POP IN

Oskarji: 'Viva, Ukrajina!'

Los Angeles, 28. 03. 2022 06.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
14

V Hollywoodu so na 94. podelitvi oskarjev za najboljši film razglasili film CODA, ki je odnesel tudi kipec za prirejeni scenarij, Troy Kotsur pa je postal naj igralec v stranski vlogi. Jane Campion je dobitnica oskarja za režijo, za glavni vlogi pa sta se pozlatila Jessica Chastain in Will Smith.

Lady Gaga in Liza Minelli sta podelili nagrado za najboljši film.
Lady Gaga in Liza Minelli sta podelili nagrado za najboljši film. FOTO: AP

Osrednjo nagrado večera, oskarja za najboljši film, sta podelili Lady Gaga in Liza Minelli, ki se je na oder pripeljala na invalidskem vozičku. "Saj veste, da rada sodelujem z legendami," je poduhovičila Gaga. Kipec sta podelili filmu CODA, ki je sicer imel zgolj tri nominacije in prejel vse tri, še za najboljši prirejeni scenarij in v stranski igralski kategoriji. Za oskarja so se v kategoriji najboljšega filma sicer potegovali še Belfast, Don't Look Up, Drive My Car, Dune: peščeni planet, King Richard, Sladičeva pica, Ulica nočnih mor (Nightmare Alley), Moč psa (The Power of the Dog) in Zgodba z Zahodne strani.

Kipec za najboljši film je prejel film CODA.
Kipec za najboljši film je prejel film CODA. FOTO: AP

Anthony Hopkins je oskarja za žensko glavno vlogo podelil Jessici Chastain za film The Eyes of Tammy Faye, ki je po treh nominacijah prejela prvi kipec v karieri. V govoru je opozorila na problematiko samomorov in diskriminacije, tudi skupin LGBTQ, spomnila se je še vseh žrtev, ki trpijo in so zapostavljene.

Oskar za glavno moško vlogo je pristal v rokah Willa Smitha za film Kralj Richard, kjer je upodobil Richarda Williamsa, očeta teniških šampionk Serene in Venus Williams. "V tem času in trenutku sem vzhičen, za kar me je bog namenil na tem svetu. Na tem svetu sem, da ljubim in varujem svoje ljudi, ne glede na to, ali te zlorabljajo ali zaničujejo," se je povsem v solzah zahvalil Smith. Obenem se je zahvalil družini Williams ter se za solze opravičil Akademiji. "Zaradi ljubezni človek dela nore stvari. Hvala za to čast in ta trenutek in upam, da me j**ena Akademija povabi nazaj," je na koncu še dejal Will. Oskarja so mu podelili zvezdniki filma Šund, Uma Thurman, John Travolta in Samuel L. Jackson.

Za najboljšo režijo je Kevin Costner oskarja podelil novozelandski režiserki Jane Campion, ki je po kipcu za izvirni scenarij filma Klavir prejela drugega oskarja za Moč psa (The Power of The Dog), s čimer so se oddolžili redkim ženskim režiserkam, ki so prejele to prestižno nagrado. In seveda tudi neverjetnim dvanajstim nominacijam, ki jih je imel film. 

Za izvirni scenarij so kipec podelili Kennethu Branaghu, ki je po osmih nominacijah (končno!) prejel oskarja za film Belfast. S kipcem za najboljši prirejeni scenarij pa se je pozlatila režiserka Sian Heder za film CODA. V kategorijah stranskega igralca in igralke sta slavila Ariana DeBose (Zgodba z Zahodne strani) in Troy Kotsur (CODA). Kar pet oskarjev je v tehničnih kategorijah šlo filmu Dune: peščeni planet, in sicer za scenografijo, kinematografijo, zvok, montažo in izvirno glasbo (Hans Zimmer).

Otvoritvena točka večera je bila prelestna Beyonce Knowles, na tenis igriščih četrti Compton, od koder prihajata sestri Williams, s pesmijo Be Alive, za katero je nominirana za najboljšo skladbo v filmu Kralj Richard. Nato pa so na oder gledališča Dolby stopile tri gostiteljice večera. "Tri ženske, ker je ceneje, kot najeti enega moškega!" so v en glas povedale Amy Schumer, Wanda Sykes in Regina Hall

Namesto kultnega uvodnega filmčka z igranjem v nominiranih filmih, kot smo ga bili vajeni pri legendarnem Billyju Crystalu, smo bili priče duhovičenju, kako so "oskarji končno nazaj v vsem svojem blišču po koronski krizi". Kajpak, vsi tisti, ki so uspešno prestali PCR-test, saj je menda marsikoga med zvezdniki skrbelo, da bo morda pozitiven in ne bo smel udeležiti podelitve. Ali pa tisto, da so voditeljice že na sredi gledanja dolgoveznega filma The Power of The Dog, ki govori o "krutosti do živali in žensk" ter kako dobitnik posebne nagrade governor's ball Samuel L. Jackson nima popolne filmografije, ker ni zaigral v muzikalu ali pa, da smo po letih ignoriranja žensk končno dobili film o neverjetnem očetu Serene in Venus ter da se je noseča Jennifer Lawrence nekoliko zredila ...

