Glasba

Za umor Jama Masterja Jaya, člana skupine Run-DMC, obtožili dva moška

New York, 28. 02. 2024 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dva moška sta bila spoznana za kriva umora Jama Masterja Jaya. DJ glasbene skupine Run-DMC je bil usodno ustreljen v svojem studiu v New Yorku leta 2002. Več kot dve desetletji kasneje sta bila Karl Jordan mlajši in Ronald Washington obsojena za njegov umor. Razlog za umor naj bi bil kokainski posel.

Po več kot dveh desetletjih so za umor DJ-a glasbenega kolektiva Run-DMC obtožili dva moška. Sodišče je za kriva spoznalo Jayevega krščenca Karla Jordana mlajšega in prijatelja iz otroštva Ronalda Washingtona, kot so dejali tožilci, pa se je umor zgodil  iz maščevanja, ker sta bila izključena iz posla s kokainom.

Jama Master Jay je podlegel strelom leta 2002.
Jama Master Jay je podlegel strelom leta 2002. FOTO: AP

37-letna žrtev, čigar pravo ime je bilo Jason Mizell, je bila leta 2002 usodno ustreljena v glavo v njegovem snemalnem studiu v New Yorku. To je bil eden najbolj razvpitih umorov, ki se je zgodil znotraj hip hop kulture, poleg umorov ikon rapa Tupaca Shakurja in Notoriousa B.I.G.

Pomočnik ameriškega tožilca Artie McConnell je v sklepnih besedah porotnikom dejal, da je 20 let dolga doba za čakanje na pravico. "Ne pustite, da se to nadaljuje še minuto." Tako 59-letni Washington kot 40-letni Jordan sta se izrekla za nedolžna za umor in nobeden ni pričal. Po obsodbi je Mizellinov prijatelj iz otroštva zavpil na poroto: "Pravkar ste ubili dva nedolžna človeka."

Jordan je svojim privržencem rekel tudi"Ljubim vas", ko so postali čustveni, preden so njega in Washingtona ameriški maršali pospremili iz sodne dvorane v New Yorku. Oba sta bila spoznana za kriva zaradi obtožb umora med sodelovanjem v zaroti za trgovino z mamili in umora s strelnim orožjem. Datum izreka kazni še ni znan. Odvetniki obeh moških so povedali, da so uradno zahtevali od sodnika, naj razveljavi sodbo porote o krivdi in ju oprosti.

Run-DMC, ki so se v besedilih pesmi uprli drogam, so sestavljali Mizell, Joseph Run Simmons in Darryl DMC McDaniels. Njihove uspešnice vključujejo pesmi King Of Rock, It's Tricky in predelavo Aerosmithove Walk This Way.

Glasbena skupina Run-DMC
Glasbena skupina Run-DMC FOTO: AP

Tožilci v pisarni ameriškega državnega tožilca v Brooklynu so povedali, da se je Mizell v 90. letih prejšnjega stoletja zatekel k preprodaji kokaina, da bi si pomagal financirati svojo glasbeno kariero. Rekli so, da sta se Jordan in Washington zarotila, da ubijeta glasbenika, potem ko ju je ta izključil iz posla z mamili v Baltimoru, vrednega skoraj 185.000 dolarjev.

Washingtona v studiu videli s pištolo

Oblasti so Washingtona javno imenovale za osumljenca Mizellovega umora že leta 2007. Kljub vprašanjem o njegovi vpletenosti je reviji Playboy leta 2003 povedal, da je bil pred studiem v Queensu, ko je zaslišal streljanje in videl Malega D-ja, kar je bil eden od Jordanovih vzdevkov, kako beži iz stavbe.

Dva očividca – nekdanji pomočnik v studiu Uriel Rincon in Lydia High, nekdanja Mizellova poslovna vodja – sta pričala, da je Washington blokiral vrata in Lydii ukazal, naj se uleže na tla. Highova je rekla, da je videla Washingtona s pištolo tik pred streljanjem, medtem ko je Rincon dejal, da je Jordan pristopil do raperja in se prijateljsko pozdravil, tik preden so odjeknili streli. Pričal je tudi, da ga je zadela ena krogla.

Trije drugi, vključno z najstniško pevko, ki je bila v studiu zaradi demo posnetka, so prav tako pričali, da so bili v sosednji sobi, in rekli, da so incident slišali, a ga niso videli. Druge priče so pričale, da sta Washington in Jordan podala obremenilne izjave o umoru, potem ko se je zgodil.

Priče so se ustrašile maščevanja

Odvetniki, ki zagovarjajo Washingtona in Jordana, so podvomili v verodostojnost prič in opozorili, da so nekatere sprva zanikale, da bi lahko identificirale napadalce ali da bi slišale, kdo so. Susan Kellman, ena od obrambnih odvetnic, je sodniku povedala: "Skoraj vsaka priča je spremenila svoje pričanje za 180 stopinj."

Skupina Run-DMC leta 1988 na podelitvi nagrad grammy
Skupina Run-DMC leta 1988 na podelitvi nagrad grammy FOTO: AP

Breon Peace, ameriški državni tožilec za vzhodno okrožje New Yorka, je po razsodbi novinarjem pred sodno palačo dejal, da ni skrivnost, zakaj so minila leta, da so obtoženci končno obtoženi in aretirani. "Priče v snemalnem studiu so poznale morilce," je dejal in dodal:"In so bile prestrašene, da se jim bodo maščevali, če bodo sodelovale z organi pregona in identificirale neusmiljene krvnike gospoda Mizella."

Tretjemu osumljencu bodo sodili leta 2026

Tretji moški, Jay Bryant, je bil leta 2023 aretiran in obtožen umora. Osumljencu, ki naj bi Jordanu in Washingtonu omogočil vstop v studio skozi požarna vrata, bodo sodili januarja 2026, je sporočilo ameriško pravosodno ministrstvo.

Med sodbo proti Jordanu in Washingtonu je Bryantov stric pričal, da mu je njegov nečak povedal, da je ustrelil Mizella, potem ko je DJ segel po pištoli – nobena druga priča ni opisala tega scenarija. McConnell je na sodišču dejal še, da je bil Bryant "vpleten, vendar ni morilec".

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.