Glasba

Tri generacije Kreslinov na enem odru: oče Milan, sin Vlado in vnukinja Ajdina

Ljubljana , 08. 12. 2023 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
8

Gallusova dvorana Cankarjevega doma je združila dve generaciji Kreslinov, in sicer očeta Milana (letnik 1928) in njegovega sina Vlada, ki je letos obrnil okroglih 70 let. Vlado se je v dveh urah sprehodil skozi vse faze svoje bogate kariere in vsem navzočim dal vedeti, da leta niso nič drugega kot le številka.

Seveda je bilo tudi letošnje tridnevno tradicionalno Kreslinovanje v Cankarjevem domu že dolgo vnaprej razprodano, tokrat pa se dogaja med 6. in 8. decembrom. Če velja, da je prvi večer morda še nekoliko tipajoč in morda pri kom na odru izzove nekoliko več treme, je drugi dan že vse zelo dobro utečeno, čeprav je to nekaj, kar roko na srce pri Kreslinu in njegovih krepko pomlajenih Malih bogovih nikoli niti ni bilo vprašanje ali kakršna koli dilema.

 Kdo ga ne bi prepoznal, Vlada Kreslina, generacije 1953?
Kdo ga ne bi prepoznal, Vlada Kreslina, generacije 1953? FOTO: Miro Majcen

70-letni Kreslin je samo nekdaj dni po svoji okrogli obletnici doživel globok poklon svojih kolegov, ki so mu čestitali na dogodku Izštekanih 10, kjer se je ducat izvajalcev predstavilo z interpretacijami njegovih pesmi, ko so najbolj navdušili Dan D, raperja Skova in Leopold I., odličen Tomaž Hostnik, Hauptman, Marina Martensson ter seveda Batista Cadillac s priredbami Martina Krpana in še kdo.

A tudi po tej poslastici je večina pravzaprav čakala prav Vlada, da spet pripelje svojo magijo, svoje Prekmurje v Cankarjev dom, kamor se vrača že prek 30 let. Sam je priznal, da mu morda Stožice niti niso nek izziv, saj ima ljubljanski hram kulture zanj poseben pomen, vse je utečeno, hkrati pa je Gallusova dvorana naravnost fantastična tako s svojo akustiko kot s Kreslinovo domačno iskrenostjo ter vrhunsko interpretacijo.

Tista zakartana ura ...
Tista zakartana ura ... FOTO: Miro Majcen

Letošnji program je zastavljen povsem in predvsem kronološko, saj se je Vlado sprehodil skozi celotno svojo kariero, koncerte pa poimenoval Generacija 1953. Kakih četrt na 20. uro je na oder pred razprodanim avditorijem Kreslin prišel in najprej sedel za bobne. Ko smo zaslišali ritem, je potem tudi s petjem nekaj verzov pesmi Honky Tonk Women potrdil, da vsi mislimo pravo skladbo Stonesov. Koncert je tako pričel simbolično, saj je s 17, leta 1970, kariero pričel kot bobnar v svoji prvi skupini Apollo.

95-letni Milan Kreslin je zapel, ponosni Vlado pa ga je objel.
95-letni Milan Kreslin je zapel, ponosni Vlado pa ga je objel. FOTO: Miro Majcen

Po uspešni uverturi je takoj poprijel za kitaro in zapel prvo pesem Generacija, na odru pa so se mu pridružili Mali bogovi, zasedba, ki jo je zadnja leta krepko pomladil in so zares uigrana sedmerica oz. osmerica. Sledili sta dve skladbi njegove zgodnje zasedbe Horizont, in sicer eden zgodnejših hitov, kvartopirska Te igre bo konec ter razigrana jazzy umetnina 500 Wattov, ki sicer sega v leto 1978 in je stara nič manj kot 45 let. S pesmijo Dan neskončnih sanj je Vlado zmagal na Slovenski popevki leta 1980, s tokratno izvedbo pa dal lepo vedeti, zakaj velja ta nežna pesem za eno ljubših pri številnih oboževalcih njegovega bogatega opusa. 

Spet doma je ena tistih pesmi, ki sta jo napisala s pokojnim Janezom Zmazkom Žanom in dobro stoji ob boku Tisti črni kitari, ki je bila naslednja, Vlado pa jo je pred več kot 30 leti ustvaril z Mirom Tomassinijem. Seveda je Kreslin zaigral na originalno "tisto črno kitaro", ki jo je njegov oče Milan "kupil za prvo plačo" pred sedmimi desetletji in pol. S Kreslinom je zapelo tudi občinstvo, čeprav so povečini, a še to zelo po tihem, pela bolj ženska grla, moški pa so tokrat povsem zatajili.

V ozadju smo v večini koncerta lahko kronološko spremljali zanimiva zgodovinska dejstva in dogodke.
V ozadju smo v večini koncerta lahko kronološko spremljali zanimiva zgodovinska dejstva in dogodke. FOTO: Miro Majcen

Najbolj rokerski del koncerta je bil ob izvedbah dveh pesmi zasedbe Martin Krpan, ko so izvedli To ni političen song in Od višine se zvrti, ki so jo doslej ponavadi igrali povsem na koncu. Eden od zanimivejših vizualnih dodatkov je bil prav gotovo nekakšen časovni stroj, ki se je ves čas vrtel v ozadju, in sicer so se počasi, tekom pesmi, na zaslonu v ozadju pojavljali prizori oz. markantni dogodki iz družbe, glasbe, politike in športa, tako iz svetovne kot domače zakladnice novejše zgodovine, začenši seveda z letnico Kreslinovega rojstva, torej 1953, vmes pa smo lahko gledali silhueto ročne ure, ki nas je spominjala na dejstvo, da čas neprenehoma teče.