Prva in najbolj vidna sprememba je bila, da so v dvorani nominiranci sedeli ob posebnih mizicah neposredno pod odrom, a brez pijače ali prigrizkov (vsaj videti je bilo tako), s katerimi si v veliko bolj sproščenem vzdušju vsako leto krajšajo čas na podelitvah zlatih globusov. Prva nagrada večera, najboljša igralka v stranski vlogi, je šla v roke temnopolte Ariane DeBose za film Zgodba z zahodne strani, ki ji je z veseljem zaploskal tudi režiser Steven Spielberg. Oskarja je prejela že ob njeni prvi nominaciji, hkrati pa je "afro-latniska igralka, lezbijka s sanjami, ki so se ji le-te izpolnile," kot je nazorno razložila.

Nagrada za najboljšo žensko stransko vlogo je šla v roke Ariane DeBosa za film Zgodbe z zahodne strani.
Nagrada za najboljšo žensko stransko vlogo je šla v roke Ariane DeBosa za film Zgodbe z zahodne strani. FOTO: AP

Sledilo je klicanje nekaterih "negativnih" na oder, za katere je Regina King dejala, da jih bo pregledala osebno, "tudi z jezikom", a se je potem "slinila" le, ko je lastnoročno pretipala mišičastega "aquamana" Jasona Momoo. Ta je z Joshem Brolinom podelil oskarja za dosežek v zvoku, ki je pripadel filmu Dune: peščeni planet. Ob 30-letnici filma Driblerja pod košem so prišli oskarja za kinematografijo podeliti Wesley Snipes, Woody Harrelson in Josie Perez. Woody je dejal, da minevajo tri desetletja, da je dokazal, da "beli moški znajo skakati", kipec pa je šel znova filmu Dune: peščeni planet.

Spomnili so se tudi 60-letnice filmske franšize o agentu 007, Jamesu Bondu, ki še vedno deluje v službi njenega veličanstva, četudi se marsikdo po filmu Ni čas za smrt, ko je iz Bondovih čevljev neobičajno izstopil igralec Daniel Craig, morda sprašuje, kaj to pomeni na najbolj slavno vohunsko filmsko serijo vseh časov. Od Dr. No s Seanom Conneryjem je tako minilo že šest desetletij, ogledali pa smo si lahko poseben 007 kolaž iz dosedanjih 25 filmov, ob zvokih Mcartneyjeve Live and let die (Živi in pusti umreti). 

Oskar za kratki dokumentarec so podelili filmu The Queen of Basketball, za vizualne efekte pa je bil spet na vrsti film Dune: peščeni planet, zanj že tretji kipec večera. Za animirani dolgometražni film so nagradili film Naš čarobni svet (Encanto), Disneyjev animirani družinski muzikal, ki ga je v originalu med drugim sinhroniziral tudi latino zvezdnik Maluma.

The Windshield Wiper je prejel kipec za kratki animirani film, za igralca v stranski vlogi so nagradili Troya Kotsurja za film CODA, ki je drugi gluhi igralec, ki je kdaj koli prejel oskarja. Zahvalil se je v znakovnem jeziku, kar je v živo vsem prevajal tolmač, ki je zagotovo imel vnaprej napisan Kotsurjev tekst, skupaj z zgodbo o njegovem očetu.

Za najboljši tujejezični film so proglasili japonski Drive My Car, ki smo si ga lahko ogledali tudi na lanskem Liffu. Z minuto molka so se spomnili vojne v Ukrajini in vseh, ki trpijo zaradi vojnih grozot in tako podprli spletno kampanjo #standwithukraine. Kipec za najboljši igrani kratki film je šel v roke ustvarjalcem filma The Long Goodbye, za kostumografijo so nagradili staro znanko Jenny Beavan za film Cruella. To je že njen tretji oskar, saj ga je pred tem prejela za filma Soba z razgledom (1987) in Pobesneli Maks: Cesta besa (2016).

Ryusuke Hamaguchi je prejel nagrado za najboljši tujejezični film Drive My Car.
Ryusuke Hamaguchi je prejel nagrado za najboljši tujejezični film Drive My Car. FOTO: AP

Skladatelj Hans Zimmer, ki s svojim spektaklom Hans Zimmer Live 10. aprila prihaja v ljubljanske Stožice, je prejel oskarja za izvirno glasbo v filmu Dune: peščeni planet, ki je peti kipec odnesel tudi za filmsko montažo.

Smeško Chris Rock je zaradi norčevanja iz Jade Pinkett Smith prejel "desni direkt" njenega moža, ki mu je resno zaigrano zagrozil, naj imena njegove žene ne omenja več. Podelil je oskarja za najboljši dokumentarec Summer of Soul, ki ga je prejel Questlove, poznan po zasedbi The Roots. Njegovo zahvalo so prekinile motnje v prenosu.

Diddy je imel govor ob 50. letnici filma Boter, nesmrtni gangsterski klasiki, ki je v prvi vrsti družinska saga in saga o zvestobi, na oder pa so ob stoječih ovacijah prišli režiser Francis Ford Coppola, Al Pacino in Robert De Niro. Coppola se je zahvalil Mariu Puzu in Robertu Evansu in se na hitro poslovil z "Viva Ukrajina!".

