Glasba

Whitney Houston: Pevka, ki je z glasom očarala svet

Ljubljana, 03. 03. 2024 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Klavdija Zver
Komentarji
7

Whitney Elizabeth Houston bi avgusta 2023 dopolnila 60 let. Ko se je njeno življenje februarja 2012 prehitro tragično končalo, je bila glede na Guinnessovo knjigo rekordov največkrat nagrajena ženska vseh časov. Glasbena ikona se je dokazala tudi na filmskem platnu, v zasebnosti pa je bila razdvojena med tem, kar je sporočala njena javna podoba, in prepovedano ljubeznijo do svoje najboljše prijateljice, željo po družinskem življenju ter zasvojenostjo z drogami.

Ob omembi imena Whitney Houston zagotovo večina ljudi najprej pomisli na njeno uspešnico I Will Always Love You, pesem, ki jo je zapela v filmu Telesni Stražar. Prav z njo se začne novi romanopisni življenjepis pevke, katerega avtorica je nemška urednica in novinarka Hannah Faber, ki opisuje pevkino pot do vrhunca njene kariere, a hkrati prikaže pevkino razdvojenost med uspehom in željo po zasebnosti, ki si je je leta 1994, ko je stopila na oder podelitve grammyjev, želela.

Whitney Houston
Whitney Houston FOTO: Profimedia

Nippy, kakor so jo ljubkovalno imenovali družinski člani in prijatelji, je svojo glasbeno pot začela v gospel zboru, ki ga je vodila njena mati Cissy Houston, sicer tudi sama pevka, ki je na turnejah in albumih spremljala Aretho Franklin in druge pevke. Ko je kot punčka prvič zapela svoj solo, so se ji na nosu najprej od treme nabrale kapljice potu, te pa so se pojavljale skozi celotno njeno kariero. A sledilo je navdušenje zbranih, v njej pa se je prebudila želja, da bi postala pevka in se povzpela na vrh glasbenih lestvic.  

To ji je uspelo, še preden je dopolnila dvajset let, slava in bogastvo pa sta zahtevala svoje. Čeprav je avtorica knjige v spremni besedi pojasnila, da se je v romanu namenoma izognila temni plati njenega življenja, kot sta pretirana zloraba drog in družinsko nasilje, ki ga je trpela od poroke s pevcem Bobbyjem Brownom, pa ves čas opisuje njeno prijateljstvo z nepogrešljivo Robyn, ki je že v najstniških letih preraslo tudi v romantično ljubezen med dekletoma, ko pa so nanj začeli namigovati mediji, jo je prekinila pevkina mati, ki je od prijateljic zahtevala, da se oddaljita in v javnosti ohranjata distanco. Čeprav se je Whitney odločila upoštevati materin nasvet, govorice o njenih biseksualnih nagnjenjih niso nikoli zares zamrle, nanje pa namigujejo tudi dokumentarni filmi, ki so bili v preteklih letih predstavljeni javnosti.  

Whitney Houston: Pevka, ki je z glasom očarala svet
Whitney Houston: Pevka, ki je z glasom očarala svet FOTO: Učila

V začetku 90. let prejšnjega stoletja, ko se je Houstonova bližala vrhuncu svoje glasbene kariere, se tako glasbeni industriji kot ameriški družbi še vedno ni uspelo znebiti rasizma. Najprej se je morala odpovedati svoji pričeski, v kar jo je na pritajen način prisilila založba, prav drugačna barve kože pa je za njeno mamo predstavljala še dodaten razlog za skrivanje zveze z Robyn.

Faberjeva pravi, da Whitney Houston "v njenem času večina ni resnično razumela, ne bližnja okolica ne širši svet, ki jo je poznal le po nastopih. Nikogar niso zanimale prava Nippy in njene potrebe. Zato sem želela opisati tudi njene srečne trenutke, ki so se tako ali drugače zgodili. Vsaj tako upam." A kljub njenemu optimizmu in zavestni odločitvi, da roman konča na vrhuncu pevkine kariere, se svet dobro spominja temne plati pevkinega življenja, ki je ne gre prezreti, saj je tudi ta vplivala na njeno kariero, življenje in nenazadnje smrt pevke, ki je prodala več kot 220 milijonov plošč, podrla številne rekorde in se zapisala v zgodovino.  

Whitney Houston je tragično umrla 11. februarja 2012, ko so jo našli mrtvo v kopalni kadi v hotelu na Beverly Hillsu, kjer je vedno bivala, ko je bila v mestu. Njeni utopitvi sta botrovali srčna bolezen in zloraba kokaina, ki se ga je poskušala odvaditi po rojstvu edinorojenke Bobbie Kristine Brown, ki je umrla enke smrti kot njena mati, stara le 22 let. Kljub temu, da se je pevka ločila od moža, sta zloraba in nasilje pustila svoj pečat. Kar bi lahko bilo sanjsko življenje ene najboljši pevk našega časa, se je torej končalo v žalosti in trpljenju.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MucaNeGrize
03. 03. 2024 19.04
+1
čudovita...in bila je Pevka...zato ji ni bilo treba po odru skakati v gatah, kot razne mariah, rihane in podobne " pevke"
sannja5
03. 03. 2024 15.28
+10
neverjetna. Whitney@Mariah@Celine. Pevke za vse čase
PegySue
03. 03. 2024 15.17
+15
Kakšno eleganco,prefinjenost,lepoto, je premogla ta ženska,neverjetno,kako popolna je izgledala na višku slave. Da o angelskem glasu ne govorim,kakor tudi o glasbi. Njene pesmi so šle praktično v vsako uho. Neverjetna kariera,neverjetna ženska. Škoda jo je,njena zgodba je res tragična in boli srce,ko jo gledaš,ali bereš....
Uporabnik1888402
03. 03. 2024 14.58
+15
Najboljsi zenski vokal vseh casov.
Ici
03. 03. 2024 13.59
-11
Whitney Houston - odlična pevka. Brez dvoma. Zunaj odrov, v zasebnem življenju, pa zelo, zelo drugačna. Konfliktna. Negativna. Slaba mama. Nič od nič.
Nightrider
03. 03. 2024 15.42
-6
printer
03. 03. 2024 13.44
+16
Velika Whitney Houston za vedno!! Takšnih ne "delajo" več. Za vedno bo ostala z njeno glasbo v naših srcih. Hvala Bogu, da obstajajo takšne legende. Ker če pogledaš današnje "kao" zvezde, kako se obnašajo afnasto in kaj se vrti na svetovnih lestvicah - te pritisne takoj sr...