Glasba

Role Model dokončno opraviči izbiro lastnega nadimka

Ljubljana, 24. 03. 2024 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
2

Razvpiti Eminem najden v rumenem trap-ezu.

Role Model - Oh, Gemini

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj se lahko zgodi, da bomo na račun oživljanja spomina na začetne uspehe nove velike ameriške pop super zvezde v prihodnje še goreče hlastali prav za tem posnetkom ali povezavo nanj? Role Model je 26-letni pevec in avtor Tucker Harrington Pillsbury, izvorno iz Maina, zdaj stalno nastanjen v Los Angelesu. Sprva je želel postati raper. Namero je izpolnil, a se kmalu prekvalificiral v milo zvenečega (soul) popevkarja. Pred dvema letoma je po petletnem rednem nizanju singlov le izdal prvi album (z naslovom Rx), ki pa ni bil posebej uspešen. A tudi povsem spregledan ne. Role Model se na svojem pohodu 2.0 oklepa za mlajšo generacijo pop ustvarjalcev značilno premišljene zrele, trezne izvajalske postavke. Glasovi fantovskih/moških artistov iz tega nabora so praviloma zelo zadržani in raje tišji. Lep primer prav takšne nastopaške termike je tudi naš novi as Nejc Pipp. Na nasprotnem polu tega prihajajočega domačega segmenta sta na primer 2Nite in Tim Tekavec. A tudi ta dva zlahka, to je brez izdatnih naprezanj, ujameta vibracijo vrstnika Role Modela. Seveda brez naprezanj, ko pa prehajamo v zlato dobo nastopaške antivehemence. Občasno kar resno na country melos naslonjena iskrena izpoved Oh, Gemini – čudovit vzorčen primer. Kot takega ga velja shraniti.

Ocena: 4

 

Eminem - Doomsday 2

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Revoluciji ne moremo (več) ubežati. Fraza 'game changer' navadno na vrsto pride ob dogodku, nastopu ali pojavi, ki spremeni poglede in doživljanja (do sedaj še ne povsem prepričane) večine. Slavni Eminem, tehnično (pa ne le tehnično) bržčas najboljši in eden od najbolj tržno uspešnih raperjev vseh časov, je zagazil v trap! Tja ga je zvabil Lyrical Lemonade oziroma Cole Bennett, mladi videast, ki se je skupaj s svojo blagovno znamko razvil v relevantnega hip hop 'impresaria'. Pričujoči komad je bil objavljen že na kompilacijskem albumu All Is Yellow. Tega je Bennett izvrgel januarja. Zdaj je tu tudi video, ki naj le še potrdi ključno strukturno hiphopaško in tudi širše popularno glasbeno reformo: stara šola se umika novi! Eminem se zdi na začetku komada Doomsday pt. 2 še malce negotov, a naposled le splava in tako potrdi, da mojstrom ritmizirane besede dirkati po boom-bap stakatih ali pa po trap-čkasti mehkobi ne predstavlja nikakršne težave. Nasvidenje na naslednji zgodovinski prelomnici.

Ocena: 4

 

Tierra Whack - Two Night

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pričakovati je bilo, da bo milenijsko-drzna filadelfijska raperka in 'spoken-word' artistka tudi na prvem albumu ustvarjala podobne krokije, kot jih je na svoji prebojni izdaji leta 2018. Whack World se je imenoval raperkin debitantski mikstejp, zato je aktualni World Wide Whack štet kot pravi, torej njen premierni album. Toda Tierra Whack je šest let pozneje za krepak odtenek bolj soularsko in ne več rapersko razpoložena. Hkrati se tudi ost raperkine spremljevalne ritmike ni ošilila, temveč obratno, postala je bolj topa. Tierra Whack je tako mimo vrste postala ena najbližjih slogovnih sorodnic Franka Oceana. Two Night do pike natančno ustreza stilski presečni množici, kjer Whackovo najdemo ta čas. Nova pomembna postavka, kjer se domiselno mešajo soul, pop in sladka hip hop pena – te pa skupaj tvorijo zelo, zelo fin tip dopadljive muzike, mar ne.

Ocena: 4,5

 

Don Toliver - Deep In The Water

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Don Toliver pričujočo psihadelijo namenja svojemu prvorojencu, ki je pravkar sestopil na naš planet. Lirični raper/traper ob tem še zlasti do sebe ostaja neprizanesljiv, saj priznava zavedanje, da ga globine očetovskih odgovornosti šele čakajo. Toliver ob tem upa, da se bo znašel oziroma obljublja, da bo našel sina, pa četudi bo eden ali drugi ali pa bosta oba v življenju vztrajala pri še tako kritičnih potopih. Mati Toliverjevega otroka, to je slavna kolumbijsko-ameriška indie pop zvezdnica Kali Uchis, in mali sam se po poročanju socialnih omrežij počutita izvrstno. Globokovodne čestitke vsem trem.

Ocena: 4

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

televizija2000
24. 03. 2024 12.17
-1
Vzdevek, ne nadimek.
osiveli_ritmični_gimnastik
24. 03. 2024 12.26
-1