Francis Ford Coppola, Al Pacino in Robert De Niro
Francis Ford Coppola, Al Pacino in Robert De Niro FOTO: AP

Spomnili so se pokojnih, od Sidneyja Poitierja, Williama Hurta, Olympie Dukakis, Betty White, pa do pokojnih režiserjev Petra Bogdanovicha, Richarda Donnerja in Ivana Reitmana. Slednjemu se je prišel poklonit celo Bill Murray, ki se je z njim legendarno prerekal, a sta posnela uspešne filme, kot so Izganjalci duhov 1 in 2 ter Greva v vojsko (Stipes), kar je vsekakor lepa gesta smeška Murrayja.

Za scenografijo je bil spet na vrsti Dune: peščeni planet, za najboljšo pesem pa sta oskarja odnesla Billie Eilish in Finneas za bondovsko pesem No Time to Die. Billie je s svojimi dvajsetimi leti bržčas najmlajša avtorica in izvajalka, ki je kdaj prejela oskarja za najboljšo pesem. Oskarja za ličenje in pričeske pa so podelili filmu The Eyes of Tammy Faye.

Podelitev je tako, z nekaj hipnimi prekinitvami na zvezah oz. v prenosu, minila tekoče in z občutno manj mučnimi premori, kot smo jih bili vajeni pred leti. Ali bo to podelitev za v anale, je seveda stvar okusa, zagotovo pa smo bili priče nekaterim zanimivim trenutkom, o katerih si lahko podrobneje preberete v naših preostalih oskarjevskih prispevkih.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slayer2
28. 03. 2022 12.49
+2
Samo bedaki in konji 🤣🤣🤣
Maister1
28. 03. 2022 12.26
+4
Kako malo je potrebno da primitivnost zasenči Rusko kulturo
Wolfman
28. 03. 2022 11.27
+2
Obbožujem filme vseh žanrov, ampak film zame nikoli ni bil umetnost in tudi nikoli ne bo! No Vsaj če film primerjam s glasbo.
Curie
28. 03. 2022 11.03
-1
Američani se zabavajo medtem, ko drugod zakuhajo vojno.
enapi
28. 03. 2022 09.33
+13
Kup zlagancev skritih za umetnimi fasadami.
daiči
28. 03. 2022 09.06
+2
No čist zbezlal pa tam u holivudu še vseen niso. Ker koker vidm film moč psa ni nč dobil. Ta film sem začel gledat ker so pisali, češ kako je to hud film. Pa sm si reku sigurn more bit dober vestern. Ker mam rd dobre sodobne vestrne. No po pol ure gledanja, sem še malo prevrtel naprej in ugotovil da tud naprej ni nič boljši in nehal gledat.. Verjetno najbol dolgočasn film kr sm jih kdaj gledal.(pa sm ga sam tretino pogledal) Ja, resno mislm.
Walter Pravicek
28. 03. 2022 09.04
+0
A je Liza še vedno v domu upokojencev?
kekec_pokec
28. 03. 2022 08.55
+9
Če bi vam bilo kaj do Ukraine bi ta gala razmetaški praznik ništarij odpovedali in raje ta denar namenili obnovi Ukraine. In potem to ponovili naslednjih 10 let, tako pa se samo hodite kazat in s svojimi izjavami v miljonskih kreacijah in z miljonskimi ogrlicami okrog vratu svojo majhnost poveličujete ter slepite svoje duše.
Walter Pravicek
28. 03. 2022 09.09
+3
Se strinjam.Bedna predstava,preplačane obleke in toalete dam.Mi gledamo resnično rušilno vojno v Evropi,ne cmere,ki streljajo za"hec"na sodelavke.Vi tam o vojni ne veste nič,razen govorov,ki komentirajo iz soban v fotelju kako je hudo na svetu.
Bullet5672
28. 03. 2022 08.44
+4
Škandal je tu norčevanje iz ženske, ki je ostala brez las iz zdravstvenih razlogov... Če kaj je Will Smith dec, postavil se je za svojo žensko, ne glede na vse slabo, kar mu je že povzročla z varanjem
dark horse
28. 03. 2022 08.20
+4
Čudno da ni bilo nikoli filma viva Vietnam ali Afganistan itd
Walter Pravicek
28. 03. 2022 09.12
+2
Bi zadostovalo,da prikažejo v milijonih dolarjih o zapuščenih vozilih,orožju,opremi za vojake in oficirje,o vsem,kar je bilo in kot delajo tudi bo "dar"amerikancev,le,da brez prtljage odlete k mamicam ali ženam domov.Kakšna vojska je to?A so naši tudi taki razvajenci?Vse v odpis?
Christi Miles
28. 03. 2022 08.08
+23
Polne riti vsega in niti ne vedo kje je Ukrajina, pa kar nekaj gobcajo, samo da so in
Wolfman
28. 03. 2022 11.29
+4
Viva Ukrajina, pa prazaprav so ZDA zakuhale to vojno!