Glasba

Tretji kanu z drugim albumom Plovemo v nove dogodivščine

Ljubljana, 28. 11. 2019 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
0

Po debitantskem albumu V vesolje zasedba Tretji kanu po dveh letih in pol ponuja nov izdelek Plovemo, s katerim se je podala novim pustolovščinam naproti. Več o albumu nam je v klepetu zaupala odlična vokalistka Anja Pavlin.

"Stopi brat na naš oblak, mi plovemo." (Foto: Jaka Šuln)
"Stopi brat na naš oblak, mi plovemo." (Foto: Jaka Šuln) FOTO:

Na debitantskem albumu ste poleteli V vesolje, kar je bilo pred dvema letoma in pol, na novem albumu pravite Plovemo. Kam ste namenjeni, kam pluje vaša barka?

Naša bratovščina Tretjega kanuje pluje samo naprej, vmes pa na našo pot in z nami stopajo podobno misleči. Naprej, novim dogodivščinam, krajem, ki jih še nismo odkrili, naproti. In seveda novim skladbam, ki še prihajajo.

 Skladba Plovemo je dvoglasna akustična balada, s kitaro in violino, Nekaj je govori o ljubezenskem hrepenenju, po svoje ste spokojni in optimistični, pa je vedno v življenju vse lepo in prav, kot v pravljici?

Gre za prva skladbo na albumu in tudi povabilo v Tretjega. Sopotnike nagovarja z idejo o skupnosti in prijateljstvu in tudi o tem, da se moramo včasih dati prav cele, zaupati, verjeti. Seveda v življenju ne gre vse po ravni strugi. Tudi moje, Janove in še marsikatere ladje niso vedno poravnane. Konec koncev je veliko tudi stvar zornega kota. Ljudje smo se obrnili proti ljudem, sovraštvo in strah sta močni čustvi. Vendar je tudi ljubezen, sočutje… Naj prevladata.

Skladba Atom bi bolj spadal V vesolje, je pa bolj indie rock, z nekoliko hipijevskim refrenom ...

Vse to je del našega vesolja. Res je, da ima skladba nekoliko bolj rockerski nastavek, refren pa lahkotno pobarva in nekako šaljivo nagovarja. Jan je začel pisati pesem o minljivosti, ki se je končala z atomsko eksplozijo v nežno sivih barvah. Domišljije nam očitno ne primanjkuje. 
 

Naslovnica nedavno izdanega drugega albuma Plovemo.
Naslovnica nedavno izdanega drugega albuma Plovemo. FOTO: Izvajalec

Anja, tvoj glas boža, od kod ta srčnost, si tudi sicer tako prijazna in romantična oseba, kar lahko občutimo ob poslušanju pesmi, kaj takega se namreč ne da ponarediti?

Morda se da, samo tako dobra igralka nisem (smeh). Vse to morda prihaja tudi iz empatije, ki jo čutim do vseh, ki se jim dogajajo krivice. Ne prenesem nestrpnosti, homofobije, rasnih razlikovanj… Zna biti, da se to začuti v glasu, v besedilih. No, prijazna pa ves čas tudi nisem. Včasih je treba tudi udariti po mizi, ha-ha.

Pesem Umakni se je prijeten sintpop, se pravi se spodobno znajdete v različnih žanrih, nimate zgolj baladno-akustičnih preferenc v glasbenem smislu?

Z Janom prihajava iz različnih glasbenih ozadij in se tudi zato v glasbi Tretjega Kanuja prepleta toliko žanrov – moja, bolj baladna, popevkarska z Janovim nekoliko bolj rockerskim oz. surovim nastavkom. Čeprav v resnici pri obeh ni nikoli prisotno le eno ali pa drugo. Predvsem je glasba za naju svoboda, zato je tudi ustvarjanje temu primerno. Zakaj bi rinila v samo en določen žanre, če sva midva "z vseh vetrov"?

Je Čuvaji rek pesem z okoljevarstveno problematiko, kaj sicer menite o problematiki klimatskih sprememb?

Tudi tako jo lahko vzamemo. Skrajni čas je, da si nehamo zatiskati oči. Menim, da lahko čisto vsak pripomore k izboljšanju tega kritičnega stanja, čeprav se včasih počutimo nemočne. Tudi Greta je začela pri svoji vasi. Govori pa skladba tudi o tem, da sprejmeš svojo usodo v svoje roke in ne pustiš drugim, da te definirajo.

Večina pesmi je precej intimnih, se bolj napajajo v izkušnjah ali v domišljiji?

V obojem. Gre tudi za opisovanje sveta skozi oči nekoga, ki na svet gleda morda bolj romantično, pa tudi kritično. S pogledom, kjer morda kakšne stvari z Janom bolj osvetliva in kakšne bolj potemniva. Seveda gre za zelo intimne, osebne zgodbe in izkušnje. Poslušalcev se ravno take najbolj dotaknejo, v njih najdejo tudi sebe. Morda zato, ker sva pri pisanju iskrena, tudi do sebe. 

Glede na všečno glasbo, vas zagotovo posluša vedno več ljudi, kakšni so odzivi občinstva na vaše ustvarjanje?

Gre še vedno za glasbo, ki morda ni všeč širšim množicam ljudi. A na naše koncerte prihaja vse več novih, navdušenih poslušalcev, ki so za nas slišali na kakšni radijski postaji. Tako naša Kanujevska družina počasi raste. In prav vsak, ki prisede v Tretjega, tudi ostane.  

Na novem albumu Plovemo so melodično strugo nakazali singli Nekaj je, Umakni se, Kositri ter Atom. (Foto: Jaka Šuln)
Na novem albumu Plovemo so melodično strugo nakazali singli Nekaj je, Umakni se, Kositri ter Atom. (Foto: Jaka Šuln) FOTO:

Imeli ste uspešen promocijski koncert v Layerjevi hiši v Kranju, kam po Sloveniji vas bo vaša barka še odnesla?

Tako je, od Kranja, Maribora pa Ljubljane smo zapeljali naš Plovemo. V mesecu decembru bomo imeli nekaj nastopov v domačem Novem mestu, naslednje leto pa nadaljujemo s turnejo po Sloveniji. Na Facebook strani pa lahko spremljate, kje vse bomo še nastopali. Plove naš Tretji kanu! Prisedite.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.