Glasba

Virtuozi lahkotno naznanjajo bedne gibe, čeprav je resnica vse kaj drugačna

Ljubljana, 28. 01. 2024 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
4

Magičnost na vseh štirih stopnjah

IGOR MATKOVIĆ ft. FREEKIND - Bad Moves

Od kje vsa ta količina simpatičnosti, ki jo trosi Bad Moves? Sproščen moment, ki ga ujamejo ali v katerega nepretenciozno skočijo virtuozi, je nekaj neprecenljivega. Ker gre za skupinsko akcijo, se zdijo funk-pop songi, skuhani na džezovskem namizju, še bolj dragoceni kot, na primer, slikarjevo delo, ki ga je ta ustvaril na dan, ko se je počutil bolje kot kadarkoli prej. Naš cenjeni trobentač je v "španovijo" zvabil ta-čas-najbolj-vroči domači glasbeni nukleus. Pri čemer petico iz ocene do visokega sijaja zlošči kompromis, ki ga sprejmeta Freekind. Tempo pričujoče soft-džezovske popevke je v nasprotju z zdaj že skoraj tipsko ritmično zadržanostjo Freekind tokrat še bolj free, torej hitrejši. Dinamična, a še vedno nežna raperska kadenca Sare Ester Gredelj je pa sploh "cute".

 

Ocena: 5

 

PARVANI VIOLET - Mag

Venera v osmi hiši pomeni lahko tudi, da posameznik zaradi ljubezni preprosto znori. Neposredna izpovednost pevke Parvani Violet s songom Mag dosega nov vrhunec. Bolj pop kot R&B komad v domačem okolju kljub temu izzveni dosledno eksotično. Že z uvodoma razkritim astrološkim in ezoteričnim nabojem se Mag razodene postopoma. Sprva Paravni Violet malodane rapa, kar v lepo izvedenem refrenu – ta nastopi na dveh tretjinah minutaže – pripovedno razodetje poudari še bolj. Odlično, reklo bi se, arhitekturno zasnovo popevke naposled povzdigne in uravnoteži še njena vokalna nadstavba. Kolorit videospota bi bil s tečno rdečo nemara lahko bolj prizanesljiv.

 

Ocena: 4,5

 

UMI - Show Me Out

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Song Show Me Out ne le z naslovom napoveduje vrnitev mlade seattelske pevke Umi. Ker je 24-letnica po mami Japonka, ne čudi njen visok glasovni register, toda intenziteto temu brez dvoma širijo očetovi, afro-ameriški geni. Umi je pred nekaj leti s polbaladno Remembr Me le postala tiha senzacija med množičnimi – pretočenci, tj. na Spotifyju. Talking to the Wind je pevkin že šesti EP. V primerjavi z Uminim albumskim prvencem Forest In The City (2022) je ta zaznavno bolj ritmično dovršen in bolj dinamičen. Slutnja, da se Umi, ki je tudi avtorica, razvija v kredibilno soul-pop zvezdnico, je vse bolj na mestu. Ne velja jo izgubiti z radarja.

 

Ocena: 3,5

 

LIL DICKY - HaHaHa

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lil Dicky je bizarno, a vztrajno "fušal" že pred desetletjem, ko se je komedijantovi uspešnici Ex-Boyfriend krohotal ves svet. No, Lil Dicky je z omenjeno netil samoironijo, ta pa se je, odvisno od posameznika, razvila bodisi v privoščljivost bodisi v usmiljenje do pojočega, realno pač ihteče-cvilečega strto-srčnega pripovedovalca. Lil Dicky je imel od tedaj zelo pestro kariero, nekajkrat se je znašel celo v bratovščinah s pravimi raperskimi zvezdniki, na primer z Wizom Khalifo. Zdaj ta isti Lil Dicky, s pravim imenom David Burd, nastopa kot Dave. Drži, govora je že o sit-comu z naslovom Dave. Komična televizijska serija, pa saj ni naključje, pripoveduje zgodbo o "modelu" v poznih dvajsetih, ki se je prepričal, da bo vsak čas tudi sam velika etablirana hiphop zvezda. Vse ostalo, seveda s pomočjo prikazanega v spotu, pa naj zaenkrat kar ostane skrivnost, hahaha.

 

Ocena: 2,5

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VikiKrema
28. 01. 2024 11.18
-4
osiveli_ritmični_gimnastik
28. 01. 2024 12.09
-4
osiveli_ritmični_gimnastik
28. 01. 2024 12.28
-4
Upam da vam je všeč veter v mojih laseh in poreden nasmešek, he he.
VikiKrema
28. 01. 2024 14.53
-4