vrjetno tudi bila, ko je bog talau posluh...zau ona ga pac nima
pomlad14
15. 04. 2020 12.48
+66
Sploh se ne zaveda kako zoprna je. Vsepovsod hoče biti zraven, vsepovsod hoče biti prva, bolezen je ne izuči, da bi bolje spoznala samo sebe, nič je ne izuči.
d_evil
15. 04. 2020 12.34
+58
Ubog telefon...
Info@
15. 04. 2020 12.22
+18
Glede na to, da poje v živo brez obdelave petja v studiju, še ima kar dober glas. Glede nato, da sem zadnjič na isti način poslušal modrijana Blaža in Roka in katastrofa od petja!
rolicapapirja
15. 04. 2020 13.20
+13
Zev0
15. 04. 2020 12.21
+47
Rebeka je vrhunska slovenska umetnica. V prostem času se ukvarja tudi s sirarstvom, zlasti z vzrejo mladega sira. Svojega možiclja Sandija je prisilila, da je revež mešal skuto in sirotko in jo oblikoval v lične modelčke. Zdaj ob cesti prodajata mladi sir, ki očitno ne gre v promet, zraven pa mora svojo umetnico nepretrgoma fotografirati s telefonom in slike pošiljati slovenskemu tisku. Sandi je obupan. Baje, da je šlo tako daleč, da se ob njeni razgaljeni podobi sploh več ne vznemiri. Zato raje ždi ob cesti in prodaja mladi sir redkim avtomobilistom, ki se nočejo in nočejo ustaviti in kaj kupiti.
Valkoor
15. 04. 2020 12.26
-14
Praškovarit
15. 04. 2020 12.51
+19
pa še prodaja je padla, ker ni nobenega prometa med občinami