Nina Gvardjančič, izvrstna mlada pevka, je bosonoga prišla pomagat zapet Namesto koga roža cveti, ko so se pridružili tudi člani Beltinške bande, da je bilo spremljevalnih muzikantov naenkrat na odru poln ducat, Kreslin pa si je dal duška in poskrbel za res podoživeto interpretacijo verjetno ene njegovih najbolj markantnih pesmi. Pesem je naznanila konec prvega dela, sledil pa je 15-minutni premor.

 Tri generacije Kreslinov: Milan, vnučka Ajdina in sin Vlado
Tri generacije Kreslinov: Milan, vnučka Ajdina in sin Vlado FOTO: Miro Majcen

Beltinška banda je bila glavna v drugem delu, ki so ga pričeli z Vsi so venci vejli in nadaljevali z Žute dunje, že tretji pa je bil Joužek, pesem o Joužeku Kocipru, legendarnem, a žal pokojnem kontrabasistu omenjene bande. Vlado je nato prebral zgodbo o bratih Kociper, Toneku in Mišku Baranji, štirih pokojnih junakih bande, in se vprašal, kakšne koncerte imajo zdaj tam "gori, kjer gostivanja trajajo tri dni in tri noči ter jih nihče ne preganja z odra". Po Tam v meglicah so zapeli pesem Ptič, ki jo je Vlado poklonil leta 1996 preminulemu najboljšemu prijatelju Štefanu Smeju - Pišteku. Za vrhunec večera pa je na oder prišel še 95-letni oče Milan in požel enega močnejših aplavzov večera. Kreslin starejši, še vedno čil in razmeroma zdrav mož, je zapel Tisti bejli grm, pesem, ki jo je pri 90, leta 2018, izdal na samostojni zgoščenki.

Sledil je še popularni trojček iz Vladove novejše zgodovine, in sicer To pri nas ni možno, Cesta ter Z Goričkega v Piran, pri katerem je na oder prišla eksplozivna ankaranska raperka Masayah. Seveda ni šlo brez Tiste zakartane ure, Kaj naj ti prinesem, draga ter poetične mojstrovine Reka.

Kreslin se je poklonil pokojnim prijateljem in članom Beltinške bande.
Kreslin se je poklonil pokojnim prijateljem in članom Beltinške bande. FOTO: Miro Majcen

V dodatku pa je Kreslin zapel še Mila moja s svežega albuma Kje si bla doslej, "chuckberryjevsko rokenrol petardo" Skači Marko, nato pa se je Vladu tako kot dan poprej in tudi v Kinu Šiška pridružil ženski trio: Masayah, Marina Martensson in njegova hči Ajdina, ki so gostujoče vokalistke pri pesmi Hej, muzikanti. Na odru pa so ostale tudi pri zaključni pesmi Poj mi pesem, kar je bil lep zaključek popolnega večera glasbene perfekcije po Kreslinovo. Navidez lahkotna, a hkrati zavzeta in z vrhunskimi glasbeniki ovenčana interpretacija je izzvala tako krike navdušenja kot tudi zaslužene stoječe ovacije ob koncu.

Priče smo bili večeru pristnih čustev, večeru, ko je Ljubljana (vnovič) dihala prekmurski zrak, saj je Vlado verjetno najboljši promotor svojih korenin, za povrh pa mu nihče ne more oporekati česar koli. Vlado je vedno bil in bo: Vlado. Človek, ki govori, kar poje, in poje, kar govori. Preprosto Vlado. Želimo mu lahko le še čim več zdravih, ustvarjalnih in poskočnih let na odru in pod njim.

 Cankarjev dom je bil ob koncu na nogah od navdušenja.
Cankarjev dom je bil ob koncu na nogah od navdušenja. FOTO: Miro Majcen
  • ES_PL_24ur_309x5138
  • ES_PL_24ur_309x5137
  • ES_PL_24ur_309x5136
  • ES_PL_24ur_309x5135
  • ES_PL_24ur_309x5134
  • ES_PL_24ur_309x5133
  • ES_PL_24ur_309x5132
  • ES_PL_24ur_309x513

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MiniMini
08. 12. 2023 19.16
+0
Nepozabni večer je bil. Prav žal mi je da nisem kupil kart za vsak koncert v tem tednu.
SigmaP40
08. 12. 2023 17.42
+4
Pri 70 ima energije in kondicije za mnogo mlajših skupaj še dolgo Vlado. 🎶🎸🎤🎻🪕
Maiike
08. 12. 2023 15.38
-3
Upam, da se bo ta tragična zgodba cviljenja sedaj končala.
STOP
08. 12. 2023 15.12
+5
Nace Štremljasti
08. 12. 2023 13.37
+5
bravo vsi kreslinovi,lepo
Micimici7
08. 12. 2023 13.01
+14
Njegovi koncerti so preprosto presežek. Kdo lahko toliko let zapored razprodaja Cankarjev dom.. Iskrene čestitke vsem

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.