Glasba

TikTok brez glasbe Taylor Swift, Weeknda, The Beatles in številnih drugih

Washington, 02. 02. 2024 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K. Z.
Komentarji
2

Po propadu pogajanj o avtorskih nadomestilih med glasbeno založbo Universal Music Group in spletnim družbenim omrežjem za deljenje videoposnetkov TikTok na slednjem ni več mogoče slišati glasbe Taylor Swift, The Weeknda, The Beatles in drugih izvajalcev, za katere ima licenco omenjena glasbena založba.

Vsa posneta glasba, za katero ima licenco Universal Music Group, je namreč odstranjena iz glasbene knjižnice TikToka. Utišani so bili tudi vsi videoposnetki, ki vsebujejo glasbo, za katero ima Universal Music Group licenco. Pogodba med Universal Music Group in TikTokom se je iztekla 31. januarja.

Na TikToku glasba Taylor Swift, The Weeknda, The Beatles in drugih glasbenih izvajalcev, ki jih zastopa založba Universal Music Group, ni več dostopna.
Na TikToku glasba Taylor Swift, The Weeknda, The Beatles in drugih glasbenih izvajalcev, ki jih zastopa založba Universal Music Group, ni več dostopna. FOTO: Shutterstock

Potem ko so pogovori o obnovitvi pogodbe propadli, je Universal Music Group že pred dnevi obtožil TikTok, da "poskuša graditi posel na podlagi glasbe, ne da bi za to plačal pošteno ceno za glasbo".

Med vprašanji, ki so bila izpostavljena v pogajanjih, so bila primerna nadomestila za umetnike in tekstopisce, spletna varnost za uporabnike in zaščita umetnikov pred umetno inteligenco, so dodali v podjetju. TikTok pa je v izjavi sporočil, da je "žalostno in razočaranja vredno, da je Universal Music Group svoj lastni pohlep postavil nad interese svojih umetnikov".

Taylor Swift je ena od glasbenih izvajalcev, katere glasba na TikToku ni več dostopna.
Taylor Swift je ena od glasbenih izvajalcev, katere glasba na TikToku ni več dostopna. FOTO: AP

Seznam glasbenih izvajalcev pri Universal Music Group je ogromen in med drugim vključuje tudi Kendricka Lamarja, U2 in Boba Dylana. Kljub veliki bazi uporabnikov pa TikTok predstavlja le približno odstotek celotnega prihodka Universal Music Group, so še sporočili iz založbe, kjer so opozoril še na druge težave v povezavi s TikTokom; velike količine posnetkov, ustvarjenih z umetno inteligenco, ter pomanjkanje prizadevanj za obravnavanje kršitev, ki so povezane z glasbo dejanskih izvajalcev.

TikTok, ki je v lasti kitajskega podjetja ByteDance, je ena najbolj priljubljenih platform družbenih medijev na svetu z več kot milijardo uporabnikov. Velja za glavno vstopno točko za nastajajoče umetnike, glasbene založbe pa ga uporabljajo kot promocijsko orodje.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VplivnežDaTeKap
02. 02. 2024 17.39
+1
nominator13
02. 02. 2024 17.19
-1