14°C

Umrla pevka disko hita 'Yes Sir, I Can Boogie'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
A.R. /
KOMENTARJI
7
V 70. letu starosti je umrla María Mendiola, pevka španskega glasbenega dua Baccara, ki ga je leta 1977 ustanovila z glasbeno kolegico Mayte Mateos. Njuno kariero pa je najbolj zaznamovala disko himna "Yes Sir, I Can Boogie".

Mayte Mateos in Maria Mendiola (desno), članici dua Baccara
Mayte Mateos in Maria Mendiola (desno), članici dua Baccara FOTO: AP

María Mendiola je umrla v soboto zjutraj v Madridu, stara 69 let. "Danes nas je zapustila moja prijateljica ... Besede mi gredo težko iz ust ... Lahko sem samo hvaležna za vso ljubezen, ki sem jo prejela od nje, in ji ob tem sporočam, kar sem ji lahko ob različnih priložnostih v življenju večkrat rekla … Rada te imam," se je od nje na Instagramu poslovila pevka Cristina Sevilla, ki je skupaj z Mayte leta 1999 posnela album Baccara 2000, na katerega sta vključili tudi hit Yes Sir, I Can Boogie.

"Vedno se je bomo spominjali po njeni ljubezni, predanosti in spoštovanju do sveta glasbe in interpretacije. Njen nasmeh nam bo v spominu ostal za vedno," je v izjavi zapisala pevkina družina.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

María Mendiola je leta 1977 ustanovila Baccaro s pevko Mayte Mateos. Oba sta takrat zabavali turiste na otoku Fuerteventura kot plesalki flamenka. Njun legendarni singel Yes Sir, I Can Boogie je bil po vsem svetu prodan z več kot 16 milijoni kopij.

Pesem so kasneje predelali Sophie Ellis-Bextor, The Fratellis in Goldfrapp, poleti pa je bila sprejeta kot neuradna himna Škotske na nogometnem prvenstvu Euro 2020.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Leta 1978 je duo Baccara na Evroviziji zastopal državo Luksemburg. Njuna pesem Parlez -Vous Français? je zasedla sedmo mesto, zmaga pa je šla v roke Izraelcu Izharu Cohenu in njegovemu singlu A-Ba-Ni-Bi.

Duo Baccara je nato izdal še dva albuma in se nato sredi 80. let razšel. María Mendiola je kasneje ponovno "oživela" duo Baccara, v katerem se ji je kot vokalistka pridružila Marisa Pérez. Slednja se je nato umaknila z glasbene scene leta 2008, potem ko so ji diagnosticirali artritis, zamenjala pa jo je Cristina Sevilla, ki je na družbenih omrežjih sporočila novico o smrti svoje kolegice.