Glasba

The Weeknd gosti Madonno, Stella pa kar zločinca

Ljubljana, 24. 02. 2024 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
1

Celo črne luči razsvetljujejo.

FREE NATIONAL FT. ANDERSON PAAK & A$AP ROCKY – Gang$ta

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sproščen funky flow in umirjeno rapanje kot nadstavba prvega. Poetika ni ravno sproščena, saj raperja v naslovnih vlogah reflektirata (izmišljeno) družinsko zgodovino. Ta bi marsikoga lahko spomnila na podrobnosti iz lastnega otroštva. Te podrobnosti pa znajo biti včasih oz. pri marsikom tudi predmet dolgoletne travme. Je pa video izjemno posrečen in super "kjut". Vključno s številnimi simbolizmi – eden iz plešočega "ganga" je povsem podoben Tylerju, The Creator-ju, tudi kljun zasebnega letala (dobrovoljnim) ne ostane prezrt itd. Tako da neizpodbitno velja, da se tudi "huda travma s širokim nasmeškom (i)zbija". Gang$ta napoveduje novi album Free Nationals, torej spremljajoče zasedbe slavnega Andersona Paaka, ta se bo imenoval Don't Be Dumb (Ne bit' debil).

 

Ocena: 4,5

 

STELLA – Zločinec

Stella je lik, s katerim imam najmanj problematičen problem vseh časov! Ko bi le vsi vedeli, kako zelo prodoren in osupljivo točen je njen glas v živo. Ta komad je idejno še zelo blizu središčnice, se pravi, da ne odstopa od tipske festivalske zmagovalke, kaj šele od radijske super univerzalije – zelo primeren zjutraj, popoldne, ob nedeljski juhi – kadarkoli pač že prija, pomirja, obenem pa bodri in razvedi. Zločinec je zaveden na Stellin drugi album Takšni smo. Resnično ga velja pozorno preposlušati. Mladi val domačega popa naglo raste in buči vse glasneje.

 

Ocena: 4,5

 

EARTHGANG – Blacklight

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Končno je na planem tudi (uradni, čeravno ne ravno pravi tak) video za odličen funky groove, s katerega zadnja uspešnica atlantskega dua Earthgang nikakor noče sestopiti. Earthgang na zadnjih dveh albumih sicer vztrajata pri pogosto zelo kompleksnem southern-raperskem izrazu. Na delih Ghetto Gods (2002) in Mirrorland (2019) ritmično podobno linearnih, kaj šele po zapeti/zarapani vsebini (čeravno spiritualno nasičenih) enoplastnih enot praktično ni. Zato drži, da sta se Earthgang (iz širšega komba Spillage Village – to so torej poleg Olu-ja in WoGr8-ta še JID, Mereba, Benji, 6lack, JordxnBryant in Hollywood JB  – v slogu približala tako pogrešani vibraciji sosedskega dvojca Outkast. Od črne (luči) proti pisani – premik obeta veliko dobrega.

 

Ocena: 5

 

THE WEEKND FT. MADONNA & PLAYBOI CARTI – Popular

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

No ja, lahko bi bilo še kaj (boljše)? Čeprav gre za težkokategorne pop superzvezde, sedanje in nekdanje, se je ekipa z vsemogočnim The Weekndom na čelu morala nasloniti na "hitič" Star dekliškega tria 702 – tega je že 2003 sproduciral dvojec The Neptunes (Phareel Williams in Chad Hugo), v izvorni različici pa sta v akciji tudi raperja Clipse. Ok, pa saj gre le za The Weekndovo diskografijo obroben met – The Idol je naslov šestdelni televizijski drami, v kateri kot drugi glavni protagonist nastopa tudi kot igralec. Popular popularizira prav to. Madonna, presenetljivo, po dolgem času deluje še kar prisebna, svoj del tudi odpoje solidno. Približno prav-dobro.

 

Ocena: 4

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

osiveli_ritmični_gimnastik
24. 02. 2024 11.17
-4
Hoj la la la :)