Glasba

Skupina Orlek skladbo Vinska trta preoblekla v etno rock različico

Ljubljana, 17. 10. 2023 20.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.L., Alen Podlesnik
Komentarji
1

Vinska trta, ponarodela skladba, ki je nastala skoraj 200 let nazaj, ima novo upodobitev. Priredbe neuradne slovenske vinogradniške himne so se lotili Orleki, ki so jo oblekli po svoji podobi – v etno rock različico.

Skupina Orlek, ki je nastala pred 34 leti, je svoji mešanici rokenrola, ljudskih pesmi, iskrenih, hudomušnih in hkrati družbeno zavednih besedil z realističnim prikazom življenja nadela ime folk punk polka rock, ob njihovi 20-letnici pa je njihov žanr s knjigo Zdenka Matoza dobil ime knap'n'roll. Vse od svojih začetkov dalje skupina v avtorski repertoar vpeljujejo ljudske ali ponarodele napeve, med katerimi je tudi Vinska trta.

Skladba Vinska trta velja za neuradno slovensko vinogradniško himno. Nastala je že dve stoletji nazaj – leta 1833 jo je spisal Anton Martin Slomšek, skladba s svojim originalnim naslovom Lepše rož'ce ni na svet' (Vinska trta) pa je z leti ponarodela. Kasneje je s harmoniko Slomškove verze najprej podkrepil Slak, Orleki pa so svoj folk punk polka rock pogled nanjo prvič podali skoraj 30 let nazaj.

Orleki so sedaj izdali novo etno rock izvedbo Vinske trte. Po uvodu, kjer v podlagi slišimo preprosto melodijo, v ospredju pa je Poredošev vokal, se skladba razvije v pravo energično himno z izrazito kitarsko linijo, obogateno s klaviaturami, solažami, z večvokalnim vložkom in mogočnim zaključkom s pihalno sekcijo. 

Za Vinsko trto so posneli tudi videospot, v katerem so prikazane lepote krajine, kjer raste trta, in se poklonili avtorju škofu Slomšku ter živim spomenikom slovenskega vinogradništva in vinarstva: Stari trti na mariborskem Lentu in najstarejšemu slovenskemu vinu Zlati trti, ki ga skrbno varujejo v Ptujski kleti. Dele spota pa so Orleki posneli tudi na enem od svojih koncertov. 

Orleke naslednji koncert čaka ravno v času, ko iz mošta nastane vino, na Martinovo soboto, 11. novembra, bodo na Ptuju igrali na največjem prazniku vina v mestu z najstarejšo vinsko kletjo v Sloveniji.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

roten
17. 10. 2023 21.25
Ko Lačni to storili smo dobili himno Zagorci so tud tapravi bomo mel pa dve himne