Glasba

Saša Tabaković z urbanim etno-džez albumom

Ljubljana, 19. 10. 2020 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, A.R.
Komentarji
0

Dramski igralec in pevec Saša Tabaković je izdal album z naslovom Pesmi z drugega brega. Glasbeni projekt združuje kulturno izročilo narodov Panonske nižine in se dotika pesmi Prekmurja, Medžimurja, Slavonije, južne Madžarske in srbske Vojvodine v izvirnih jezikih oziroma narečjih.

Saša Tabakovič predstavlja nov album z naslovom Pesmi z drugega brega.
Saša Tabakovič predstavlja nov album z naslovom Pesmi z drugega brega. FOTO: Ljubljana Festival / mediaspeed.net

Saša Tabaković, ki je v zadnjih letih domačemu in tujemu občinstvu približeval bošnjaško (sevdah), srbsko, romsko in judovsko (klezmer) tradicionalno glasbo, se je lani povezal s priznanimi glasbeniki Janezom Dovčem, Boštjanom Gombačem, Goranom Krmacem, Vasilijem Centrihom in Robertom Piklom ter mistično potovanje po kulturnem izročilu Panonske nižine predstavil na koncertu v sklopu Drame Akustika.

Tokrat je glasbeni projekt v spremstvu glasbenih virtuozov, s katerimi se je sprehodil skozi pesmi omenjenih pokrajin, zaživel še na albumu, ki ga je izdala založba Celinka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ti kulturni prostori so našemu okolju precej neznani, čeprav je Slovenija del njih. Zato jih želijo ustvarjalci z novim albumom približati širši množici, "še posebej pa tistim, ki so nostalgični ob ohranjanju glasbene dediščine na način, kot so ga poznali naši stari starši", so zapisali pri glasbeni založbi.

Igralska kolega Polona Vetrih in Saša na premieri predstave Alice v postelji.
Igralska kolega Polona Vetrih in Saša na premieri predstave Alice v postelji. FOTO: Katja Kodba/SNG Drama Ljubljana

39-letnega igralca in pevca v letošnji sezoni vidimo na odru Drame v novi predstavi Nova rasa, v prejšnji sezoni pa je zaigral v uprizoritvah Alice v postelji in Maria.

Saša Tabaković je član ansambla SNG Drama Ljubljana od leta 2005. Zaigral je tudi v nekaj filmih, med drugim v filmu Metoda Pevca Pod njenim oknom. Prejel je številne nagrade za igro, med drugim leta 2005 Borštnikovo nagrado za mladega igralca. Umetnik, ki se je preizkusil tudi v političnih vodah kot poslanec, se v zadnjih letih posveča tudi glasbi.

Saša Tabaković nastopa tudi v predstavi Nova rasa, ki je bila premierno uprizorjena prejšnji mesec.
Saša Tabaković nastopa tudi v predstavi Nova rasa, ki je bila premierno uprizorjena prejšnji mesec. FOTO: Peter Uhan SNG Drama Ljubljana
  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.