Glasba

Vrnitev legendarne zasedbe Paraf ob 40-letnici punka na Reki

Reka/Ljubljana, 04. 04. 2019 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob 40. letnici panka na Reki je oživela ena najbolj kultnih novovalovskih skupin Paraf. Valter Kocijančič, ki jih je zapustil že leta 1980, je glasbo zasedbe zdaj oživil v zasedbi Valter svira Parafe. Nedavno je izšel tudi "box set" Sabrana djela 1976-1987, na novo pa so posneli "zloglasno" pesem Goli otok.

Parafi v 80. letih (foto: Goran Nemarnik Gus)
Parafi v 80. letih (foto: Goran Nemarnik Gus) FOTO:

Ob 40. letnici punka na Reki je oživela ena najbolj kultnih novovalovskih skupin. Valter Kocijančić, protagonist legendarnih Parafov je ob tej priložnosti zbral glasbenike iz reške glasbene scene in tako obudil glasbo Parafov pod imenom Valter svira Parafe. Februarja letos so nastopili v Klubu Gromka na Metelkovi. Kot se spodobi za pank večer, se je razlilo nekaj piva in pa tudi čustev predvsem starejših oboževalcev Parafov, ki imajo zagotovo kakšno legendarno anekdoto iz preteklosti.

Parafi so pomembno vplivali na glasbena dogajanja v nekdanji Jugoslaviji. Koncem sedemdesetih in v prvi polovici osemdesetih let so inavgurirali in kreirali prelomnico v pojmovanju in prakticiranju popularne glasbe ter njene vloge v družbi. Bili so ena prvih punk pojav izven Velike Britanije, poleg ljubljanskih Pankrtov so v koraku sledili globalnemu glasbenemu prevratu, ki so ga iz Britanije narekovali Sex Pistols, The Clash, The Damned in drugi.

Originalni pevec Valter Kocijančić je glasbo Parafov oživil v zasedbi Valter svira Parafe. Ujamete ga lahko 5. aprila na Orto Festu.
Originalni pevec Valter Kocijančić je glasbo Parafov oživil v zasedbi Valter svira Parafe. Ujamete ga lahko 5. aprila na Orto Festu. FOTO: Dallas Records

Posebno velik je njihov vpliv na pojav reške rock scene. Parafi so ključna pojava punk in novovalovske eksplozije, vzporedno z njihovim delovanjem je v mestu Reka nastala bogata scena – pojavili so se fotografi, dizajnerji, modni kreatorji, novinarji, stripovski mojstri ter nove glasbene zasedbe in vsi ostali, ki so obeležili novonastalo propulzivnost reške scene. Kar je najboljše, Parafom je uspelo ustvariti to kar dvakrat, z dvema postavama – s prvo, ki je presenetila punk na področju bivše Jugoslavije ter z drugo, ki je na istem področju definirala novovalovske post punk idiome.

Reka ima atribute rock mesta tudi zaradi močnega porasta glasbenikov v šestdesetih letih. S pojavom Parafov je mesto Reka najbolj zasluženo pridobilo te atribute, predvsem zaradi pojavne demokratičnosti njegovih oblik, s punkom in novim valom so se glasbene ideje predstavljale na vsakem koraku, prešle so v vse pore mesta in tudi regije.

Njihov prvi single Rijeka / Moj život je novi val je bil izdan v Ljubljani leta 1979. Paraf niso bili oblegani samo s strani oboževalcev, zaradi preudarnih besedil in melodij, ampak so bili pogosto tarča v očeh organov pregona, ker so izstopali in glasno povedali kaj mislijo, brez dlake na jeziku. Njihova pesem Narodna pjesma pa je kasneje našla mesto na kompilaciji Novi punk val 78-80.

Leta 1979 so izdali prvi album A dan je tako lijepo počeo, ki predstavlja klasičen, prodoren punk rock zvok. Zaradi raznih komplikacij in nesporazumov na njihovi glasbeni poti, jih je nedolgo po izdaji prvega albuma zapustil prvi človek Parafov, njihov pevec Valter Kocijančić. Njegov vokal je zamenjal ženski, dobili so novega kitarista, izdali drugi album Izleti ter predstavili Paraf v malo bolj melodični, post-punk luči. Za tem kmalu spet zamenjajo kitarista, ta je na žalost umrl tik pred zaključkom njihovega tretjega albuma Zastave. Z novim kitaristom ga dokončajo in izdajo ter uradno prenehajo z igranjem in nastopanjem leta 1987.

Nedavno je pri Dallas Records izšel "box set" štirih zgoščenk z 72-stransko knjižico, Paraf - Sabrana djela 1976-1987.
Nedavno je pri Dallas Records izšel "box set" štirih zgoščenk z 72-stransko knjižico, Paraf - Sabrana djela 1976-1987. FOTO: Dallas Records

Valter je po dolgih letih sestavil glasbeno zasedbo, Valter svira Parafe, ki preigrava njihove stare pesmi, s katerimi nas popeljal nazaj skozi čas s pomočjo glasbe, katero so ustvarili še kot skupina Paraf. Ob tej priložnosti je izšel antologijski, četverni "box set", v katerem so štiri zgoščenke, trije albumi in izbrani živi posnetki.

Valter svira Parafe lahko ujamete v petek, 5. aprila v okviru 20. Orto Festa, ko bosta na odru tudi originalna člana zasedbe, poleg Kocijančića tudi Zdravko Čabrijan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SadButTrue
05. 04. 2019 13.47
+3
Ni jedne nema bolje od naše policije....aaaaaaaaaaaa