Glasba

Vampire Weekend so morda ustvarili svoj najboljši album

Ljubljana, 20. 04. 2024 11.00 | Posodobljeno pred 30 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
7

Romantični bes newyorških indie-pop klasikov.

Vampire Weekend - Only God Was Above Us

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na prejšnji so že skoraj šepali, na novi pa so spet izvrstni. Vampire Weekend dobesedno sodijo med najbolj baročne indie-pop zasedbe. Za njihov izraz, nasičen z ducatom prepoznavnih glasbenih vplivov, sta značilni še dve ključni socio- ali biografski postavki. Vampire Weekend je zasedba privilegiranih intelektualcev, ki izhajajo iz srednjega ali višjega srednjega družbenega sloja z ameriškega severovzhoda. In ker gre za newyorško klapo navideznih prevzetnežev z židovsko, indijsko, nemško in kolumbijsko rodovniško mešanico, tudi njihova glasba, čeprav izhajajoča iz folk zasnov, na srečo nikoli ni niti dišala po countryju, temveč je tega kvečjemu karikirala ali pa se mu preprosto izogibala. Kmalu bosta mimo dve desetletji od prvih uspehov Vampire Weekend, ki so spričo dosledne skrbi za aranžmaje in uporabe raje analognega, se pravi, prej organskega tipa zvočne produkcije posrečeno pristali celo med glasniki hipsterskega gibanja. In to kljub temu, da njihov največji hit ostaja umetelen, a harmonsko neznaten ska komad A-Punk (2008).

Vampire Weekend so na Only God Was Above Us za krepak odtenek bolj romantični kot kadar koli prej. Zato pa so v verzih še bolj kritični, kot smo jih bili vajeni. Še vedno se ne pustijo, ko gre za delno podrejenost pop eksperimentom, hkrati pa jim rokerskih, karibskih, anglolskih, brit-pop, mavretanskih, andskih in kletzmer navdihov ne zmanjka. V tem smislu tudi njihova cinično-optimistična lirika spet izstopi kot osvežena. Najbolj ljubek je zaključek refrena uspešnice Classical, ki s podčrtanim kitarskim tremolom veselo spomni na njihove angleške sodobnike Arctic Monkeys. Distorzični vrhunec komada z blaznim saksofonom in njegov sklep je nemara najboljše, kar so Vampire Weekend posneli v minulem desetletju. Sorodno presunljivo dramatično izzveni tudi balada Pravda. Obe pesmi sicer na diskreten način osvetljujeta zgodovinsko potrjeno klasično etično držo – ter razočarajoča razlitja le-te, sprevržena v spore in naposled v vojne. Nežnost prelepega songa Capricorn se prav tako dosledno zavihti v kratkotrajno zvokovno trombo. Sijajno je izveden komad Mary Boone, ki mu pseudo-gregorjanska zborovska spremljava zelo pristoji, enako kot tudi sporadični prevzetek ritmične sekvence iz sanjave funky klasike Back 2 Life angleških Soul II Soul. Na albumu večkrat v ospredje stopi odlična spremljava s klavirjem, ki jo še posebej skrbno odigra frontman zasedbe Ezra Koening. Za malo zaključno epiko z naslovom Hope še vedno mladostno navdahnjen Koening trdi, da skrbno pri Vampire Weekend še vedno pomeni vse prej kot sterilno. Vampire Weekend so še enkrat spontano potrdili namero, da ostanejo zvedav in predvsem za radovedno študentarijo intriganten bend, s tem pa ljubljenci vseh, ki so do konca namenjeni simpatizirati s pop alternativo.

Ocena: 4

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Homer.Simpson
20. 04. 2024 20.05
+6
da se mene praša, vsi bi brali ambrožića
Jani.
20. 04. 2024 13.54
+7
tekač
20. 04. 2024 13.18
+8
Po domače lahek pop...za diskoteke in bifeje nekje ob morju...za pivo so pa že presladki..
Pepi honda
20. 04. 2024 12.57
+9
Maister ti si prestar za to sranje,vsak peto šolec ima izdelan okus plasiran via tiktok itd. Sej je fajn da za kolumno nekaj zaslužiš in je tudi prav! Odrasli imamo pa svojo play listo in ga z redkimi izjemami ti sigurno ne boš kulturno izobrazil nikogar razen prepričal prepričane.
špaget
20. 04. 2024 12.53
-1
FamousFancyFukish
20. 04. 2024 12.00
-8
Hojla dragi feni. Danes sem vam postregel s skritim biserom indie pop kulture, ki bo slej kot prej zasijal v popolnem sijaju na svetovni glasbeni sceni.
sseebbaa
20. 04. 2024 11.34
+12