Glasba

Skupina Booom! končala svojo pot proti Evroviziji

Ljubljana, 26. 02. 2024 18.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Simon Vadnjal, K. Z.
Komentarji
5

Patrik Mrak, Luka Cvetičanin in Matevž Derenda, ki sestavljajo skupino Booom!, so med skoraj 800 tekmovalci iz vse Evrope zasedli peto mesto na evrovizijskem izboru Una voce per San Marino (Glas za San Marino). Za seboj so pustili tudi vabljene ikone, kot so Corona, Ice MC, Marcella Bella in Jalisse.

Čeprav je Slovenija svojo predstavnico za Evrovizijo že izbrala, pa bi se na največjem glasbenem festivalu v Evropi skorajda pojavili še eni Slovenci. Skupina Booom! se je za nastop na Evroviziji potegovala v San Marinu, kjer je sodelovala na izboru, njihova pot pa se je končala z uvrstitvijo na peto mesto. Čeprav so z uvrstitvijo v finale izbora že dosegli svoj cilj, pa so bili na koncu kljub temu razočarani, da jim ni uspelo. Po prespani noči je sledila samorefleksija, kot pravi trojica, pa se domov vračajo z dvignjenimi glavami ter polni motivacije za delo naprej.

Booom! nad uvrstitvijo na peto mesto v izboru za Evrovizijo v San Marino niso prav nič razočarani.
Booom! nad uvrstitvijo na peto mesto v izboru za Evrovizijo v San Marino niso prav nič razočarani. FOTO: POP TV

Kot so nam povedali, so si oder delili z uspešnimi pevkami in pevci, med katerimi je bila tudi Corona, prav zato pa peto mesto na koncu ne more biti razočaranje. "Mislim, da nismo pričakovali tako visoke uvrstitve in smo bili že zadovoljni s tem, da smo prišli v finale," nam je povedal Matevž, Luka pa je dodal, da je bilo spoznavanje drugih legendarnih glasbenikov, ki so se prav tako potegovali za uvrstitev na evrovizijski oder, posebno doživetje: "Loredana, Corona, Jalisse, Marcella Bella in drugi so velika imena, velika čast pa je, da smo lahko sploh stali na odru z njimi. Tako da peto mesto in premagati vse razen Loredane Berte in La Rua, ki so bili že zelo popularna italijanska skupina in so se uvrstili pred nas, prav tako Aimie Atkinson, je to kar pestra druščina. Izjemno za nas, niti še zdaj ne moremo verjeti."

Kot so povedali že po uvrstitvi v finale, so bili odzivi izjemno pozitivni, Patriku pa so po končani misiji na Evrovizijo v spominu najbolj ostale besede, ki jih je po končanem izboru njihovemu menedžerju dejal Paganelli, eden izmed producentov in vodja avdicijskih oddaj: "Rekel je, da nas je treba poriniti v Evropo. To sem si najbolj zapomnil in je velik kompliment."

Pozornost in uspeh sta že na vidiku, kaj torej sledi? "Upam, da bomo imeli čim več nastopov, da se predstavimo tudi čim širši slovenski publiki, po tem ko smo se tudi malo tujini. Tokrat je bila angleška pesem, zelo kmalu pa bomo izdali slovensko, sledil pa ji bo album. Še veliko boste slišali od nas," novo pesem in album napoveduje Matevž, Luka pa dodaja: "V bistvu imamo lepo načrtovano bližnjo prihodnost."

Trojica nam je razkrila tudi, kakšen je bil odziv njihove pevske učiteljice Lee Sirk, ki je že stala na evrovizijskem odru."Njenega odziva o finalnem nastopu še nismo dobili, tako da to še čakamo in upamo, da bo mnenje pozitivno. Ampak Lea je carica in res smo veseli, da nas podpira in nam pomaga, radi pa imamo tudi to, da je stroga, tako da ni heca. Mislim, da to tudi predvsem rabimo," je povedal Luka.

Trojica nam je ob tem razkrila še, da jim Loredane Berte ni uspelo spoznali, saj je imela svoje prostore. Z vsemi drugimi, tudi s Corono, Jalisse in še nekaterimi, pa je bilo malo drugače. Jalisse, ki sta leta 1997 zmagala na San Remu in bila istega leta četrta na Evroviziji, in Corona, ki je prav tako veliko ime glasbene scene, pa so se povezali z njimi, zato so od njih dobili veliko podpore. Prav Jalisse, ki sta nastopila za njimi, sta jih zelo pohvalila, kar jim je veliko pomenilo, pravijo Booom!.

Od kod želja za nastop na Evroviziji?

"Moj prvi spomin, da sem res spremljal Evrovizijo, je bilo tisto leto, ko je prvič zmagala Loreen, in od takrat naprej sem konstantno spremljal. Jaz osebno sem velik oboževalec, ne moremo pa mimo tega, da imamo sina legende tukaj med nami," pravi Patrik, Matevž, ki je sin Nuše Derenda, pa nadaljuje: "Jaz sem vpet v to že od majhnega in nimamo kaj, ampak tudi sam sem takrat prvič spremljal in potem vsako leto. Smo oboževalci Evrovizije." Ob tem omeni še Johnnyja Logana, ki ga je spoznal, ko je bil gost na enem od Derendinih koncertov, sam pa takrat še ni vedel, kako velika legenda je ta.

O njihovi poti je spregovorila tudi Nuša, ki je dejala: "Fante seveda spremljam že od začetka, odkar je Matevž zraven, in nisem si mislila, da bodo vztrajali tako dolgo. Najbolj so me presenetili, ko so prišli k nam na vaje in peli štiri ure v eno, kar nisem mogla verjeti. Bilo je res glasno, živahno, ni jim zmanjkalo energije, kar je res en dober znak, da resno mislijo, to, kar delajo, in vesela sem zanje. Delajo svojo glasbo, veliko vlagajo v videospote, v videz in petje. Veliko še vedno vadijo in se družijo. Vesela sem, da so tako dobri prijatelji, povedati pa moram, da so tudi pogumni. Prijavili so se na Talente, kar nekajkrat so poslali pesmi na festivale, lansko leto so bili drugi na Melodijah morja in sonca, kar so vse kamenčki v mozaik njihovih sanj. Letos nas je zelo presenetilo, ko so se prijavili v San Marino na izbor za pesem Evrovizije, med 800 so prišli naprej med 90, potem kar direktno v finale in na koncu peto mesto, kar je odlično. Verjamem, da so tam spoznali kar nekaj ljudi iz sveta glasbe, kar je vse dobrodošlo. Držim pesti, da bo čim več uspešnic na novem albumu, za Evrovizijo pa imajo še čas."

Njihova učiteljica Lea Sirk pa o Booomovcih pravi: "Trije zelo različni posamezniki z različnimi barvami glasu, ko pa zapojejo skupaj, se zgodi magija, ki se ne zgodi vedno. Oni to imajo in definitivno bo še veliko iz njih, jaz pa sem presrečna, da sem lahko del te njihove zgodbe, vsaj na začetku, da lahko vokalno pomagam z vsem znanjem, ki ga imam, še posebej zato, ker vem, koliko pomaga, da imaš ob nekoga, ki ti strokovno vokalno toliko pomaga, da ti svetuje, ko ne veš, ko ti bo uspelo. Res mi je lepo delati z njimi."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lepinja
29. 02. 2024 17.21
-1
Še en dokaz, da sodimo v sam vrh svetovne sodobne glasbe.
Mekenzi
26. 02. 2024 20.28
-1
Sramota za Slovenijo, da taksna skladba, ne gre na Evrovizijo, da mora iti v tujino dokazovat, prinas pa RTV vodstvo, pošlje , Rejven z skladbo ki je ni izbralo, Slovensko ljudstvo, do kdaj, bo narod to dopustil. 😭😭😭😭😭
SlepiSlovenc
26. 02. 2024 20.21
+1
Pojejo res čudovito. Tud sam Andrea Bicelli jih je pohvalil srm slišal na njegovem X računu.
mojcd
26. 02. 2024 20.19
+3
800 pesmi je bilo na odru? 3 mesečni festival?
osiveli_ritmični_gimnastik
26. 02. 2024 21.16
+2
očitno je popularno pošiljat inštalaterje na eurovizijo....